«Το σχολείο του αύριο ξεκινά από το Σεπτέμβριο. Η Παιδεία αλλάζει #ΣτηνΠράξη»
Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μια διετία γεμάτη προκλήσεις αλλά και εμπειρίες, νέες παραστάσεις και ενδιαφέροντες συνομιλητές, γόνιμο διάλογο.
Παρά τις αντιξοότητες, καταφέραμε να μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και να πάμε και ένα βήμα πιο πέρα. Μεθοδικά, με σταθερό βήμα, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στο Σχολείο του αύριο, στην εκπαίδευση που θέλουμε για τα παιδιά του 21ου αιώνα, για τα παιδιά μας.
Το σχολείο που ξεκινά από το Σεπτέμβριο είναι ένα σχολείο σύγχρονο, αυτόνομο, συμπεριληπτικό, ένα σχολείο με επιλογές, πολυφωνία, εναλλακτικές, ένα σχολείο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες, με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Το νέο σχολείο που δημιουργούμε απαντά σε τέσσερις προκλήσεις-ζητούμενα.
Πρώτον, στη δημιουργία ενός σχολείου σύγχρονων δεξιοτήτων. Ενός σχολείου το οποίο δε θα μεταδίδει μόνο γνώσεις στα παιδιά, αλλά θα τους μαθαίνει παράλληλα «πώς να μαθαίνουν». Που θα τα εφοδιάζει με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες, ψηφιακές δεξιότητες. Ήδη από το Σεπτέμβριο, σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας θα διδάσκονται τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θεματικές όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η εκπαιδευτική ρομποτική, η σεξουαλική αγωγή, ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα και η οδική ασφάλεια. Παράλληλα, εισάγουμε στο νηπιαγωγείο δραστηριότητες στα αγγλικά, καταρτίζουμε νέα προγράμματα σπουδών -κάποια έχουν να ανανεωθούν εδώ και δύο δεκαετίες-, δίνουμε τη δυνατότητα του πολλαπλού βιβλίου και του συνδυασμού πηγών για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Αξιοποιώντας το κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, οικοδομούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό: εξοπλίζουμε τα σχολεία μας με διαδραστικούς πίνακες και υπολογιστές, αναβαθμίζουμε τις διαδικτυακές συνδέσεις των σχολείων, ψηφιοποιούμε διαδικασίες και υπηρεσίες.
Δεύτερον, σε ένα σχολείο που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Ενισχύουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση. Από τη νέα σχολική χρονιά το νηπιαγωγείο επεκτείνεται, και όλα τα παιδιά μας από την ηλικία των 4 ετών θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση. Διπλασιάσαμε το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, εξασφαλίσαμε voucher για προμήθεια τεχνολογικών συσκευών σε 560.000 νέους μας, ενώ υλοποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότιμη Πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην Εκπαίδευση.
Τρίτον, σε ένα σχολείο που να οδηγεί σε εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές με επαγγελματική προοπτική. Επενδύουμε στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, συνδέοντάς τις με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Ιδρύσαμε 6 Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), που θα λειτουργήσουν ως πιλότοι για την εισαγωγή και διάχυση του νέου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επενδύουμε 195 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των Εργαστηριακών Κέντρων και την αναβάθμιση των ΕΠΑ.Λ. και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), ενώ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού αναδεικνύουμε τη διαδρομή κατάρτισης για τους νέους μας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 52 σύγχρονες ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση.
Τέταρτο, στην περαιτέρω επένδυση στο πολυτιμότερο κεφάλαιο της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς μας. Εμπλουτίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, προχωρούμε σε 11700 διορισμούς στη γενική εκπαίδευση φέτος το καλοκαίρι, τους πρώτους μετά από 12 χρόνια. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στους δασκάλους και τους καθηγητές μας, τους δίνουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας, όπως για παράδειγμα μέσα από τη δυνατότητα να επιλέγουν σχολικά βιβλία, να δημιουργούν ομίλους, να αξιολογούν τους μαθητές τους με μεθόδους που οι ίδιοι προκρίνουν, να αξιοποιούν τις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός ωραρίου. Πολλαπλασιάζουμε τις θέσεις ευθύνης, καθιερώνουμε σύστημα αξιολόγησης άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιμόρφωση, στοχεύοντας στην ενδυνάμωσή τους, την επιβράβευση των ικανοτήτων τους, τη βελτίωσή τους όταν χρειάζεται.
Η νέα σχολική χρονιά θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Γιατί η Παιδεία του Αύριο, ξεκινά Σήμερα.