Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας διοργάνωσε εκδηλώσεις για τα «Σεπτεμβριανά»
Φέτος συμπληρώθηκαν 62 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά» (6 – 7 Σεπτεμβρίου 1955) της Κωνσταντινούπολης – πογκρόμ κατά της εκεί ανθούσας ελληνικής κοινότητας. Το γεγονός αυτό ήλθε να διαταράξει την χιλιόχρονη παρουσία των Ελλήνων της Πόλης με αποτέλεσμα τη σταδιακή συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της μνήμης του πογκρόμ κατά του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης οργανώθηκαν εκδηλώσεις στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς – Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε συνεργασία των Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. και Π.Π.Ι.Ε.Δ. από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου 2017.
Την Τρίτη 6/9/2017 στις 19.00 πραγματοποιήθηκαν:
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το Διαχρονικό Στίγμα των Σεπτεμβριανών». Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Αριστείδης Βασιλόπουλος με εκτενή αναφορά στα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1955.
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Αλληλεγγύη του προς τη Ρωμιοσύνη της Πόλης μετά από τα Σεπτεμβριανά του 1955: Ποιος ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών κατά των μαζικών παραβιάσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» με ομιλητές τους:
π. Γεώργιο Τσέτση (Μεγ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικ. Πατριαρχείου),
Γεώργιο Λαιμόπουλο,( τ. Γ.Γραμματέας ΠΣΕ),
Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο ( Πρέσβης ε.τ.),
με συντονιστή τον Νικόλαο Ουζούνογλου (Προέδρος Οι.Ομ.Κω.).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας – Ν.Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά κ.Ελένη Σταματάκη, ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η Πρόεδρος του σωματείου «Νέα Σινασσός» κ.Βάσω Παπαδοπούλου και ο Πρόεδρος του συλλόγου Ρουμελιωτών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Ντίνος Κυριαζής.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους Κωνσταντινουπολίτες και μέλη προσφυγικών σωματείων. Κατά την διάρκεια του τριημέρου προβλήθηκαν οι ταινίες:
«Η Φρικτή Νύχτα» του Γιώργου Μουτεβελλή
«Μάνα μου Κωνσταντινούπολη (Mana mou Istanbul) της Νιχάν Αρισόϊ
Η Νύχτα της Ντροπής» του Τζάν Ντουντάρ.
Η ομιλία του δημάρχου
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, κ. Άρης Βασιλόπουλος στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, ανέφερε: «Για άλλη μια χρονιά δίνουμε το παρόν στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασίας και στην εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής. 95 χρόνια έχουν περάσει από τότε που 600 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1,5 εκατ. άνθρωποι διώχθηκαν για πάντα από τις εστίες τους. 95 χρόνια από τότε που ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τα μικρασιατικά παράλια, μετά από 3000 χρόνια παρουσίας και ακμής. Η Μικρασιατική καταστροφή θα συμβολίζει για πάντα τη βαρβαρότητα του νεοτουρκικού εθνικισμού, αλλά και το κόστος της συμμόρφωσης της Ελλάδας στα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των “μεγάλων δυνάμεων”. Τότε και τώρα, οι λαοί συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο για την υποτέλειά τους σε κυρίαρχους και αδίστακτους δυνάστες. Τότε και τώρα οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Και δυστυχώς όπως και τότε έτσι και τώρα οι νέες πατρίδες αποδεικνύονται πολύ συχνά αφιλόξενες και εχθρικές.
Γιατι πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πρόσφυγες ήταν για πολλούς ανεπιθύμητοι στην ηττημένη και ρημαγμένη Ελλάδα του 1922 και αντιμετωπίσθηκαν για πολλά χρόνια με ρατσισμό και μισαλλοδοξία, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παρότι μιλούσαν την ίδια γλώσσα και παρότι ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις υπαίτιες για την καταστροφή και την προσφυγιά. Άνθρωποι που έζησαν το χαμό των δικών τους, που καταδιώχθηκαν, πείνασαν, πάγωσαν, έζησαν την εξαθλίψωση, την απομόνωση και την χλεύη. Άνθρωποι που ωστόσο στάθηκαν όρθιοι, πάλεψαν, δούλεψαν σκληρά και πλούτισαν την νέα τους πατρίδα με τις παραδόσεις, τις δεξιότητες, τον πολιτισμό τους, βάζοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.
