Πρώτα ανοίγουν τα δημοτικά και μετά η Γ΄ Λυκείου σύμφωνα με το σχέδιο που προκρίνουν οι επιδημιολόγοι που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό.
Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικοποίησης από τα μεγαλύτερα.
Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία της Γ’ Λυκείου με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμαστούν σωστά ενώ εκτιμούν ότι αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις του λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Αυτό αναμένεται να γίνει σε μία τρίτη φάση και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί τότε στη χώρα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ακόμα και στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας ενόψει του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας όταν δηλαδή θα έχει ξεκινήσει η διδασκαλία στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί.
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του ετοιμάζεται για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων υπό τις καλύτερες προυποθέσεις αλλά και των γυμνασίων και λυκείων, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας προβλέπεται ακόμα και η μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄λυκείου.
Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Μετά τη θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στη διαδικτυακή σύσκεψη χθες, με την υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε: Τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021). Όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.
Η διαδικασία λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων
Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:
Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη: Για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.
Η κ. Κεραμέως, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τους ειδικούς του υπ. Υγείας δήλωσε: «Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας».