Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας από κάτοικο της πόλης
Κύριε Δήμαρχε,
ζω στη Νέα Ιωνία από το 2005 και στο διάστημα αυτό η 10χρονη σήμερα κόρη μου είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε δραστηριότητες, αθλητικές κυρίως, που ο Δήμος παρείχε δωρεάν.
Ακόμη και σήμερα, είναι παρήγορο το γεγονός πως εξακολουθείτε να παρέχετε προγράμματα για παιδιά δωρεάν ή με μικρή οικονομική συμμετοχή.
Από τις πρώτες μέρες σχεδόν που εγκατασταθήκαμε στην καινούργια μας γειτονιά γραφτήκαμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Είχαμε, βλέπετε, την κεκτημένη ταχύτητα από τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Δεν σας κρύβω πως αποτέλεσε για μας δυσάρεστη έκπληξη η παλαιότητα των παιδικών βιβλίων και το μάλλον αφιλόξενο του χώρου. Ωστόσο αποζημιωνόμασταν, εν μέρει, από το μεράκι των βιβλιοθηκονόμων. Όταν μάθαμε ότι η Βιβλιοθήκη θα μεταστεγαζόταν σε κεντρικό και καινούργιο κτίριο, οι ελπίδες μας αναζωπυρώθηκαν. Δυστυχώς όμως και πάλι απογοητευτήκαμε. Η συλλογή παρέμεινε το ίδιο, επιτρέψτε μου το χαρακτηρισμό, απαρχαιωμένη, ενώ και το επίπεδο των υπηρεσιών όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε αλλά αντίθετα υποβαθμίστηκε περαιτέρω. Στον καινούργιο χώρο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη όχι μόνο δεν αποτέλεσε κέντρο παιδείας και ψυχαγωγίας των παιδιών, όχι μόνο δεν ανοίχθηκε στα σχολεία της περιοχής με κατάλληλες εκδηλώσεις αλλά επιπλέον συρρικνώθηκαν και οι προηγούμενες λειτουργίες της Δομής.
Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τόσο ότι δεν θα διοργανώνονταν κάποια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ανοικτή για το κοινό όσο και κυρίως ότι άλλαξε το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.
Εσείς, κύριε Δήμαρχε, αν ήσασταν μαθητής δημοτικού με ωράριο 08.10-14.00, και είχατε και κάποιες εξωσχολικές υποχρεώσεις, π.χ. αγγλικά 15.00-16.30, πότε ακριβώς θα επισκεπτόσασταν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί από τις 07.00 (;) έως τις 14.30 (τις Παρασκευές μέχρι τις 17.00);
Γνωρίζω, όπως και όλοι σχεδόν οι έλληνες άλλωστε, τις συνέπειες που επέφερε η οικονομική κρίση τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών από την Πολιτεία και τους άλλους φορείς, ωστόσο θεωρώ ότι μια υπηρεσία έχει λόγο ύπαρξης όταν εξυπηρετεί τους δυνητικούς χρήστες της και αυτό το ωράριο αποκλείει όχι μόνο τους μαθητές αλλά και μεγάλο μέρος του ευρύτερου (εργαζόμενου) πληθυσμού.
Διαβάζω στον ημερήσιο τύπο πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν άλλες δημοτικές βιβλιοθήκες (λέσχες ανάγνωσης, προσκλήσεις συγγραφέων, συμμετοχή στο Δίκτυο Future Library) και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.
Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, είναι αναγκαίο οι παιδικές, και όχι μόνο, βιβλιοθήκες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να αποτελούν σημείο αναφοράς της καθημερινότητας, τόπο συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, καλλιέργειας της δημιουργικότητας και της δια βίου μάθησης.
Σας ρωτώ λοιπόν:
Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει η Βιβλιοθήκη του Δήμου;
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Με εκτίμηση,
Κατερίνα Θεμελή