Διαπλάτυνση Λ. Ηρακλείου, απόκτηση κτήματος Φιξ, κατασκευή σχολείου στην Αγία Τριάδα και διεκδίκηση κατασκευής παιδικού σταθμού στο Παλαιό Ηράκλειο
Αποφασισμένη να προχωρήσει τα μεγάλα έργα, που έχουν μείνει στάσιμα, είναι η δημοτική αρχή Ηρακλείου Αττικής, όπως ανέφερε στη συζήτηση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων του 2015 που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Μπάμπαλος.
Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα από αυτά τα έργα είναι: Η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ηρακλείου, η απόκτηση του κτήματος Φιξ, η κατασκευή σχολείου στην Αγία Τριάδα και η διεκδίκηση της κατασκευής παιδικού σταθμού στο Παλαιό Ηράκλειο.
Και ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου και το μήνυμα ενότητας που έστειλε σε όλες τις παρατάξεις για να διεκδικήσουν όλοι μαζί αυτά τα έργα που έδωσε νόημα στη συζήτηση καθώς το πρόγραμμα αυτό καθ΄ αυτό είναι φτωχό με 4,7 εκ. να διατίθενται για συνεχιζόμενα έργα και μόλις 789.295 ευρώ να πηγαίνουν σε νέα έργα αφού για τα έργα που αναφέραμε πιο πάνω δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής εγκεκριμένα κονδύλια.
Πάντως το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποιες ενδιαφέρουσες δράσεις, που τις ανέπτυξε η Αντιδήμαρχος κα Μαριάννα Ζούρου όπως τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε σχολεία και η εν γένει στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αναβάθμιση των παιδικών χαρών και αρκετές μικροπαρεμβάσεις στον τομέα της καθημερινότητας όπως διανοίξεις δρόμων
Διαπλάτυνση Λ. Ηρακλείου
Για τη Λεωφόρο Ηρακλείου ο Δήμαρχος τόνισε πως η διοίκηση θα φέρει στις αρχές του 2015 θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, προϋπόθεση απαραίτητη για να διεκδικήσει ο Δήμος την κατασκευή του έργου από την Περιφέρεια. Ο κ. Μπάμπαλος είπε πως θα θιγούν κυρίως πρασιές αλλά δεν θα κατεδαφιστούν σπίτια.
Κτήμα Φιξ
«Το κτήμα Φιξ δεν θα μας το χαρίσει κανείς. Είναι μια διαχρονική απαίτηση της πόλης» τόνισε ο κ. Μπάμπαλος που ενημέρωσε πως σχεδιάζει να επισκεφτεί την κα Δούρου μαζί με αντιπροσωπεία από δημοτικές παρατάξεις για να διεκδικήσει την απόκτηση του χώρου των 27 στρεμμάτων από την Περιφέρεια. Μάλιστα σημείωσε πως σκοπεύει να ζητήσει τη στήριξη και των όμορων δήμων.
Σχολείο, παιδικός σταθμός και αθλητικό πάρκο
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το οικόπεδο της οδού Αγαμέμνωνος στην περιοχή της Αγίας Τριάδος, όπου προορίζεται να γίνει (από τον ΟΣΚ) το 8ο Δημοτικό Σχολείο και προανήγγειλε κινητοποιήσεις για να μην χαθεί ο χώρος σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Επίσης, διεκδίκηση θα υπάρξει και για να γίνει το έργο του παιδικού σταθμού στο οικόπεδο του Δήμου στο Π. Ηράκλειο (Πλαπούτα και Σολωμού). Επιπλέον, ο κ. Μπάμπαλος αποκάλυψε πως το σχέδιο της διοίκησης είναι να δημιουργήσει ένα πρότυπο αθλητικό πάρκο στον χώρο που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο της Λ. Κύμης, εκεί όπου πρότινος υπήρχε το αμαξοστάσιο.
Θετική η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση αντιμετώπισε θετικά τις διεκδικήσεις του Δημάρχου και μάλλον αρνητικά το ίδιο το πρόγραμμα. Ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της ΑΚΕΠ, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, επεσήμανε πως η δημοτική αρχή υλοποιεί το πρόγραμμα της δικής του διοίκησης και εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στις διεκδικήσεις του Δημάρχου. Να κοιτάξει η διοίκηση περισσότερα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας (φρέατια, δρόμοι) ήταν το αίτημα του Συμβούλου της παράταξης κ. Γιώργου Παπαδημητρίου. Το γεγονός πως τα 2/3 του νέου προγράμματος και των διεκδικήσεων του Δημάρχου περνάνε από τη νέα περιφερειακή αρχή επεσήμανε η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου (Δίκτυο Πολιτών) ενώ έκανε λόγο συντηρητικό πρόγραμμα χωρίς φιλοδοξίες.
Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης (“Πνοή”) υποστήριξε πως το πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά δεσμεύτηκε πως ο ίδιος και η παράταξη του θα είναι δίπλα στη διοίκηση στις διεκδικήσεις της.
Παρών στον αγώνα για το Φιξ αλλά και για κάθε έργο που γίνεται προς όφελος του δημότη δήλωσε ο κ. Δημήτρης Ταβουλάρης (Ρήξη και Ανατροπή). Έργα υποδομών και όχι εξυπηρέτησης συμφερόντων ζήτησε ο κ. Βασίλης Λυκούρας («Λαϊκή Συσπείρωση»).
Τις διεκδικήσεις της δικής του δημοτικής αρχής θύμισε ο πρώην Δήμαρχος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος (”Όραμα για το Ηράκλειο”) μεταξύ των οποίων ήταν και ο παιδικός σταθμός στην Πλαπούτα που αρχικά είχε ενταχθεί και μετά απεντάχθηκε.
Τελικά το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς το ψήφισαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης ενώ οι υπόλοιποι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν παρόντες.