Για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, η «Δράση για μία άλλη πόλη» κατέθεσε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία της στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα.
Είναι από τις παρατάξεις που έχουν δείξει την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Βριλησσίων η “Δράση για μία άλλη πόλη” και με νέα της ανακοίνωση επανέρχεται σε αυτό: “Οι ενημερωμένοι αναγνώστες γνωρίζουν, ότι ο δήμος Βριλησσίων βρίσκεται από καιρό σε διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού και του Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλης. Τα δυο σχέδια αλληλοσυμπληρώνονται. Το Γ.Π.Σ. (έχει ξεκινήσει από το 2006), βρίσκεται σε φάση λήψης των τελικών αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο. Το Ε.Ρ.Σ. αντίθετα, ολοκληρώθηκε, σε ότι αφορά τη δικαιοδοσία του δήμου. Η Α’ και η Β’ φάση του υποβλήθηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2009 αντίστοιχα. Η τελική έγκριση δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2011, όπου η «Δράση» στήριξε την πρόταση των μελετητών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο σχετικός φάκελος αποστάλθηκε στο ΥΠΕΚΑ για γνωμοδότηση και εκκρεμεί να συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο στη συνέχεια, αφού τύχει επεξεργασίας από το ΣτΕ, να δημοσιευθεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Κύριο αντικείμενο του Ε.Ρ.Σ. είναι η επιλογή, η δέσμευση και ο πολεοδομικός χαρακτηρισμός των αναγκαίων ελεύθερων και αδόμητων οικοπέδων του δήμου, ώστε να αντιμετωπιστούν, σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με προβλεπόμενα σταθερότυπα, οι ανάγκες του προαστίου σε κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους. Για το σκοπό αυτό, σε πρώτη φάση, επιβλήθηκε αναστολή οικοδομικών αδειών στο σύνολο της έκτασης του προαστίου και σε δεύτερη, αναστολή για τα συγκεκριμένα οικόπεδα που είχαν επιλεγεί (35,6στρ.). Η μακρόχρονη αυτή διαδικασία που απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο και τις θεσμικές επιτροπές του δήμου, ήταν νομικά προβλεπόμενη και τελικά αυτονόητη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, κάθε θιγόμενος ιδιοκτήτης θα επιδίωκε την έκδοση οικοδομικής άδειας, ώστε να ακυρώσει τη δέσμευση του οικοπέδου του για δημόσια χρήση.
Ο νόμος όμως, προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια στο δικαίωμα των δήμων να επιβάλουν αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών. Μπορούν να αιτηθούν συγκεκριμένο αριθμό ανανεώσεων προκειμένου να ολοκληρώσουν ομαλά τις απαιτούμενες διαδικασίες. Η πρώτη καθολική εξάμηνη αναστολή οικοδομικών αδειών στα Βριλήσσια, που έληξε τον Ιούλιο του 2009, παρατάθηκε για ένα χρόνο με Υπουργική Απόφαση, ώστε να προετοιμαστεί επαρκώς η δεύτερη φάση του Ε.Ρ.Σ.. Η τελευταία όμως ετήσια αναστολή που δόθηκε, που αφορούσε πλέον μόνο στα συγκεκριμένα τμήματα των Ο.Τ. του ρυμοτομικού σχεδίου, (συνοδευόμενη από τα σχετικά διαγράμματα), εγκρίθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος στις 22 Ιουλίου του 2011. (Προηγούμενες αποφάσεις: ΦΕΚ 349 Δ’/22.7.2009, ΦΕΚ 296 /23.7.2010).
Δηλαδή, η χρονική προθεσμία του δήμου Βριλησσίων για να αξιοποιήσει την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και να ολοκληρώσει τη διαδικασία, εκπνέει το τελευταίο δεκαήμερο του προσεχούς Ιουλίου! Μέχρι τότε, ο φάκελος του Ε.Ρ.Σ., που βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, πρέπει να εγκριθεί, στη συνέχεια να ελεγχθεί από το ΣτΕ και τέλος να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ! Και όλα αυτά, σε λιγότερο από δύο μήνες!
