Με μάσκες και γάντια η επιστροφή: Πού θα συνιστάται η χρήση τους
Τον Μάιο οι μαθητές στα θρανία: Λίγες ώρες την εβδομάδα, με νέους σε ηλικία καθηγητές και χωρίς ευπαθείς γονείς
Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες: Έξω ακόμη και οι 70άρηδες με καλή υγεία – Μέσα όσοι έχουν καρδιακά, διαβητικοί και με χαμηλό ανοσοποιητικό
Έως το τέλος της εβδομάδας οριστικοποιούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο σημερινός «πρωινός καφές» στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώτος μετά το Πάσχα, στην ουσία αποτελεί το έναυσμα αλλεπάλληλων συσκέψεων που θα πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το τελικό σχέδιο.
Ήδη έχει καταρτιστεί ένα προσχέδιο που θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει προσωπική άποψη καθώς συζητά διαρκώς τις επόμενες κινήσεις με τους στενούς συνεργάτες του, αλλά κυρίως με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους άλλους επιστήμονες που μελετούν την πορεία της πανδημίας.
Σε ισχύ τα μέτρα έως 3 Μαΐου -Σκέψεις για διάγγελμα Μητσοτάκη
Τα μέτρα παραμένουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση. Μάλιστα, είναι πιθανόν να παραταθούν για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 3 Μαΐου, και η χαλάρωση να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη ημέρα, 4 Μαΐου. Στην τελική απόφαση θα παίξουν ρόλο τρεις παράγοντες: η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ψυχολογική κούραση που επέρχεται στους πολίτες από τους περιορισμούς και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζυγίσει τα δεδομένα και τις εισηγήσεις των επιστημόνων πριν πάρει την τελική απόφαση. Το πιθανότερο σενάριο είναι να απευθυνθεί ο ίδιος με νέο μήνυμα προς τους πολίτες, το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο οποίο θα αναπτύξει το σχέδιο εξόδου και τις κατευθυντήριες γραμμές.
Αργή και μακρόσυρτη διαδικασία για την επιστροφή στην κανονικότητα
Σίγουρα θα είναι μια αργή και μακρόσυρτη διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα θα προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, «η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα. Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα» («Καθημερινή»), προϊδεάζοντας για διαφορετικές ταχύτητες άρσης των περιορισμών.
Άρση ενός μέτρου κάθε φορά
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει την άρση ενός μέτρου κάθε φορά, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον επηρεάζει ή όχι την εξάπλωση του ιού. Αν λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πιθανό να επανέρχεται ο συγκεκριμένος περιορισμός. Ταυτόχρονα θα ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ή πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κ.ο.κ.
Τι θα ανοίξει πρώτο -Τι θα γίνει με τα σχολεία
Τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τα σχολεία. Δεδομένη θεωρείται η διεξαγωγή των Πανελληνίων, στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαχωρισμός των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με πρώτη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση.
Εστίαση και εμπορικά καταστήματα
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχή θα γίνει από την εστίαση και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα εμπορικά καταστήματα. Η συγκεκριμένη προτεραιότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στηρίζεται σε δύο άξονες: αφενός να ξεκινήσει και πάλι η δραστηριότητα τμημάτων της αγοράς που θα ενισχύσουν την οικονομία αλλά και τα δημόσια οικονομικά, αφετέρου να μπορούν να τηρηθούν περιοριστικοί κανόνες στο κομμάτι της ασφάλειας υγείας.
«Θα ξεκινήσουμε από τα καταστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε ότι μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες. Να είναι σε θέση να ελέγξουν την είσοδο, να μπορούν να τηρηθούν τα τετραγωνικά ανά πελάτη κ.ο.κ. Επίσης, από επιχειρήσεις που μπορούν να το σηκώσουν ως βάρος, διότι αναγνωρίζουμε ότι η επανεκκίνηση για κάποιους θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Και φυσικά, θα ξεκινήσουμε από εκεί που το Δημόσιο μπορεί να έχει γρήγορα λεφτά και έσοδα ώστε να τονωθούν και τα ταμεία του, τα οποία προς το παρόν μόνο δίνουν», λέει πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κάπως έτσι, και με δεδομένο ότι ο χώρος της εστίασης γενικότερα -καφέ, εστιατόρια και μπαρ- συγκεντρώνει περίπου το 30% των καταναλωτικών δαπανών, αυτομάτως μπαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρώτος στη λίστα με τους τομείς της οικονομίας που θα επαναλειτουργήσουν. Αυτό όμως θα γίνει με αυστηρούς για την ασφάλεια της υγείας όρους.
Πώς θα γίνει η άρση
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση θα αφορά σε πρώτο στάδιο καταστήματα με υπαίθριους χώρους. Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστούν όρια στους πελάτες ανά τ.μ. κάθε καταστήματος, όπως επίσης και στα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Γι’ αυτό εξάλλου και το σκεπτικό των Αρχών είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν περίπου με το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων που είχαν.
Σημειωτέον ότι ο κλάδος της εστίασης, με περίπου 90.000 επιχειρήσεις και 270.000 απασχολούμενους (370.000 αν συνυπολογιστούν και τα συμβοηθούντα μέλη οικογενειών με α’ βαθμό συγγένειας που δεν ασφαλίζονται), τζιράρει ετησίως γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως αποτελεί και τον τελικό κρίκο μιας μεγαλύτερης αλυσίδας τομέων της οικονομικής δραστηριότητας (αρτοποιεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, βιομηχανία έως και την πρωτογενή παραγωγή) με πολλαπλό αντίκτυπο.
Με δεδομένο ότι ο χώρος της εστίασης συγκεντρώνει περίπου το 30% των καταναλωτικών δαπανών, αυτομάτως μπαίνει πρώτος στη λίστα με τους τομείς της οικονομίας που θα επαναλειτουργήσουν
Λίγο μετά την εστίαση, σειρά θα πάρουν τα εμπορικά καταστήματα λιανικής που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους. Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσουν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής που τηρούνται σήμερα στα καταστήματα τροφίμων. Κοινώς, ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. του καταστήματος, τήρηση αποστάσεων και ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας. «Το να ανοίξει και πάλι η αγορά είναι από μόνο του κάτι θετικό, αφού το γενικό lockdown είναι θάνατος. Ωστόσο υπάρχουν πολλές προκλήσεις και προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο της εστίασης.
«Ειδικά το πρώτο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο. Πώς θα έρθει στα καταστήματα ο κόσμος όταν ακόμα η γενική οδηγία είναι “βάλε μάσκα και μην έχεις επαφές με κόσμο”; Ειδικά για τα εστιατόρια, αυτό ενέχει μεγάλο ρίσκο. Ας αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα, και να δούμε μόνο τι θα σερβίρει. Τι προμήθειες πρέπει να κάνω; Πόσες μερίδες να υπολογίσω; Τα περισσότερα προϊόντα είναι ευαλλοίωτα. Περιττό να σας πω τι ζημιά προκλήθηκε όταν ανακοινώθηκε το lockdown Παρασκευή βράδυ… Ολα τα καταστήματα είχαν κάνει προμήθειες για το Σαββατοκύριακο και πήγαν όλες στα σκουπίδια. Γι’ αυτό και επικρατεί επιφυλακτικότητα μεταξύ των επιχειρηματιών του χώρου. Πολλοί μου λένε ότι ίσως καθυστερήσουν να ανοίξουν, για να δουν πώς θα πάει η αγορά τις πρώτες ημέρες. Εξάλλου, για να επαναλειτουργήσουν θα χρειαστεί άμεσα ένα σημαντικό κεφάλαιο κίνησης, το οποίο δεν μπορεί και αυτό να έρθει από δανεικά», τονίζει.
Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικότερες συσκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να συνταχθεί συγκεκριμένο σχέδιο με αναλυτικές προβλέψεις για το τι θα περιλαμβάνει κάθε στάδιο της διαδικασίας άρσης των περιορισμών στην αγορά.