Η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας Νέας Ιωνίας έκοψε την πίτα της
Πολύ πριν φτάσει η ώρα της έναρξης της εκδηλώσεως της Κοπής της Βασιλόπιτας της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 το βράδυ, οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της ήταν όλες κατάμεστες. Κλίμα ευφροσύνης και χαράς, ένα διάλειμμα στη σκληρή καθημερινότητα. Παλιά και νέα μέλη, φίλοι πολλοί, όχι μόνον από την πολιτεία, αλλά και από γειτονικούς δήμους αντάλλασσαν ευχές και ασπασμούς.
Η εκδήλωση άρχισε μ’ ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο στο βήμα. Η ειδική γραμματέας του Συλλόγου, η Ιωάννα Σαπουντζάκη, καλωσόριζε τον κόσμο με τις φράσεις: “Αυτή η στιγμή, στην αρχή του χρόνου, είναι πολύ σημαντική για εμάς. Είναι ένα νέο ξεκίνημα, πιο δυναμικό και πιο δημιουργικό. Ας υποδεχθούμε το 2018. περισσότερο αισιόδοξοι, τολμηροί, με πρωτοβουλίες και δράσεις, προσφορά στον συνάνθρωπο και συνεισφορά στον Πολιτισμό”.
Στη συνέχεια η Χορωδία της Ενώσεως υπό τη διεύθυνση του κ. Στάθη Ουλκέρογλου εκτέλεσε ένα πρόγραμμα με εορταστικά τραγούδια ενώ ο ίδιος ο μαέστρος τραγούδησε προς τιμήν του προέδρου κ. Χάρη Σαπουντζάκη, το μελοποιημένο ποίημα του “Γη των πατέρων”.
Οι πέντε τομές
Στο βήμα μετά ανέβηκε ο Κοσμάς Χατόγλου, ο αντιπρόεδρος, ο οποίος και παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων της χρονιάς. Ο κ. Χατόγλου εστίασε στις 5 τομές που κινήθηκε να καλύψει η Ένωση:
1) Την Οργάνωση Πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες στηρίχθηκαν σε προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών αλλά και θεσμικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων.
2) Την ανάληψη δράσεων καθαρά ανθρωπιστικού περιεχομένου στην εποχή της οικονομικής κρίσης.
3) Την ανάπτυξη πλέγματος ισοτίμων συνεργασιών με φορείς και σωματεία (Ιερά Μητρόπολη, Δήμος, ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ.λ.π.).
4) Την στήριξη και παραπέρα άνοδο του Τμήματος Σκακιού με τις αγωνιστικές επιτυχίες, αλλά και την μαζικότητα των σκακιστών.
5) Τη συντήρηση και ανακαίνιση των χώρων και των εγκαταστάσεων του Πνευματικού Κέντρου.
Τέλος αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια ανανέωσης του διοικητικού δυναμικού της Ενώσεως φέρνοντας ως παράδειγμα την παρουσία 7 μελών στα 11 από την 3η προσφυγική γενιά.
Στο σημείο αυτό ο λόγος δόθηκε για έναν μικρό απλό χαιρετισμό του Προέδρου κ. Χάρη Σαπουντζάκη.
Ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στο σεβασμιότατο μητροπολίτη και δι’ αυτού σ’ όλο το ακροατήριο εμφανέστατα συγκινημένος για το ενδιαφέρον τους στη μικρή περιπέτεια της υγείας του είπε επί λέξει τα εξής: “Σεβασμιότατε, υπάρχω! και όσο ο Θεός μου δίνει δύναμη ελπίζω να υπάρχω και να προσπαθώ. Ο αγαπητός μου αντιπρόεδρος προηγουμένως αναφέρθηκε στη σχέση 7 προς 4 θέλοντας να καταδείξει το δείγμα ανανέωσης του Δ.Σ. της Ενώσεως, ανανέωσης που θα πρέπει να έχει κάθε προσφυγικό σωματείο, που θέλει να επιβιώσει: Θα πρέπει να γυρίσω ακριβώς πριν από 50 χρόνια, όταν οι αείμνηστοι Κοσμάς Νικολαΐδης, τότε πρόεδρος, Κίμων Ελμαλόγλου αλλά και άλλα σημαντικά στελέχη της εποχής, που εκπροσωπούσαν την 1η πολυπαθή προσφυγική γενιά έκαναν άνοιγμα προς τους εκπροσώπους της 2ης γενιάς, ιδιαίτερα προς αυτούς που μόλις είχαν τελειώσει τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια. Και αυτοί ανταποκρίθηκαν αμέσως και δυναμικά. Επιτρέψτε μου να τους αναφέρω: Λεωνίδας Βογιατζόγλου, Γιάννης Ακιανίδης, Νικόδημος Γαβριήλογλου, Ελένη Ελμαλόγλου, Γιάννης Εσόγλου, Νίκος Αρναούτογλου, Γιάννης Πεσματζόγλου, Γρηγόρης Δημητρίου, Ηλ. Μωραλόγλου και η ταπεινότητά μου.
