ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ
Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Νέας Ιωνίας το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2011. Σε μία πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να θεωρηθεί φτωχό καθώς το γενικό σύνολο των πιστώσεων για νέα και συνεχιζόμενα έργα δεν ξεπερνάει τα 8.950.827 ευρώ όταν πέρσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 16.44.734,87 ευρώ (εξασφαλισμένα και διεκδικήσιμα) αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέπει τους Δήμους αλλά και γενικότερα τη χώρα.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Την εισήγηση από την πλευρά της διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάκης Κωστάκης, ο οποίος ανέφερε πως στη σύνταξη του Προγράμματος ελήφθη υπόψη η δεινή οικονομική κατάσταση και τα τεράστια προβλήματα (οικονομικά και κοινωνικά) που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και κατ’ επέκταση η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως κεντρικό στόχο της Δημοτικής Αρχής ο κ. Κωστάκης όρισε την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, της φτώχειας που υπάρχει στην πόλη. Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε και τη στροφή προς το σεβασμό του περιβάλλοντος και την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. “Η διοίκηση δεν θα αντιμετωπίσει παθητικά το έλλειμμα πόρων αλλά θα κινηθεί διεκδικητικά” διαβεβαίωσε ο κ. Κωστάκης, που τόνισε πως ο Δήμος διεκδικεί κονδύλια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την απαλλοτρίωση χώρων, χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την εκτέλεση νέων αλλά και συνεχιζόμενων έργων αλλά και αδιάθετα προσφυγικά οικόπεδα. Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις Λαϊκές Συνελεύσεις μέσα από τις οποίες η Δημοτική Αρχή προσπαθεί, όπως είπε, να αποκτήσει μια άποψη για τα προβλήματα πολλά εκ των οποίων συνδέονται με την Τεχνική Υπηρεσία (π.χ. κυκλοφοριακά).
Περνώντας στον τομέα των νέων έργων, ο κ. Κωστάκης αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες λόγω των περιορισμένων οικονομικών αλλά ανέφερε κάποιες πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα που σχεδιάζει η διοίκηση όπως τη ανακατασκευή του δημοτικού αναψυκτηρίου στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου και τη χρησιμοποίησή του ως κοινωνικού παντοπωλείου καθώς και την κατεδάφιση του παλαιού κτίσματος στην οδό Κοραή και την ανέγερση κτιρίου για τις ανάγκες της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Επίσης, ανέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει την Αλσούπολη με το κέντρο της πόλης και την προώθηση μελέτης για φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες δημοτικών κτιρίων, μεταξύ άλλων.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το νέο Παιδικό Σταθμό που κατασκευάζεται στην Ελευθερούπολη (πρώην ΠΙΚΠΑ), καθώς, όπως είπε, εξαιτίας λάθους στο σχεδιασμό του έργου στο νέο κτίριο υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν με επιπλέον εργασίες (και νέα πίστωση 60.000 ευρώ) στο παλαιό κτίριο ώστε να λειτουργήσει ο σταθμός από τη νέα σχολική χρονιά.
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτη τοποθετήθηκε η πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κα Δέσποινα Θωμαϊδου, που χαρακτήρισε ως “τεράστιο” το έργο που άφησε πίσω της η προηγούμενη διοίκηση την περασμένη οχταετία: “Η πόλη έγινε πιο ελκυστική και η καθημερινότητα των κατοίκων βελτιώθηκε. Αφήσαμε παρακαταθήκη έργα όπως το ΠΙΚΠΑ. Είχαμε ολοκληρώσει τη μελέτη για την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στο Ο.Τ. 150, τις μελέτες για τις κερκίδες στο στάδιο…”. Η κα Θωμαϊδου ρώτησε τη διοίκηση τι προτίθεται να κάνει με το Ο.Τ. 150 και εξέφρασε την ελπίδα της να συνεχιστεί ο αγώνας για την απαλλοτρίωση ακινήτων. Συνολικά υποστήριξε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα που έφερε η διοίκηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση και τόνισε πως η παράταξη θα το ψηφίσει.
Ο επικεφαλής της παράταξης και πρώην Δήμαρχος, κ. Γιάννης Χαραλάμπους, είπε πως η παράταξη θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα “όχι σαν ανταπόδοση της δικής σας αρνητική τοποθέτησης στα δικά μας προγράμματα αλλά επειδή πρόκειται για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που είχαμε ετοιμάσει εμείς” όπως συμπλήρωσε. Ο πρώην Δήμαρχος παρατήρησε πάντως πως μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν φαίνεται η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής. “Τι διαφορετικό θα κάνετε που μας χτυπάγατε σαν χταπόδια;” ρώτησε τη διοίκηση ο κ. Χαραλάμπους που διαβεβαίωσε πάντως ότι η παράταξή του είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει.
