Δενδροφύτευση στο πρώην αεροδρόμιο διοργανώνει ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών κατά της προωθούμενης εκποίησης του Ελληνικού και υπέρ της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» προγραμματίζει τη δημιουργία ενός ελαιώνα εντός του πρώην αεροδρομίου, με πρώτη δενδροφύτευση την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 στις 11.00π.μ (είσοδος από την οδό Αεροπορίας – πύλη κανόε – καγιάκ).
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης καλεί πολίτες και συλλογικότητες να συμμετάσχουν στη δενδροφύτευση και τις παράλληλες δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα εντός του πρώην αεροδρομίου την ημέρα αυτή. Τους καλεί επίσης να «υιοθετήσουν» ελαιόδεντρα, καταβάλλοντας το ποσό των 5? ανά δέντρο και να συμβάλλουν στη μελλοντική φροντίδα τους.
Όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δενδροφύτευση μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον και να παραγγείλουν δέντρα μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στα τηλ. 2132026025, 2132026022 και 6939110201.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: “Σε συνέχεια των διαδικασιών που έχουν δρομολογήσει τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και τρόικα, ήρθε στη δημοσιότητα στις 16 Φεβρουαρίου ένα επαίσχυντο σχέδιο νόμου για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού. Με το νόμο αυτό διαμορφώνεται ένα ελαστικό πλαίσιο χρήσεων και όρων δόμησης, καθώς και ένα ευέλικτο πλέγμα διαδικασιών εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου, με αποκλειστικό στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μελλοντικών επενδυτών.
Ανάμεσα σε άλλα το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:
Περιέρχεται στην Ελληνικό ΑΕ η χρήση, η διοίκηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της παραλίας του Αγίου Κοσμά, και συγκεκριμένα του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας, ακριβώς όπως έχει ήδη συμβεί με την έκταση του πρώην αεροδρομίου.
Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προσχώσεων στο θαλάσσιο μέτωπο όπου θα επιτρέπεται και η οικοδόμηση .Παραχωρείται η παραλία , ο αιγιαλός αλλά και η θάλασσα και ο βυθός της.
Προσδιορίζονται εξαιρετικά υψηλοί όροι εκμετάλλευσης της γης με ΣΔ που κυμαίνονται από 0,2 έως 2,2 (!) και κάλυψη 30% με 40%, υπερβαίνοντας δηλαδή ακόμα και τους ιδιαίτερα υψηλούς όρους που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος.
Ανάβει το πράσινο φως αφενός για να ανεγερθούν ουρανοξύστες και άλλες φαραωνικές κτιριακές κατασκευές, αφετέρου για να δημιουργηθούν τεχνητά νησιά και λιμενικές εγκαταστάσεις κατά τα πρότυπα του Dubai, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για τη φυσιογνωμία των ακτών της Αττικής, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και το αστικό τοπίο.
Επιτρέπεται η ανάπτυξη κάθε είδους χρήσεων, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων τουριστικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ, εμπορικές χρήσεις μεγάλης κλίμακας, λιμενικές εγκαταστάσεις, θεματικά πάρκα, καζίνα, κατοικίες, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια και κέντρα διασκέδασης. Παράλληλα όχι μόνο αγνοείται επιδεικτικά η παρουσία και η σημασία των υφιστάμενων χρήσεων κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, διοίκησης και μεταφορών, αλλά ασκούνται έντονοι εκβιασμοί για την άμεση απομάκρυνσή τους από το χώρο.
Προβλέπεται η δημιουργία δήθεν Μητροπολιτικού Πάρκου 2.000στρ, που όχι απλά γίνεται και αυτό αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης από επενδυτές, αλλά δεν είναι καν κοινόχρηστο.
Με λεπτομερείς ρυθμίσεις για τις θεσμικές διαδικασίες και τη λειτουργία των αρμόδιων φορέων, επιταχύνονται όλες οι φάσεις υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου (έκδοση περιβαλλοντικών όρων, έκδοση οικοδομικών αδειών κτλ) και προβλέπονται μέτρα για την παράκαμψη της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας (π.χ. για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού, τις κατεδαφίσεις κτιρίων, την εισφορά σε γη και χρήμα, κτλ).
Κατά την τρέχουσα πρακτική άσκησης πολιτικής, προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής ακριβοπληρωμένων εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό που θα συμμετάσχει στις διαδικασίες έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου, ενώ από τη συζήτηση για το μέλλον του Ελληνικού αποκλείονται παντελώς η τοπική αυτοδιοίκησης, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του τόπου μας, καθώς και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αθήνας.
Επιδιώκουν την βίαιη έξωση και σε χρόνο ρεκόρ όλων των υπηρεσιών και φορέων που στεγάζονται σε κτίρια εντός του ευρύτερου χώρου μεταξύ των οποίων είναι ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης , Σύλλογοι πολιτιστικοί, Αθλητικοί, Νομικά Πρόσωπα με εγκαταστάσεις ΑΜΕΑ ,ΟΚΑΝΑ κλπ.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί με τον πιο προκλητικό τρόπο για το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου στο σύνολο της έκτασης, προσπαθεί να εξαγοράσει τους δήμους της περιοχής προσφέροντας μέσω του Πράσινου Ταμείου, ενός φορέα που η ίδια έχει πρακτικά ακυρώσει, ενός μέρους της υπεραξίας από την εκμετάλλευση του Ελληνικού.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς αιδώ το κοινωνικά και περιβαλλοντικά καταστροφικό της έργο. Θα μας βρει μπροστά της, αντίθετους σε οποιαδήποτε απόπειρα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και διεκδικώντας τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου για όλους του κατοίκους της Αθήνας!”