Δυστυχώς πολύ νωρίς έφυγαν από τη ζωή ο Γιάννης Ακιανίδης, ο Νικόδημος, ο Γρηγόρης, ο Γιάννης Πεσματζόγλου.
Τώρα κυριαρχεί η 3η γενιά και περιμένουμε με πολλές ελπίδες την 4η!»
Τελειώνοντας παρακάλεσε το σεβασμιότατο Γαβριήλ να ευλογήσει την Πίτα. Συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελλο Επιφάνιο και τον διάκονο Αλέξιο ο σεβασμιότατος ευλόγησε την βασιλόπιττα και μετά αναφέρθηκε με λίγα λόγια στο νόημα της πρώτης γιορτής του χρόνου για την επανατοποθέτηση και στοχοθέτηση νέων δραστηριοτήτων. Παρακάλεσε τον Ύψιστο να χαρίζει υγεία και δύναμη στο 2018. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ως άτομα και ως έθνος, ενώ στρεφόμενος προς τον Πρόεδρο δήλωσε ότι αισθάνεται υπερηφάνια για το προσφυγικό στοιχείο αλλά και για αυτόν τον ίδιο που επάξια κατέχει αυτή τη θέση.
Στη συνέχεια κλήθηκαν να κόψουν ένα κομμάτι βασιλόπιττα και ν’ απευθύνουν τις ευχές τους ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος έκανε τη διαπίστωση ότι στον καιρό της κρίσης τα σωματεία έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους, ως δείγμα αντίστασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Αναμουρλόγλου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, η επικεφαλής της παράταξης, «Δύναμη – Προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο μεγ. ευεργέτης της Ενώσεως κ. Παύλος Θωμόγλου, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου κ. Στεφ. Τσερπάνης, ο πρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε κ. Λουκάς Χριστοδούλου και ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Αλαγιωτών κ. Γιώργος Νουβέλογλου.
Τιμητικές βραβεύσεις
Αμέσως μετά ήλθε η βράβευση της γνωστής ηθοποιού Σμαράγδας Σμυρναίου, Σπαρταλήδικης καταγωγής για το πλούσιο έργο της στην Τέχνη του θεάτρου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της από τα χέρια του Δημάρχου η κ. Σμυρναίου αναφέρθηκε στην καταγωγή της και στα πρώτα χρόνια της ζωής της, που τα έζησε εδώ στη Νέα Ιωνία, όπου πήρε αγάπη, ευγένεια, πολιτισμό, που συνέβαλαν στην κατοπινή εξέλιξή της.
Ακολούθησε η βράβευση 2 σκακιστριών της Ένωσης, οι οποίες επέτυχαν σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι τις δεσποινίδες Κων/να Λάλου και Γεωργία – Μαρία Σαγιά. Τη βράβευση έκανε ο δήμαρχος συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του Τμήματος Σκακιού κ. Νίκο Χατόγλου.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ν.Α και Γ.Γ. της Ε.Σ.Ο κ. Χρ. Γκορίτσας βράβευσε την Ομάδα κάτω των 12, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Αττικής (Εμμ. Ασβεστάς, Αλ. Προύτσαλης, Β. Τσεκούρα, Στ. Τσεκούρα, Δημ. Παπαδημητρίου).
Στο βήμα ακολούθως ανέβηκε η Ταμίας της Ένωσης κ. Ξένια Παλλιόγλου, η οποία αναφέρθηκε στους ευεργέτες και χορηγούς της Ένωσης και την διαχρονικά μεγάλη συμβολή τους στην επιβίωση αλλά και ανάδειξη του σωματείου.
Η βραδιά έκλεισε με την εικονιστική παρουσίαση συλλεκτικών Ημερολογίων μικρασιατικών σωματείων από το προσωπικό αρχείο του κ. Λουκά Χριστοδούλου.
Οι εντυπώσεις των εκατοντάδων μελών και φίλων της Ένωσης υπήρξαν για άλλη μια φορά πολύ θετικές για την ποιότητα της όλης οργάνωσης και το επίπεδο των εν γένει αναφορών και ομιλιών που έγιναν.