Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα αποτελεί πεδίο διεκδικήσεων, παρεμβάσεων και διαρκών μεταβολών από τα πρώτα χρόνια της θέσπισής του.
Ως μείζον διαρθρωτικό ζήτημα τη εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας απασχόλησε ιδιαιτέρως το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο κατόπιν μακρών διεργασιών και σε εκτέλεση της σχετικής προγραμματικής μας δέσμευσης έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία ενός νέου και καινοτόμου ασφαλιστικού συστήματος για τους πολίτες.
Με την προτεινόμενη μεταρρυθμιστική τομή του Υπουργείου Εργασίας δημιουργείται ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e – ΕΦΚΑ) και ολοκληρώνεται οριστικά η μεγαλύτερη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Πλέον όλοι οι επιμέρους φορείς απονομής κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχών εντάσσονται στον e – ΕΦΚΑ, διασφαλίζοντας δημοσιονομική ισορροπία και λειτουργικό εξορθολογισμό του συστήματος.
Ταυτόχρονα, προωθείται η ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων και επιτυγχάνεται η ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να εξασφαλιστούν αποτελεσματικότερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος θα αποτελέσει το αντίδοτο στην επί χρόνια γραφειοκρατική και χρονοβόρα δομή της κοινωνικής ασφάλισης. Θα βελτιώσει τη διαδικασία από το στάδιο της αίτησης έως το στάδιο έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης και εν τέλει, θα καταστήσει εντός του 2021 εφικτή την έκδοση των πρώτων ψηφιακών συντάξεων με ταυτόχρονη απονομή όλων των παροχών (κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχών).
Η σύνταξη του νέου ασφαλιστικού νόμου γίνεται για πρώτη φορά, κατόπιν σχετικής αναλογιστικής μελέτης που συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Επί τη βάσει αυτής, ενισχύεται η ανταποδοτικότητα του συστήματος. Οι κύριες συντάξεις όλων των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων της χώρας, με τριάντα (30) χρόνια και άνω ασφαλιστικού βίου, θα αυξηθούν, κατόπιν προσαρμογής των νέων συντελεστών αναπλήρωσης. Παράλληλα, λόγω αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου, οι επικουρικές συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται από την 1η Οκτωβρίου 2019 στο ύψος στο οποίο είχαν διαμορφωθεί με τις ισχύουσες διατάξεις στις 31.12.2014, συνεπώς θα αυξηθούν μετά την περικοπή τους από το Νόμο Κατρούγκαλου.
Συμπερασματικά, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού, προβλέπονται για τις συντάξεις μόνο αυξήσεις. Δε θα μειωθεί η σύνταξη κανενός ασφαλισμένου.
Τέλος, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, υιοθετείται ένα καινοτόμο και ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών. Θεσπίζονται συγκεκριμένα έξι (6) κατηγορίες εισφορών (από την πρώτη κατώτατη έως και την έκτη ανώτατη), αποσυνδεδεμένες επιτέλους από το εισόδημα, από τα έτη ασφάλισης (κλάσεις) και από τον κατώτατο μισθό. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέγει αυτός το επίπεδο εισφορών που θα καταβάλλει, το οποίο θα μπορεί να το διαφοροποιεί ετησίως, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα και την προσδοκία του για μελλοντική σύνταξη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των επαγγελματιών σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων τους.
Εν κατακλείδι, το νέο νομοσχέδιο συνιστά τομή στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση και στους νεότερους, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη εργαζόμενων και συνταξιούχων στο κράτος και διασφαλίζει για όλους ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης
Το είπαμε και το κάνουμε πράξη!
* η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας