Ερώτηση στη Βουλή από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη
Ο Βουλευτής Β’ Αθήνας της ΝΔ, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα: “Αναγκαία μία νόμιμη και οριστική λύση που θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τη λειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Άλσους Βεΐκου στο Δήμο Γαλατσίου”.
Στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρει: Το Άλσος Βεΐκου έχει έκταση περίπου 218 στρ. και βρίσκεται επί 35 περίπου χρόνια στη νομή και κατοχή του Δήμου Γαλατσίου, ο οποίος καλύπτει από τον προϋπολογισμό του μέρος των δαπανών για τη συντήρηση και προστασία του. Με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Ρ.Σ.Α.), το Άλσος έχει ορισθεί ως υπερτοπικός πόλος αναψυχής και περιλαμβάνει πολλαπλές αθλητικές εγκαταστάσεις και βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολύμβησης, μικρό ιατρείο κλπ. Για αρκετές δεκαετίες, το αθλητικό αυτό κέντρο λειτουργεί ως πόλος έλξης όχι μόνο για τους δημότες του Γαλατσίου, αλλά και για χιλιάδες νέες και νέους από τις γύρω περιοχές του Λεκανοπεδίου. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 το κολυμβητήριο του Άλσους συμπεριλήφθηκε στα ανεξάρτητα προπονητήρια, υπήρξε δε και σχετική σύμβαση παραχώρησης χρήσης μεταξύ του Δήμου Γαλατσίου και του Οργανισμού ΑΘΗΝΑ 2004. αφού ο Οργανισμός προχώρησε στην πλήρη ανακαίνιση και ανακατασκευή των χώρων.
Επισημαίνεται πως για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις ισχύουν οι χρήσεις γης που θεσμοθετήθηκαν με βάση το ΠΔ από 6.8.1980 (ΦΕΚ Δ 475/20.8.1980). Σύμφωνα με αυτό στην έκταση του Άλσους, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή επιτρέπεται-μεταξύ άλλων- ρητά η διαμόρφωση και ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων (αρ. 2 παρ. ΙΙΙ του ΠΔ, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι όροι αυτοί). Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι η μελέτη, κατασκευή και ο ηλεκτροφωτισμός των εγκαταστάσεων έγινε σταδιακά με μελέτες της Γ.Γ.Α. και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και με δημόσια δαπάνη από το 1978 ως το 1990 χωρίς καμία όχληση από τις Δασικές Υπηρεσίες, μέχρι και την οριστική διευθέτηση του ζητήματος από το Ρ.Σ.Α.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και αφού οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν κανονικά για το κοινό εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 1147/ 1994 Πράξη του Νομάρχη Αθηνών (ΦΕΚ 1110 Α, 25.10.1994), η οποία κήρυξε αναδασωτέα συνολική έκταση 936 στρ. περίπου στη θέση Ομορφοκκλησιά Τουρκοβουνίων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η έκταση που περιγράφεται παραπάνω. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα οι αθλητικές εγκαταστάσεις εμφανίζονται ως κατασκευασμένες μέσα στη δασική-αναδασωτέα έκταση. Πρόσφατα δε, ο Διευθυντής Δασών Αθήνας εξέδωσε σε βάρος του Δήμου Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής, ενώ με τις υπ΄αριθμ. 1328/16.11.2011, 1329/16.11.2011 και 1330/16.11.2011 Αποφάσεις του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής διατάσσεται η κατεδάφιση όλων των εγκαταστάσεων. Κατά των αποφάσεων αυτών ο Δήμος Γαλατσίου άσκησε ένδικα μέσα.
Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της συντεταγμένης Πολιτείας. Η τραγελαφική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Άλσος καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση οριστικής λύσης, που να συνδυάζει την προστασία του με τις χρήσεις που έχουν λειτουργήσει επί τόσα χρόνια (αθλητικές εγκαταστάσεις), για την κατασκευή των οποίων έχουν δαπανηθεί χρήματα των Ελλήνων πολιτών.
Κατά συνέπεια,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1) Πώς αντιμετωπίζουν το δεδομένο μία υπηρεσία του Δημοσίου να διαπιστώνει την ανάγκη κατεδάφισης εγκαταστάσεων που κατασκεύασε… άλλη υπηρεσία;
2) Εξετάζουν την αντιμετώπιση του θέματος με κάποιο τρόπο, νομοθετικό ή άλλο;