Ο κ. Χαραλάμπους θύμισε πως στόχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν να δημιουργηθεί ένα υπόγειο γκαράζ για τα οχήματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο οικόπεδο Καλλιόπουλου και αναφέρθηκε στο σταθμό μεταφόρτωσης ζητώντας να ξεκαθαρίσει η διοίκηση τις προθέσεις της.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως έργο ζωής για την πόλη το υπόγειο γκαράζ στο Ο.Τ. 150 και υπογράμμισε πως η παράταξή του θα στηρίξει τις αποφάσεις της διοίκησης προς αυτήν την κατεύθυνση εκτός και αν αποφασιστεί να αναλάβει ο Δήμος όλο το κόστος. Τέλος ο πρώην Δήμαρχος επεσήμανε και το ανοιχτό θέμα των χρήσεων γης στο βασικό οδικό δίκτυο και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια προειδοποίηση: “Αν δεν δει η τοπική διοίκηση τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί όχι μόνο να κάνει έργα αλλά και να λειτουργήσει”. Ο ίδιος κατηγόρησε τη διοίκηση πως ακολουθεί την πεπατημένη χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία πως δεν δίνει το κεντρικό κράτος κονδύλια. “Θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να είχε βάλει κάποιες πινελιές για να δείξει τη διαφορετικότητα του προγράμματος της” υποστήριξε και αναρωτήθηκε τι πήρε η Δημοτική Αρχή από τις λαϊκές συνελεύσεις και εν τέλει ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζει.
“Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να μην διαπιστώνει τα προβλήματα αλλά να προσπαθεί να δίνει διέξοδο” ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης, κ. Παναγιώτη Τσουκαλά.
Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, τόνισε πως θα έπρεπε αυτό το θέμα που αφορά το μέλλον της πόλης να συζητηθεί μόνο του σε ξεχωριστή συνεδρίαση (σ.σ. είχαν ήδη περάσει τρεις ώρες όταν τέθηκε προς συζήτηση). Για το γκαράζ στο Ο.Τ. 150 είπε πως είναι ένα μακρόπνοο έργο που θα ωφελήσει την πόλη και υποστήριξε πως θα έπρεπε να γίνουν υπόγεια γκαράζ σε όλες τις πλατείες του Δήμου, κάτι που θα έδινε κυκλοφοριακές λύσεις. Ο κ. Χατζησαββίδης ζήτησε να δημιουργηθεί κολυμβητήριο και αθλητικό πολύκεντρο στο χώρο του δημοτικού σταδίου και μάλιστα ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις μαζί και με αθλητικούς συλλόγους προς την κυβέρνηση για να δοθούν τα σχετικά κονδύλια. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση του με το σταθμό μεταφόρτωσης δηλώνοντας πως ο Δήμος πρέπει να δώσει έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή: “Δεν είναι ένα έργο πνοής. Το μόνο πλεονέκτημα που δίνει είναι ότι γλυτώνει ο Δήμος δρομολόγια στη χωματερή”.
ΟΞΥΝΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ κας ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ
Το ήπιο πολιτικό κλίμα στο οποίο εξελισσόταν η συζήτηση διαταράχτηκε μετά την τοποθέτηση της Αντιδημάρχου, κας Όλγας Κατημερτζή η οποία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τεράστιο έργο. “Ποιο είναι το τεράστιο έργο που αφήσατε; Ο Παιδικός Σταθμός με τα προβλήματα; Η προσθήκη στο 11ο Δημοτικό Σχολείο όπου υπάρχουν ελλείψεις (π.χ. δύο πρίζες στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών); Το γεγονός πως δεν απαλλοτριώσατε ούτε ένα στρέμμα;” ήταν τα ερωτήματά της προς τους πρώην διοικούντες του Δήμου. “Να μην είστε πολύ περήφανοι για το έργο σας. Μόνο κυβόλιθους και κολονάκια αφήσατε” κατέληξε η Αντιδήμαρχος ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.
Ο κ. Χαραλάμπους αρνήθηκε να της απαντήσει αρκούμενος να σχολιάσει πως η τοποθέτησή της ήταν “προεκλογικού ύφους και χαρακτήρα”. Ωστόσο, απαντήσεις δόθηκαν από τους άλλους Συμβούλους της παράταξης. Πρώτη η κα Θωμαϊδου είπε πως για να γίνουν απαλλοτριώσεις παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες και όχι μόνο η πολιτική βούληση της εκάστοτε δημοτικής αρχής ενώ έδωσε εξηγήσεις και για τις ελλείψεις που επεσήμανε η Αντιδήμαρχος σε κάποια έργα.
