Τα φανέρωσε στους μαθητές του Ηρακλείου Αττικής ο Μανώλης Σφακιανάκης
Πολύτιμες συμβουλές για την ορθή χρήση του internet αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι μαθητές από τα δημοτικά και τα γυμνάσια του Ηρακλείου Αττικής από τον πλέον ειδικό στο θέμα «ασφαλής πλοήγηση στον κυβερνοχώρο», τον διοικητή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγο, Μανώλη Σφακιανάκη.
Προσκεκλημένος της Διεύθυνσης Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου, ο κ. Σφακιανάκης μίλησε σε ένα κατάμεστο από παιδιά Πολιτιστικό Πολύκεντρο, αποκαλύπτοντας μύθους, αλήθειες και μυστικά για να είναι η εμπειρία του internet πραγματική πηγή διασκέδασης, ενημέρωσης και κοινωνικοποίησης, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και συνέπειες…
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο, η Ελλάδα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, είναι μια χώρα υπερδραστήρια στο διαδίκτυο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε στις πρώτες χώρες στην χρήση των social media και στο online gaming. Για αυτό και από μικρή ηλικία, τα παιδιά πρέπει να εξοικειώνονται με τον πραγματικό κόσμο του internet και να μαθαίνουν για τους κινδύνους.
Τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε ο κ. Σφακιανάκης:
– πως στο διαδίκτυο κανείς δεν είναι ανώνυμος,
– πως ό,τι ανεβαίνει στο internet μένει για πάντα εκεί,
– πως ό,τι διαβάζουμε στις ιστοσελίδες δεν είναι πάντα αλήθεια,
πως στον κυβερνοχώρο δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια.
Για αυτούς τους λόγους:
– χρησιμοποιούμε το internet με μέτρο (όχι πάνω από 1,5 ώρα την ημέρα στις μικρές ηλικίες),
– πάντα σε συνεργασία με τους γονείς,
– δεν μιλάμε ή κάνουμε φιλίες στα κοινωνικά δίκτυα με αγνώστους,
– δεν ανεβάζουμε προσωπικά δεδομένα,
– δεν δημοσιοποιούμε που βρισκόμαστε ή που πάμε.
cyberbullying
Ο διοικητής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε και στο επίκαιρο θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying), τονίζοντας πάντως πως στην Ελλάδα τα κρούσματα αυτού του φαινομένου είναι σχετικά μηδαμινά – περίπου 12 τα τελευταία 8 χρόνια – συμπεραίνοντας πως κακώς προβάλλεται μια αντίθετη εικόνα στην κοινωνία. «Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτούς που θέλουν να ποινικοποιήσουν το παιδικό χαμόγελο», σχολίασε ο κ. Σφακιανάκης, τονίζοντας όμως ότι τα παιδιά πρέπει να ξέρουν και να βάλουν όρια στα αστεία που κάνουν μεταξύ τους.
«Λέμε ναι στο διαδίκτυο από τριών χρονών κιόλας», σημείωσε ο υποστράτηγος, συστήνοντας στα παιδιά, για όποιο πρόβλημα έχουν σχετικά με την εμπειρία τους στο internet, να επικοινωνούν στο πενταψήφιο τηλέφωνο 11188, ενώ για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.cyberkid.gr.
Τι είπε ο δήμαρχος
Τον Μανώλη Σφακιανάκη υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου και οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, Μίνα Παναγιωτακοπούλου και Νίκος Σπυρόπουλος.
«Βγαίνουμε σοφότεροι ακούγοντας τον κ. Σφακιανάκη. Γνωρίσαμε ότι πίσω από το καλό, υπάρχει και το κακό πρόσωπο του internet, το οποίο όμως μπορούμε να αποφύγουμε ακολουθώντας τις οδηγίες που μας έδωσε ο υποστράτηγος, σε καλή συνεργασία με την οικογένειά μας», σχολίασε ο κ. Μπάμπαλος.
«Καλώντας τον κ. Σφακιανάκη στο Ηράκλειο, πετύχαμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας, και εμάς στους ίδιους, σε ένα θέμα που είναι πλέον βαθιά στην καθημερινότητά μας. Η ανταπόκριση στην συγκεκριμένη εκδήλωση δικαιώνει την πρωτοβουλία που πήραμε και μας ικανοποιεί για το επίπεδο προβληματισμού και διάθεσης για ενημέρωση που έχουν οι Ηρακλειώτες», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Αϊβατζίδου – Ποριώτου, ευχαριστώντας παράλληλα και την εκπαιδευτική κοινότητα για την ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό.
Παρευρέθησαν επίσης η αντιδήμαρχος της πόλης, Μαριάννα Ζούρου, η πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου, Μαίρη Αρώνη, ο αντιπρόεδρος του Μέσου, Δημήτρης Κεϊμπίνος, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου Αττικής, Βασίλης Στέφας και ο γραμματέας, Μανώλης Χρυσός.