“Το Κράτος έχει επιλέξει να αφήνει τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους να παλεύουν μόνοι τους”
Εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη του Δήμου Πόρου, όπως μας την περιγράφει στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος του νησιού, κ. Γιάννης Δημητριάδης.
Όμως αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο του δήμου βρίσκεται η δημιουργία βιομηχανικών Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και ο δήμαρχος μας εξηγεί γιατί θα είναι είναι καταστροφική για το νησί και τους κατοίκους του.
Ακόμη, ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται στις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία στην υλοποίηση του έργου της διοίκησης και απαντά στο να θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2023.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Πόρου, κ. Γιάννη Δημητριάδη, έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό στις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας στον Δήμο Πόρου.
Μια κατηγοριοποίηση των σημαντικότερων αποτελεσμάτων του Δήμου τα εφτά τελευταία χρόνια είναι η εξής: 1) Η δημιουργία ροής μελετών, χρηματοδοτήσεων και έργων, η οποία ήταν μηδενική το 2014, ενώ σήμερα περιλαμβάνει περίπου 100 δράσεις που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωριμότητας, με τον Προϋπολογισμό του Δήμου να έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί τα χρόνια αυτά από 4,5 το 2014 σε 25 εκ. ευρώ το 2022 και την αναλογία του με τον πληθυσμό των 3.993 κατοίκων του Δήμου να αποτελεί πιθανότατα την υψηλότερη στην χώρα μας, 2) Η αναδιάρθρωση του Δήμου, ο οποίος καλείται πλέον να διαχειριστεί το πρωτοφανές αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα με συνέπεια να χρειάζεται ριζικές εσωτερικές αλλαγές και εξωτερικές συνεργασίες σε πολλούς διοικητικούς και επιχειρησιακούς τομείς (π.χ. εξωτερική υποστήριξη τεχνικών υπηρεσιών, συγκεντρωτικές εργολαβίες στην καθαριότητα, την ύδρευση και την αποχέτευση), 3) Η βελτίωση και συστηματοποίηση της λειτουργίας των δημοτικών υποδομών, όπως του Βιολογικού Καθαρισμού, της Ύδρευσης και του Λιμανιού και η δρομολόγηση σημαντικών έργων για την αποκατάσταση χρόνιων προβλημάτων τους και 4) Η αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου του νησιού, με την λήψη και εφαρμογή τολμηρών και δύσκολων σε υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων, με σημαντικότερες την πεζοδρόμηση το καλοκαίρι, την λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας, την «ατομική» αποκομιδή καθαριότητας με ραντεβού χωρίς κάδους κ.α.
Παρακολουθούμε τις ενέργειες σας για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ). Τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί είστε αντίθετος ως δήμος;
Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών το οποίο θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση το 2011 προβλέφθηκε η δημιουργία βιομηχανικών περιοχών ΠΟΑΥ στον ελληνικό παράκτιο χώρο. Οι περιοχές αυτές δεν επιλέχθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με μοναδικό κριτήριο να νομιμοποιηθούν τα εκατοντάδες ιχθυοτροφεία πού έως τότε είχαν αδειοδοτηθεί παράνομα από την Διοίκηση με αυθαίρετα κριτήρια. Μάλιστα, η σύνταξη του Χωροταξικού -όσο και αν ακούγεται απίστευτο- έγινε από τις ίδιες εταιρίες του κλάδου χωρίς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να διαβουλευτεί καν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, εφαρμόζοντας το σκανδαλώδες αυτό Χωροταξικό, το Υπουργείο προωθεί την ίδρυση 25 βιομηχανικών ζωνών στις οποίες η έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα τα ιχθυοτροφεία θα αυξηθεί συνολικά κατά 24 φορές φορές και η παραγωγή κατά 4, με προοπτική πλήρους απελευθέρωσής της από τον 6ο χρόνο και μετά. Μία από τις περιοχές αυτές είναι και ο Πόρος, όπου η βιομηχανική ζώνη θα περιλαμβάνει και το ¼ του χερσαίου χώρου του νησιού. Πρόκειται για ένα ακραίο μοντέλο ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου, το οποίο θεσμοθετείται χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στα πρότυπα ακραίων αποικιοκρατικών πρακτικών που έχουμε δει μόνο στον 3ο κόσμο τους προηγούμενους αιώνες. Κανένας Δήμος, καμία κοινωνία και κανένας πολίτης δεν θα μπορούσε να ανεχτεί κάτι τέτοιο.