Για απαξίωση του έργου της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης. “Αυτά που λέτε έρχονται σε αντίθεση με αυτά που έχει πει ο Δήμαρχος ότι παρέλαβε έναν δήμο σε καλή κατάσταση. Αυτή η παράταξη που διοίκησε το Δήμο για οχτώ χρόνια δεν έκανε τίποτα;” αναρωτήθηκε με παράπονο ο κ. Λαζαρίδης που, απευθυνόμενος προς την κα Κατημερτζή, πρόσθεσε: “o επικεφαλής σας αναγνώρισε ότι κάτι κάναμε και έρχεστε τώρα να λέτε ότι βάλαμε κολονάκια;”
“Δεν απαξιώνουμε το έργο κανενός. Όλοι έχουμε προσφέρει κάτι σε αυτήν την πόλη. Δεν υπάρχει απόκλιση μεταξύ αυτών που είπε ο Δήμαρχος και όσων υποστήριξε η κα Κατημερτζή” ήταν η πυροσβεστική παρέμβαση του Προέδρου του Σώματος, κ. Πέτρου Μπουρδούκου.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Απαντήσεις για διάφορα ζητήματα έδωσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρος Μπουρδούκος (σ.σ. προκαλώντας και το σχόλιο του κ. Χαραλάμπους ότι είναι Πρόεδρος του Σώματος). Για το σταθμό μεταφόρτωσης είπε πως αυτή τη στιγμή εξετάζεται αν μπορεί ένας Δήμος να προχωρήσει από μόνος του στη δημιουργία του ή αν πρέπει να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Υπό διερεύνηση είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και των Χρήσεων Γης.
“Κάποια πράγματα τα ψάχνουμε προς αρκετές κατευθύνσεις και δεν θέλουμε να κάνουμε ανακοινώσεις πριν ωριμάσουν…” ήταν το σχόλιο του. Παράλληλα έριξε και τη…. μπηχτή του προς την προηγούμενη διοίκηση τονίζοντας θα επιδιωχθεί η χρηματοδότηση έργων από την Περιφέρεια καθώς “όμοροι δήμοι με πολύ μικρότερο μέγεθος πήραν πολύ περισσότερα κονδύλια από εμάς”.
Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Κωστάκης. “Θα ήταν πολύ εύκολο να βάλουμε μέσα έργα και οράματα…κάναμε μια ιεράρχηση βάσει των χρημάτων που υπάρχουν” τόνισε ο Αντιδήμαρχος που είπε πως αν υπήρχε δυνατότητα χωροθέτησης σταθμού μεταφόρτωσης αυτό θα ήταν και το πρώτο έργο της διοίκησης.
Στη ψηφοφορία που έγινε μετά το τέλος συζήτησης το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης αλλά και των παρατάξεων “Νέα Ιωνία Νέα Άποψη” και “Ιωνία 21ος Αιώνας”. Καταψήφισαν οι Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ παρών δήλωσε ο κ. Χατζησαββίδης.
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης τόνισε πως η Διοίκηση, μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχαν εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης το πρόγραμμα δεν θα εγκρινόταν. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε η αντιπολίτευση.
Για το γκαράζ στο Ο.Τ. 150 είπε πως η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε συζητήσεις με τον επικεφαλής του μελετητικού γραφείου για το μέλλον του έργου. Ανέφερε ακόμα πως πρόσφατα ψηφίστηκε νέος αναπτυξιακός νόμος που δεν προβλέπει επιδοτήσεις για γκαράζ. Θα το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατεύθυνση μας είναι να προχωρήσουμε για κατασκευή πάρκινγκ και απλά εξετάζουμε άλλα σενάρια κατασκευής.
Για τις απαλλοτριώσεις είπε πως πέρα από τα 2.6 εκ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για αυτόν τον σκοπό δεν υπάρχουν άλλα χρήματα όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες (Παπαφλέσσα, Adams, οικόπεδο Καλιόπουλου μεταξύ άλλων). Ειδική αναφορά έκανε στην πλατεία Παπαφλέσσα, στα Πευκάκια, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει μια συζήτηση στην κυβέρνηση για αλλαγή του νόμου σχετικά με τις απαλλοτριώσεις παλαιών πλατειών ώστε να μην επιβαρύνονται οι δημότες: “Δεν μπορούμε να ζητάμε να πληρώσουν οι παρόδιοι για μια πλατεία που υπήρχε όταν αγόραζαν τα ακίνητα τους”.
Τέλος ο κ. Γκότσης μίλησε για τις Λαϊκές Συνελεύσεις τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στον προγραμματισμό του Δήμου τα αιτήματα που βάζουν οι δημότες και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα λυθούν τα περισσότερα εξ αυτών.