Νέες ενδιαφέρουσες δράσεις από το Κέντρο Σπουδής και ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου Νέας Ιωνίας
Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας έδωσε το «παρών» στην Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, μ’ ένα ολοήμερο πλέγμα εκδηλώσεων, που περιλάμβανε:
Α) Ξεναγήσεις στα Μουσεία του (Ιστορικού – Λαογραφικού – Υφαντουργίας -Ταπητουργίας),
Β) Προβολή ντοκυμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου (τα: «1922, Ο μεγάλος ξεριζωμός» «1453, η Πτώση της Κωνσταντινούπολης» του National Geographic) καθώς και παραγωγές άλλων μουσείων (του Μουσείου της Ακρόπολης, μεταξύ των οποίων και του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ).
Γ) Την παρουσίαση του βιβλίου της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη με τον τίτλο: «Χρονικό των Δέκα Ημερών», Αϊβαλί (Κυδωνίες), 1922 και την συνοδευτική προβολή του ντοκυμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ),
Δ) Την εκτέλεση μουσικού προγράμματος με έργα κλασικής μουσικής από το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Arco dell΄Arte».
Η παρουσίαση του βιβλίου με το ντοκιμαντέρ και το πρόγραμμα του Κουαρτέτου έγιναν στο πανηγυρικό μέρος της εκδήλωσης, το βράδυ της Παρασκευής, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου.
Ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, αφού χαιρέτισε το κοινό και εκ μέρους του προέδρου του και δημάρχου Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, ο οποίος απουσίαζε στην Κύπρο, αναφέρθηκε, με λίγα λόγια, στο έργο του Οργανισμού, ιδιαίτερα στον τομέα των μουσείων του, επισημαίνοντας το εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο της επισκεψιμότητας από εκατοντάδες μαθητές σχολείων αλλά και του συνεχούς εμπλουτισμού με ενθυμήματα και ντοκουμέντα.
Περαιτέρω τόνισε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό και τέλος καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) την Κα Ελένη Λετώνη Διευθύντρια του Ιδρύματος που παρουσίασε τις δράσεις και τους σκοπούς του και ιδιαιτέρως την Γενική Γραμματέα του κα Ειρήνη Σαρίογλου, με την οποία συνεργάστηκε στενά το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ στην οργάνωση του πανηγυρικού μέρους της ημέρας των μουσείων.
Η κα Σαρίογλου, στη συνέχεια, με λόγο γλαφυρό, όσο κι απέριττο μίλησε για το βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη, το οποίο αναφέρεται στη μεγάλη προσπάθεια της να σώσει τον αδελφό της, Ηλία Βενέζη, από το βέβαιο θάνατο των «Ταγμάτων Εργασίας» που συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 1922 μαζί με άλλoυς 3.000 άνδρες, όταν καταλήφθηκε το ιστορικό, ελληνοκρατούμενο Αϊβαλί από τους Τούρκους.
Στον αγώνα της αυτόν βρήκε απρόσμενη βοήθεια από έναν Τούρκο αξιωματικό, τον Kemalettin, ο οποίος ενώ είχε ορκιστεί να σκοτώσει τον πρώτο έλληνα που θα βρει μπροστά του, εκδικούμενος το ξεκλήρισμα της οικογένειάς του, της παραστάθηκε ως το τέλος, έτσι ώστε, μετά από 14 μήνες στα «Τάγματα Εργασίας» να παραμείνει ο Ηλίας σώος, αυτός και άλλοι 18 Αϊβαλιώτες μόνο από τους 3.000!
Ο Ηλίας Βενέζης αφηγείται τα τραγικά γεγονότα που έζησε στο βιβλίο του : «Το Νούμερο 31328», που γνώρισε αλλεπάλληλες εκδόσεις.
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να πιστοποιήσει κανείς με αφορμή και αυτή την εκδήλωση, ότι το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ έχει πλέον εννιά χρόνια τώρα στη Νέα Ιωνία, καθιερωθεί για την ποιότητα και την ορθή στόχευση των δράσεών του.
Σε όλους τους επισκέπτες δόθηκε και το αναμνηστικό τεύχος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, που ήταν αφιερωμένο στα μουσεία του.