Γενικότερα, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και ο δήμος και πως προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας δεν βρίσκονται στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Δήμου, αλλά οφείλονται στο ότι άλλες αρχές και αιρετοί εκπρόσωποι της περιοχής μας δεν κάνουν το καθήκον τους. Αναφέρομαι πρωτίστως στο γεγονός ότι το νησί μας είναι μάλλον το μόνο σε όλη την Ελλάδα στο οποίο δεν υπάρχει γιατρός του δημοσίου, παρά μόνο μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι και όχι κάθε μέρα. Επίσης, ο Δήμος Πόρου πιθανότατα είναι και ο μοναδικός στην Ελλάδα που δεν διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις. Φυσικά για την ύπαρξη τέτοιων διαχρονικών ελλείψεων μερίδιο ευθύνης έχει και ο ίδιος ο Δήμος, ο οποίος δεν είχε διεκδικήσει στο παρελθόν τις αναγκαίες λύσεις, όπως και η τοπική «καθεστηκυία τάξη». Αλλά και σε τομείς όπως η παιδεία, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, με τα κενά στα Σχολεία να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν και άλλα περισσότερο «πεζά» -αλλά σημαντικά- ζητήματα, όπως ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, ο οποίος παραβλέπει ότι υπάρχουν δεκάδες μικρά νησιά που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τους ΧΥΤΑ και υποχρεώνονται -χωρίς καμία οικονομική επιδότηση- να κάνουν τεράστιες δαπάνες για να μεταφέρουν τα απορρίμματά και τα ανακυκλώσιμά τους. Είναι δίκαιο και νόμιμο ο νησιωτικός Δήμος να υποχρεώνεται σε διπλάσιο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων σε σχέση με τον αστικό; Κοινός παρονομαστής των παραπάνω προβλημάτων είναι η νησιωτικότητα, αφού όπως φαίνεται το Κράτος μας έχει επιλέξει να αφήνει τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους να παλεύουν μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, συχνά μάλιστα προκαλώντας τους και επιπλέον προβλήματα. Η υπόθεση των ιχθυοτροφείων είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και θεωρώ ότι ήρθε η ώρα της σύγκρουσης με κάθε αρμόδιο και κάθε εκπρόσωπο που δεν ενεργεί για να λυθούν τα προβλήματα αυτά.
Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον της πανδημίας να καταφέρετε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;
Είναι πράγματι πολύ δύσκολο και το ερώτημά σας είναι πολύ εύστοχο. Τον τελευταίο χρόνο αφήσαμε δύο φορές στην άκρη όλες τις προτεραιότητές μας και ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Πολιτείας να αναλάβουμε τον συντονισμό μαζικών εμβολιασμών στο Δήμο μας. Φυσικά, η αναγκαιότητα να εμβολιαστεί ο τοπικός πληθυσμός είναι πάρα πολύ σημαντική και αναλάβαμε με μεγάλη προθυμία το έργο αυτό, καταφέρνοντας μάλιστα να πετύχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού για νησί άνω των 2.000 κατοίκων, το οποίο είναι 90%. Όμως, όπως είναι προφανές, αυτή δεν είναι δουλειά των Δήμων και θα έπρεπε να διενεργείται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, όπως συμβαίνει στους μεγάλους Δήμους, ή στα νησιά στα οποία υπάρχουν Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία. Από την άλλη, στην επαρχία υπάρχουν σημαντικά κενά στην διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο καθημερινότητας, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από τους Δήμους και επί δύο χρόνια παρακαλάμε μάταια να μας δοθούν επισήμως σχετικές αρμοδιότητες. Στα μικρά νησιά δεν υπάρχει ούτε Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ούτε Υπουργείο Υγείας και η μόνη αρχή που κάνει κουμάντο και καλύπτει τέτοιες ανάγκες είναι ο τοπικός Δήμος. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα παραπάνω δεδομένα έχουν ανατρέψει τελείως τις προτεραιότητές μας και έχει μεγαλώσει τις ανισότητες που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων και των μικρών Δήμων.
Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;
Όπως προανέφερα ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2022 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και αυτό συμβαίνει επειδή περιλαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις νέων έργων. Μάλιστα, βρισκόμαστε σε αναμονή έγκρισης έντεκα ακόμα έργων προϋπολογισμού άνω των 10εκ€. Σημαντικότερο όλων των έργων που θα ξεκινήσουν το 2022, είναι αυτό που αφορά στην αποκατάσταση των υποδομών του Βιολογικού Καθαρισμού, για την οποία εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 13εκ € από το Πρόγραμμα Α. Τρίτσης. Οι υποδομές αυτές έχουν κατασκευαστεί δύο φορές την δεκαετία του 2000 και έχουν αστοχήσει. Ως επικεφαλής της μειοψηφίας την περίοδο 2011-2014 και ως Δήμαρχος από το 2014, έθεσα ως πρώτο στόχο για το νησί την αποκατάσταση της λειτουργίας τους, καθώς οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας που είχαν την πολιτική ευθύνη για το φιάσκο των έργων δεν παραδέχονταν ότι αυτά αστόχησαν. Έτσι, με μεθοδικές κινήσεις από το 2015 κάναμε πραγματογνωμοσύνη και Μελέτες με ιδιώτες μελετητές και διαπιστώσαμε ότι τα έργα έπρεπε να εκτελεστούν ξανά από την αρχή. Στην συνέχεια αναζητήσαμε χρηματοδοτήσεις και χρειάστηκε να συγκρουστούμε με την επικρατούσα νοοτροπία που πίεζε τον Δήμο να εκτελέσει ξανά τα ίδια ακριβώς έργα χωρίς να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τεχνικά τις αιτίες της αστοχίας τους. Παράλληλα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια εργολαβία με έκπτωση της τάξης του 60% που με μαθηματική ακρίβεια θα καταδίκαζε το πρώτο νέο έργο σε αποτυχία, αλλά και με πιέσεις να ζητήσουμε συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις «από το παράθυρο». Δηλαδή, το σύστημα μας πίεζε να επαναλάβουμε ακριβώς τις ίδιες πρακτικές που οδήγησαν δύο φορές στην αστοχία προηγούμενων έργων και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Η επιλογή της δημοτικής μου αρχής ήταν φυσικά να επιμείνει στις αρχές της και στην διασφάλιση της επιτυχίας των έργων. Έτσι, υποβάλαμε πρόταση για χρηματοδότηση όλων μαζί των αναγκαίων έργων στο Υπουργείο Εσωτερικών και ταυτόχρονα σχεδιάσαμε την ανάθεση της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης του διαγωνισμού και της εργολαβίας σε εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε να αποκοπεί κάθε ομφάλιος λώρος με τις νοοτροπίες που είχαν συμβάλει στο ναυάγιο των έργων του παρελθόντος. Τα νέα έργα πρέπει να δημοπρατηθούν έως τα μέσα του 2022 και ο συντονισμός τους αποτελεί σήμερα την πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής μου αρχής.
Σκοπεύετε να θέσετε ξανά υποψηφιότητα για Δήμαρχος στις εκλογές του 2023;
Έτσι όπως λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στην χώρα μας κανείς Δήμαρχος δεν μπορεί να ολοκληρώσει έργα που ξεκινάνε από το μηδέν μόνο σε δύο θητείες. Εγώ ανέλαβα τον Δήμο στο μηδέν και έχω ευθύνη να διασφαλίσω ότι τα έργα που έχουμε δρομολογήσει μέχρι τώρα θα εκτελεστούν σωστά. Επιπλέον, το όραμά μου για τον Πόρο δεν εξαντλείται σε αυτά. Τέλος, έχω ξεκαθαρίσει δημόσια προ πολλού ότι δεν έχω καμία φιλοδοξία για πολιτική καριέρα σε άλλους βαθμούς διοίκησης. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσω τις προθέσεις μου για τις δημοτικές εκλογές του 2023.