Όλα αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας ζει ένα νέο μεγάλο κύμα εξόδου από νέους που γίνονται οικονομικοί μετανάστες και που κινδυνεύουν να είναι θύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού στις χώρες που μεταναστεύουν.
Ακόμη περισσότερο επειδή η χώρα μας γίνεται γέφυρα για νέους πρόσφυγες του πολέμου και της πείνας που γεννά η απληστία των ισχυρών της γης. Προσφύγων που χωρίς να φταίνε σε τίποτε γίνονται θύματα της πιο άγριας και απάνθρωπης μεταχείρισης και καταστροφής. Ανθρώπων που χάνουν τα πάντα, που βλέπουν τα σπίτια και τις ζωές τους να γκρεμίζονται, που πνίγονται στις ίδιες θάλασσες που χιλιάδες μικρασιάτες έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες κατάφεραν να διασχίσουν και να φτάσουν εδώ ξεριζωμένοι.
Γιατί η προσφυγιά και ο ξεριζωμός, δεν είναι μόνο αφηγήματα γραμμένα σε βιβλία και σε λόγους. Είναι μια κατάσταση απόγνωσης που διαιωνίζεται. Είναι η εμπειρία και η επίγνωση ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ώστε όλοι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Αλλά και ταυτόχρονα για να στηρίζουμε τους ξεριζωμένους. Είναι χρέος τιμής στους δικούς μας πρόσφυγες προγόνους, να θυμόμαστε πως η προσφυγιά δεν είναι επιλογή είναι αγώνας για επιβίωση. Και πως τον ίδιο πόνο, τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ελπίδες, αλλά και τον ίδιο πλούτο κουβαλάνε ως αποσκευή, όσοι προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους από το μηδέν, με μόνο στήριγμα τους ανθρώπους του τόπου που βρέθηκαν. Αυτός είναι ο δικός μας πολιτισμός, η δική μας σοφία, η δική μας κληρονομιά.
Στην πόλη μας ξέρουμε από προσφυγιά. Τιμούμε την ιστορία μας, θυμόμαστε ποιοί ήταν αυτοί που έχτισαν τις γειτονιές μας και διασώζουμε τις μνήμες τους στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, στον διατηρητέο προσφυγικό οικισμό, σε εκδηλώσεις. Στις 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζουμε στο ΠΠΙΕΔ σε συνεργασία με το ίδρυμα της Βουλής την έκθεση “η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 22”. Στις 16 Σεπτέμβρη, φιλοξενούμε την θεατρική παράσταση Φιλιώ Χαιδεμένου στη λίμνη του Άλσους, μια σπουδαία παράσταση που ιστορεί τη ζωή της δικής μας μικρασιατισσας γιαγιάς Φιλιώς στην οποία οφείλουμε και το Μουσείο.
Αλλά ταυτόχρονα τιμούμε την ιστορία μας και με άλλο τρόπο. Ο Δήμος μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Εστία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και προχωράμε σε ενοικίαση σπιτιών για να φιλοξενήσουμε ανθρώπους διωγμένους που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Με το πρόγραμμα αυτό, ειδικευμένοι άνθρωποι θα είναι διαρκώς με τους πρόσφυγες και θα μεριμνούν ώστε να λύνουν τα όποια προβλήματα για τη διαμονή και τις ανάγκες τους. Σας καλώ όλους, να αγκαλιάσουμε και να παρηγορήσουμε, να στηρίξουμε και να μοιραστούμε με τις οικογένειες που έρχονται να ζητήσουν σωτηρία και καταφύγιο. Να κερδίσουμε από το δικό τους πολιτισμό και τις δικές τους γνώσεις και πάνω απόλα να κερδίσουμε σε ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα ήθελαν και οι δικοί μας παππούδες. Θα ήθελαν να δουν τις επόμενες γενεές να υποδέχονται με φιλία και να συναισθάνονται τα δεινά των προσφύγων.
Αυτό είναι η δική μας παράδοση και η δική τους παρακαταθήκη. Πάντα και παντού μαζί με αυτούς που ξεριζώνονται.»