Τα αντισταθμιστικά για την διάνοιξη της Λ. Κύμης
Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αττικής με επικεφαλής της την κα Αιμιλία Τζίβα κατέθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης την πρότασή του για τα αντισταθμιστικά έργα που θα πρέπει να γίνουν στο Ηράκλειο σε σχέση με το έργο της Διάνοιξη- επέκταση της Λεωφόρου Κύμης εντός των ορίων του Δήμου.
Αναλυτικά, η πρόταση της παράταξης έχει ως εξής:
“Κύριε Πρόεδρε,
παρακαλώ όπως μπει σε ψηφοφορία στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πρόταση της παράταξής μας που αφορά στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση και λήψη απόφασης ως προς τον προσδιορισμό των αντισταθμιστικών οφελών για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής από την διάνοιξη – επέκταση της Λεωφόρου Κύμης εντός των ορίων του Δήμου μας »
Ως ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ καταθέτουμε την πρότασή μας για το έργο ,
• μια πρόταση που ελπίζουμε να αποτελέσει τη βάση μιας συζήτηση για ομόφωνη διεκδίκηση από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τη στιγμή που η υλοποίησή της θα ανακουφίσει όχι μόνο μέρος αλλά και ολόκληρη την πόλη μιας και καταλήγει στη δημιουργία 65 στρεμμάτων ενιαίου πράσινου χώρου που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη ως Δήμος.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Έχοντας υπ’ όψη:
1. Την υπ’ αριθ. πρωτ. 60699/02-04-1993 απόφαση «Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Ε.Λ. Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (Τμήμα Α.Κ. Μεταμόρφωσης – Α.Κ. Λεωφ. Κηφισίας)» του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έργου το οποίο επεκτείνεται με το υπό συζήτηση νέο έργο «Επέκταση Λ. Κύμης… / Ολοκλήρωση Λ. Κύμης», αφού συνδέεται άμεσα οδικά (κατασκευαστικά & λειτουργικά) και επηρεάζεται περιβαλλοντικά από αυτό.
2. Την υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΜΕΟ/α/2956/17-08-1993 απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., αειμνήστου Αχιλλέα Καραμανλή.
3. Το υπ’ αριθ. 117483/04-08-2003 έγγραφο του Τμήματος Καταπολέμησης Θορύβου, Δ/νσης Ε.Α.Ρ.Θ., Γεν. Δ/νσης Περιβάλλοντος, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., που είχε κοινοποιηθεί στο Δήμο μας.
4. Την υπ’ αριθ. 135/02-12-2020 (ΑΔΑ: 6ΘΟ9ΩΡ3-Φ35) σχετική απόφαση – αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας.
5. Τη δια ζώσης συζήτηση (την 18-01-2022), μελών του Δ.Σ. και εκπροσώπων πολιτών με τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, όπου συζητήθηκε εκτενέστερα το ανωτέρω αίτημα του Δήμου Ηρακλείου και η επίλυση των τεχνικών δυσκολιών που εμφανίζει η υλοποίησή του.
6. Τα -μέχρι σήμερα- κοινοποιηθέντα στοιχεία της μελέτης του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Λ. ΚΥΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ : ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ (Α/Κ ΚΥΜΗΣ) ΕΩΣ Ε.Ο.Α1 (Α/Κ ΚΑΛΥΦΤΑΚΗ)»
7. Την υπ’ αριθ. πρωτ. 9602/13-01-2022 (ΑΔΑ: 95Κ6465ΧΘΞ-ΗΙΖ) Περίληψη Διακήρυξης Δημοπρασίας Έργου με ανοικτή Διαδικασία «Ολοκλήρωση Λ. Κύμης στο Τμήμα: Αττική Οδός (Α/Κ Κύμης) έως Ε.Ο. Α1 (Α/Κ Καλυφτάκη)».
Όπως έχει ήδη περιγραφεί και στην προηγούμενη σχετική απόφαση του Δ.Σ. Δήμου μας (σχετ. 4), το εν λόγω έργο του θέματος εκ των πραγμάτων, θα επιβαρύνει περεταίρω, λειτουργικά, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά, τον Δήμο μας. Παρ’ όλα αυτά έχει επανελειμένως επισημανθεί σε ότι το εν λόγω έργο αποτελεί λειτουργική συνέχεια της Ε.Λ. Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (Αττικής Οδού) και θα προσφέρει κυκλοφοριακή «ανακούφιση» σε Δήμους του Λεκανοπεδίου.
