Ενδιαφέρουσα διάλεξη στο ΠΠΙΕΔ στη Νέα Φιλαδέλφεια
Το απόγευμα της Τρίτης 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τέσσερις διαλέξεις και τα εργαστήρια που θα φιλοξενηθούν στον χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς -Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», υπό τον γενικό τίτλο: «Τέχνη, Τεχνολογία, Σύνορα και Μετανάστευση».
Οι ομιλίες και τα εργαστήρια αυτά οργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε. “Risk Change: Respect the Mobility of Human Life”, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα δίκτυο μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Η εισήγηση έγινε από τον συγγραφέα Αποστόλη Φωτιάδη και είχε τίτλο «Πως το Στρατιωτικό-Βιομηχανικό Σύμπλεγμα αλλάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην παρουσίαση του ο συγγραφέας ανέλυσε την προϊούσα στρατιωτικοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. με αφορμή την προσφυγική κρίση. Στα συμπεράσματα του έκανε λόγο για μια σταδιακή, αλλά σαφή, μετατόπιση της Ε.Ε., υπό την πίεση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, προς την αύξηση των δυνάμεων της ασφάλειας και της στρατιωτικοποίησης. Όπως επισήμανε, αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες, αλλά το σύνολο των λαών της Ευρώπης.
Στο εργαστήριο που ακολούθησε τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τις τεχνολογίες της συνοριακής φύλαξης, αλλά και τις πολιτικές και τις τεχνολογίες ασφάλειας και κοινωνικής επιτήρησης. Σχολιάστηκε η στρατηγικού τύπου συσχέτιση του ζητήματος της ασφάλειας με τους πρόσφυγες, ενώ αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων προς τους πρόσφυγες, σε αντιπαράθεση προς τον επαγγελματισμό και τη γραφειοκρατία των ανάλογων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Στην ομιλία παρευρέθηκαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητες (καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές), και δημότες, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος της πόλης.