Αν τώρα κάποιος συνυπολογίσει την προεκλογική περίοδο που διανύουμε και την αναμενόμενη μετεκλογική ρευστότητα, αλλά κυρίως, ορισμένες πολύ πρόσφατες θεσμικές αλλαγές που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση των υπαρχουσών υπηρεσιών του ΣΧΟΠ (Συμβουλίων Χωροταξίας Οικισμού & Περιβάλλοντος) -αυτών δηλαδή που έχουν στα χέρια τους το φάκελο των Βριλησσίων- και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε νεοσύστατες υπηρεσίες («Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων» – ΣΥΠΟΘΑ) που συγκροτούνται στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, (ανά τομέα στην Αττική) και ακόμη δεν έχουν συγκληθεί, τότε αντιλαμβάνεται ότι η ευόδωση των σχεδιασμών του δήμου Βριλησσίων ισοδυναμεί πλέον με θαύμα!
Το ενδεχόμενο αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για το προάστιο. Μια πιθανή αρνητική εξέλιξη, μετά τα τέλη του προσεχούς Ιουλίου, θα οδηγήσει απροσδιόριστο αριθμό ιδιοκτητών στις πολεοδομίες, (θα λέγαμε τη συντριπτική τους πλειοψηφία, αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση), να καταθέσουν αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, ακυρώνοντας στην πράξη το υπό αναθεώρηση ρυμοτομικό Σχέδιο της πόλης, μαζί και τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που κόστισε στους δημότες η εκπόνησή του.
Το δυσμενές σενάριο επεκτείνεται και στην περίπτωση της δέσμευσης του οικοδομικού τετραγώνου 35, όπου με ξεχωριστή –επείγουσα- διαδικασία, προωθείται η ανέγερση του αναγκαίου 3ου Λυκείου Βριλησσίων! Κινδυνεύει δηλαδή με ολοσχερή κατάρρευση η πολεοδομική πολιτική των τελευταίων διοικήσεων του δήμου!
Η «Δράση», για δεύτερη φορά, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» στο δημοτικό συμβούλιο, συνεχίζοντας μια πρακτική αποφυγής αντιπαραθέσεων για τα δευτερεύοντα και επικέντρωσης σε παρεμβάσεις για τα σημαντικά ζητήματα του δήμου.
Η διοίκηση, έδειξε να ανησυχεί, αναγνωρίζοντας τις υπάρχουσες δυσκολίες. Ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε, πως έχει ήδη προβεί σε παραστάσεις προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για να επισπευτούν οι διαδικασίες. Έδειξε, μάλιστα, να έχει ήδη επιλέξει την κατά προτεραιότητα προώθηση του 3ου Λυκείου, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για τη συνολική τύχη του Ρυμοτομικού. Πράγματι, χωρίς πολιτικές και παντοειδούς είδους πιέσεις, χωρίς συνεχή μέριμνα και αξιοποίηση στο έπακρο της μελετητικής ομάδας που διεκπεραίωσε το Ρυμοτομικό και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, χωρίς κινητοποίηση κάθε μέσου, είναι αδύνατον, με τα σημερινά δεδομένα, να τελεσφορήσει η υπόθεση στα υπάρχοντα χρονικά περιθώρια. Είναι όμως επίσης αληθές, ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις και η ανεπίτρεπτη χαλαρότητα που επέδειξαν, κατά περιόδους, οι διοικήσεις του δήμου, κινδυνεύουν να αποδειχτούν καθοριστικές για την τύχη του Ρυμοτομικού.
Η «Δράση» υποστήριξε σε κρίσιμες ψηφοφορίες την προώθηση του Ρυμοτομικού, σε κάθε στάδιο της μακρόχρονης αυτής διαδικασίας. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που προέκυψαν. Αλλά θα θεωρήσουμε υπεύθυνη τη δημοτική αρχή, σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.”