Για το λόγο αυτό άλλωστε η υλοποίησή του, ήταν πάγιο αίτημα του Δήμου μας.
Κατόπιν λοιπόν, του σχετικού αιτήματος (προ διετίας) του Δήμου μας (σχετ. 4) και της πρόσφατης συνάντησης (σχετ.5) που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή Κωνσταντίνου, ο Δήμος μας επανέρχεται προτείνοντας λύσεις αντισταθμιστικών έργων που όχι μόνον ελαχιστοποιούν τις δυσμενείς επιπτώσεις που εκ των πραγμάτων προκαλούνται, αλλά επιπρόσθετα αίρουν σε σημαντικό βαθμό, τις υφιστάμενες δυσμενείς επιπτώσεις που βιώνουν οι δημότες μας εδώ και περίπου δύο δεκαετίες πέριξ της περιοχής του κόμβου Α/Κ Κύμης – Αττικής Οδού εξαιτίας της λειτουργίας του, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ευρύτερη περιοχή και τους όρους διαβίωσης των Δημοτών.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια των «Λοιπών συνοδών έργων», και των «εργασιών πρασίνου» όπως αυτά περιγράφονται στην παρ.3β (σημεία (στ) και (η)), της Περίληψης Δημοπρασίας (σχετ. 7) του Έργου του θέματος, προτείνουμε τα ακόλουθα αντισταθμιστικά έργα:
1. Την κάλυψη με τεχνικό έργο του ορύγματος που θα δημιουργηθεί μέχρι τη διάνοιξη της σήραγγας, επιτρέποντας τη λειτουργική συνέχεια των οδών που διακόπτονται σήμερα με βάση τη μελέτη του έργου που έχει τεθεί υπ’ όψη μας.
2. Την πλήρη κάλυψη με τεχνικό έργο των περίπου 165μ. του κύριου άξονα της Αττικής Οδού, στο τμήμα που βρίσκεται στα όρια του κόμβου του έργου του θέματος, δηλαδή από το νοτιοανατολικό όριο των γηπέδων (ποδοσφαίρου, τέννις) μέχρι και την υφιστάμενη πεζογέφυρα (οδού Σαρανταπόρου) κατ’ ελάχιστον.
Επισημαίνεται ότι η τελική μορφή του κόμβου δεν μας έχει γνωστοποιηθεί επακριβώς μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της Λεωφόρου Πλαπούτα με κάθε κλάδο κυκλοφορίας της Λ. Κύμης και της Αττικής οδού, αλλά και με τις παρακείμενες δημοτικές οδούς και ιδιοκτησίες.
Α. Το πρώτο αντισταθμιστικό έργο
1.Θα επιτρέπει την καλύτερη επικοινωνία της 9ης Πολεοδομικής Ενότητας των «Ηπειρώτικων» με το υπόλοιπο Ηράκλειο, ενώ ταυτόχρονα,
2.Θα μειώσει σημαντικά την ηχορύπανση που θα προκληθεί από την κατακόρυφη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στη Λ. Κύμης «εξασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους διαβίωσης των πολιτών», όπως ορίζεται και στο άρθρο 24 του Συντάγματος.
Β. Το δεύτερο αντισταθμιστικό έργο αφορά ολόκληρο το Δήμο Ηρακλείου
1. Θα εξασφαλίσει την ενοποίηση όλων των χώρων πρασίνου της περιοχής πέριξ του έργου του θέματος, που ξεκινούν από τη Λ. Κύμης και τον κόμβο αυτής με την Αττική οδό και καταλήγουν δυτικότερα στους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους παρά την οδό Πρασίνου Λόφου, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο πρασίνου και αθλητισμού, συνολικής έκτασης περίπου 65.000 τετραγωνικών μέτρων (65 στρεμμάτων). Η ενοποίηση αυτή θα αναβαθμίσει σημαντικά – όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, η περιβαλλοντική Νομοθεσία και η σχετική Νομολογία – τους υφιστάμενους όρους διαβίωσης των Δημοτών της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, περιλαμβανομένης και της 9ης Πολεοδομικής Ενότητας των «Ηπειρώτικων», που πλήττεται περισσότερο από την εν λόγω επέκταση / ολοκλήρωση της Λ. Κύμης, καθ’ ότι γειτνιάζει άμεσα με τον εν λόγω ενοποιημένο χώρο.
