Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού βράβευσε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη
Η Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού πραγματοποίησε με επιτυχία μια βραδιά αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο με την έντεχνη ορχήστρα και τη χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ Νομού Αττικής.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στο κέντρο τέχνης και Πολιτισμού «ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΑ»
Την Διεύθυνση χορωδίας είχε ο Θάνος Θάνου, ενώ συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Καραγιάννη Νάντια, Στίγκα Θεοδοσία, Καρποδίνης Παύλος, Καλομοίρη Τζίνα, Γιαμπουρά Κική, Παπαβασιλείου Θανάσης, Μιχαήλ Έλενα, και Σκαρή Μαρία.
Τη μουσική Διεύθυνση είχε ο μαέστρος Γκαβογιάννης Γιώργος ενώ τα κείμενα και η αφήγηση έγιναν απο τον Λάζαρη Κώστα.
Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά γεμάτη μουσική με μια πλειάδα τραγουδιστών σε γνωστές μελωδίες του συνθέτη. Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου από τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Νίκο Σαράντη.
Μιλώντας για το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη ο Δήμαρχος ανέφερε: «Όπως έχει πει ο ίδιος σε μια συνέντευξη του, ο Ηλίας Ανδριόπουλος «είναι Έλληνας ως το κόκκαλο» με την έννοια της παράδοσης, της φύσης και της ιστορικής διαδρομής αυτού του λαού μέσα από δυσκολίες και καταστάσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν στον πολιτισμό μας.
Η μουσική του παίρνει στοιχεία από πολλές πλευρές της μουσικής μας παράδοσης και τα συνθέτει με το δικό του απόλυτα προσωπικό ύφος. Ένα ύφος περισσότερο λυρικό από άλλων μεγάλων συνθετών μας που συχνά ήρθε σε αντίστιξη με τη λαϊκότητα της φωνητικής χροιάς των ερμηνευτών που επέλεξε.
Στην εξέλιξη του ο Ηλίας Ανδριόπουλος δημιούργησε μουσικά έργα πολύμορφα και ιδιαίτερα προχωρημένα μουσικά, τους Προσανατολισμούς σε ποίηση Ελύτη, τους Αργοναύτες σε ποίηση Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, τις Ωδές και τον Φιλόπατρη πάνω στην ποίηση του Κάλβου. Η μουσική του δίνει πέταγμα στον στίχο, που ενωμένος με την μουσική μπαίνει στην καρδιά και στην ψυχή.
Δεν είναι πάντα απλή και εύπεπτη η μουσική δημιουργία του Ηλία Ανδριόπουλου, δεν τραγουδιέται πάντα τόσο εύκολα όσο τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη. Αυτή η πολυμορφία, από το λαϊκό στο αποκαλούμενο «έντεχνο» δηλαδή στην μελοποιημένη ποίηση και από εκεί στον σχεδόν συμφωνικό ήχο, είναι ίδιο χαρακτηριστικό των μεγάλων καλλιτεχνών».