Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης μίλησε σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Αττικής
Πολιτική εκδήλωση διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και η ΟΜ Ηρακλείου Αττικής, στην αίθουσα του Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» στο Ηράκλειο Αττικής με θέμα: «Το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οι τρέχουσες εξελίξεις» με ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη.
Μετά την παρουσίαση του θέματος ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και αναλυτικές θεωρητικές και πρακτικές απαντήσεις από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
Σημεία της τοποθέτησης:
Για τα μνημόνια και την νέα περίοδο
Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το ειδικό καθεστώς επιτροπείας. Θα έχουμε τους περιορισμούς που ισχύουν για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θα έχουμε βαθμούς ελευθερίας που σήμερα στερούμαστε .
Από τη στιγμή που η δανειακή σύμβαση τελειώνει και κατοχυρώνεται η έξοδος στις αγορές, τελειώνουν και τα Μνημόνια, τα οποία εφαρμόζονταν ακριβώς γιατί δεν μπορούσαμε να δανειζόμαστε από τις αγορές και συνάπταμε δανειακές συμβάσεις
Ο ιστορικός κύκλος της κρίσης, των Μνημονίων και της επιτροπείας ολοκληρώνεται. Παράλληλα όμως αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες για το σχεδιασμό και την ανασυγκρότηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας
Οι βαθμοί ελευθερίας όμως στην άσκηση πολιτικής δεν είναι κάτι δεδομένο ή αμετάβλητο. Χρειάζεται διεκδίκηση, ενάντια στη δεξιά ρητορική περί «άσκοπης διαπραγμάτευσης» που στοχεύει στην υιοθέτηση της ηττοπάθειας.
Το μέλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας θα κριθεί από το πολιτικό σχέδιο που θα καταστεί ηγεμονικό και θα θέσει τους όρους της ανασυγκρότησης της χώρας.
Για την διακυβέρνηση της αριστεράς
Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της κρίσης διαδραμάτισαν τα κλειστά συστήματα στην οικονομία και την πολιτική που νέμονταν τους πόρους και την εξουσία. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο Υπόδειγμα Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε ρήξη με το παρελθόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά στην πρόκληση της κυβερνητικής εξουσίας. Κάναμε την επιλογή να μην μείνουμε στην «ευκολότερη» θέση του διαμαρτυρόμενου και μόνο. Να κεφαλαιοποιήσουμε τη συλλογική εμπειρία μας για την Αριστερά του 21ου αιώνα .
Η Αριστερά φιλοδοξεί ν αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Γι αυτή την Αριστερά, στην Ελλάδα, το τέλος των Μνημονίων είναι η αρχή μιας νέας περιόδου για την υπεράσπιση, κατοχύρωση και προαγωγή των λαϊκών συμφερόντων. Κι αυτή είναι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία .
Σήμερα καλούμαστε να ξεπεράσουμε όχι μόνο την κρίση, αλλά και τις αιτίες της. Η ελληνική ιστορία διακρίνεται από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο οικονομικής ανόδου αρχικά, που ακολουθείται από χρεοκοπία. Πλέον πρέπει να υπερβούμε τις «παλιές λύσεις»
Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μένουμε απλά στην μεγέθυνση και την ανάκαμψη, αλλά να κατοχυρώνουμε τις ποιοτικές διαστάσεις της ανάπτυξης. Κι αυτό είναι το καθήκον μας για το μέλλον, όσο τα Μνημόνια οδεύουν στο τέλος τους.
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την διανομή
Η παραγωγική αναδιάρθρωση όμως έχει δυο «εξωπαραγωγικές» προϋποθέσεις: α) νέου τύπου κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Όχι εκείνη που προ κρίσης συσσώρευε χρέη στο εσωτερικό και κέρδη στο εξωτερικό, β)ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία
Για να πετύχουμε όμως το στόχο αυτό, πρέπει να τον στηρίξουμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων παραγωγικών πλεονεκτημάτων μας. Για παράδειγμα, ο ήδη ισχυρός τουρισμός μπορεί να γίνει ο μοχλός/καταλύτης για τη σύνδεσή του με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση
Η χώρα χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική υλοποίησής του για την παραγωγική αναδιάρθρωση, μ’ έμφαση στην αγροδιατροφή, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, μ’ επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία, ώστε ν’ ανταποκριθούμε στις διεθνείς προκλήσεις της «4ης βιομηχανικής επανάστασης»
Γι’ αυτό η κυβέρνηση από την 1η μέρα προσπαθεί η ανάκαμψη να έχει κοινωνικό αποτύπωμα. Κι αυτό φαίνεται στην απασχόληση. Τον Αύγουστο η ανεργία έπεσε κάτω από το 21%. Ποσοστό ακόμη πολύ υψηλό. Αλλά σχεδόν 6% μειωμένο από τον Αύγουστο του 2014
Για την κυβέρνηση, η αναδιανομή δεν θα έπεται της ανάπτυξης αλλά θα είναι συστατικό της στοιχείο. Κάποιοι λένε «πρώτα ας παράγουμε πλούτο και μετά τον διανέμουμε». Σε αυτό είμαστε απέναντι. Η όροι αναδιανομής θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα εδραιωμένοι στην παραγωγή του πλούτου .
Δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που ήταν στο “κόκκινο”. Το διαμορφώνουμε, ώστε να επιτρέπεται η μεταβίβαση της επιχείρησης στους εργαζόμενους ή και συμμετοχή τους
Θέλουμε επενδύσεις, αλλά σε πλαίσια. Να σέβονται τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις να επανεπενδύουν τα κέρδη τους.