2. Θα προσφέρει περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης / χρηματοδότησης των ελεύθερων χώρων του Δήμου, από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
3. Θα αποκατασταθεί η ήδη πληγείσα αξία των ιδιοκτησιών της ευρύτερης περιοχής, αντισταθμίζοντας τις όποιες δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις θα έχει σε αυτήν η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου της Αττικής Οδού, εξ’ αιτίας της επέκτασης της Λ. Κύμης.Ιδιαίτερα στο τμήμα που θα καλυφθεί, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα επαναφοράς του συντελεστή δόμησης από 1.00, σε 1.20 στα οικοδομικά τετράγωνα που συνορεύουν με το νότιο όριο της Αττικής Οδόυ, καθ’ ότι πλέον απαλείφεται το πρόβλημα της έντονης «ηχητικής όχλησης» που θα προκαλείται σε αυτά. Επίσης θα είναι δυνατή η αποκατάσταση του ορθού πλάτους της οδού Σαρανταπόρου, διευκολύνοντας την τοπική κυκλοφορία των οχημάτων της περιοχής, το οποίο σήμερα έχει απομειωθεί κατά περίπου 70%, στο σημείο έδρασης της υφιστάμενης πεζογέφυρας, καθ’ ότι πλέον αυτό θα δύναται να τροποποιηθεί.
4. Θα εφαρμοστεί -έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια- η παρ. 6β. της υπ’ αριθ. Πρωτ. ΔΜΕΟ/α/2956/17-08-1993 απόφασης (σχετ. 2) του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., αειμνήστου Αχιλλέα Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία είχε αποφασιστεί να σκεπαστούν συνολικά 310 μ., του κύριου άξονα της Αττικής Οδού ανατολικά της Πρασίνου Λόφου, «σκεπάζοντας» επί της ουσίας τον κύριο άξονα, μέχρι τον κόμβο του έργου του θέματος, (σήμερα, έχουν σκεπαστεί μόνον τα 210 μ. περίπου, ενώ ουδέποτε υλοποιήθηκε η πεζογέφυρα στην περιοχή των σχολείων όπως οριζόταν στην παρ.6γ της ίδιας απόφασης).
5. Η λειτουργία της Αττικής οδού -έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια- θα συμμορφωθεί με την παρ. γ, της υπ’ αριθ. πρωτ. 60699/02-04-1993 απόφασης «Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων…» (σχετ.1) αυτής.
Συγκεκριμένα είχε διαπιστωθεί (βλ. σχετ.3) σε ανύποπτο χρόνο (2003), οι μετρήσεις της μέσης στάθμης κορυφής σε τρία διαμερίσματα νοτίως της Αττικής οδού πλησίον του κόμβου του έργου του θέματος, έδειξαν ότι η μέση στάθμη κορυφής ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, κατά περίπου 5 και 6 db! Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Υπηρεσία του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προτείνει ως βέλτιστη λύση στο πρόβλημα, την «…ολική κάλυψη του οδικού τμήματος από την σήραγγα Ν. Ηρακλείου έως και την πεζογέφυρα στο ύψος της εξόδου προς την οδό Κύμης».
Να σημειωθεί ότι την ημέρα των μετρήσεων (24-07-2003), ο κυκλοφοριακός φόρτος της οδού ήταν σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τον σημερινό, καθ’ ότι αφ’ ενός λειτουργούσε μόνο το τμήμα της Αττικής Οδού από την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, μέχρι το Αεροδρόμιο Σπάτων, και αφ’ ετέρου γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας έλλειπαν για καλοκαιρινές διακοπές. Είναι προφανές λοιπόν, ότι μέχρι σήμερα ο κυκλοφοριακός φόρτος της Αττικής οδού είναι υπερπολλαπλάσιος, επιβαρύνοντας αντίστοιχα, ηχητικά και ατμοσφαιρικά το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της επέκτασης της Λ. Κύμης, αυτή η αύξηση θα εκτοξευθεί, αυξάνοντας αντίστοιχα την ηχορύπανση η οποία βρίσκεται ήδη εκτός ορίων.
Τέλος σας καλούμε να συστήσετε επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης του έργου σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου που θα τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να έχουμε συνεχή ενημέρωση για την πορεία του.
Από την πλευρά μας προτείνουμε το μηχανικό Αντώνη Λεβογιάννη, ενός νέου Πολιτικού Μηχανικού κάτοικου της πόλης, με ιδιαίτερη τεχνογνωσία και αντίληψη τόσο στο κατασκευαστικό κομμάτι όσο και στη δυνατότητα τεκμηρίωσης της πρότασής μας.”