Αναβάθμιση και επικαιροποίηση Μελέτης Κυκλοφορίας και Στάθμευσης Δήμου Μεταμόρφωσης
Σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Μεταμόρφωσης παρουσιάστηκε η νέα Κυκλοφοριακή – Συγκοινωνιακή Μελέτη του δήμου η οποία και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Ολόκληρη η Μελέτη βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεταμόρφωσης και στο σημερινό φύλλο θα παρουσιάσουμε το πρώτο μέρος της και στο αυριανό το δεύτερο μέρος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Μεταμόρφωσης ώστε να καταγράφουν της παρατηρήσεις τους.
Ολόκληρη η Μελέτη βρίσκεται αναρτημένη σε αυτήν την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.metamorfossi.gr/view_article/2084
ΓΕΝΙΚΑ
Αντικείμενο – Σκοπός της Μελέτης
Η παρούσα Τεχνική Έκθεση συντάσσεται στα πλαίσια της εκπόνησης της μελέτης «Αναβάθμιση και Επικαιροποίηση Μελέτης Κυκλοφορίας και Στάθμευσης Δήμου Μεταμόρφωσης».
Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου 2015 μεταξύ του Δήμου Μεταμόρφωσης και του μελετητικού γραφείου «ΠΟΛΙΝΔΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ».
Η μελέτη έχει σαν αντικείμενο την αναβάθμιση και επικαιροποίηση της «Μελέτης Κυκλοφορίας και Στάθμευσης Δήμου Μεταμόρφωσης» που εκπονήθηκε το 2004 – 2006.
Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της παρούσας μελέτης πραγματοποιείται:
– απογραφή του οδικού δικτύου της πόλης της Μεταμόρφωσης (γεωμετρικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά, σήμανση κλπ)
– επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων της απογραφής,
– διαμόρφωση προτάσεων, για την βελτίωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων, αλλά και της κυκλοφορίας των πεζών και των ποδηλάτων,
Σκοπός της μελέτης είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του οδικού δικτύου του Δήμου Μεταμόρφωσης, με συγκεκριμένες προτάσεις για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, η δημιουργία άνετων και ασφαλών διαδρομών ροής πεζών, καθώς και η ιεράρχηση των επεμβάσεων με στόχο την οικονομικότερη και με όσο το δυνατόν πλέον άμεση αποτελεσματικότητα των προτάσεων.
Ομάδα Μελέτης
Η ομάδα μελέτης που εκπόνησε το συγκεκριμένο αντικείμενο του πρώτου σταδίου αποτελείτο από τους εξής:
Α’ Επιστημονικό δυναμικό:
1. Δημήτρης Ευαγγελίδης, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, Υπεύθυνος Έργου,
2. Γεώργιος Λυμπερόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος,
3. Ξενοφώντας Κωνσταντής, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος,
4. Ιάνθη Καραχάλιου, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος,
5. Μηνάς Βαβάκος, Χωροτάκτης – Πολεοδόμος Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος,
6. Γεώργιος Τσιτσόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.,
7. Ευτυχία Τσάκα, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.,
8. Χριστίνα Κανελλοπούλου – Σχεδιάστρια.
Β’ Παρατηρητές Μετρήσεων:
1. Νικολέτου Ηλέκτρα,
2. Βαχάρης Κώστας,
3. Αντωνίου Παναγιώτης,
4. Βλαστού Ηλέκτρα,
5. Βλαστός Αθανάσιος,
6. Βλισίδου Μαρία,
Για την μέχρι τώρα εκπόνηση της μελέτης οι μελετητές συνεργάστηκαν με τους παρακάτω αρμόδιους φορείς στους εκπρόσωπους των οποίων απευθύνονται ιδιαίτερες ευχαριστίες για την παροχή βοήθειας:
– Τον Δήμαρχο μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδη Καρπέτα,
– Την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κα Μαρία Λυμπέρη
– Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Μεταμόρφωσης και συγκεκριμένα τον Διευθυντή κ. Στράτο Λαζάρου και τον επιβλέποντα μηχανικό κ. Ευάγγελο Χριστόπουλο,
Το υπόβαθρο που χρησιμοποιήθηκε στην σύνταξη των Χαρτών, για τις ανάγκες αυτής της μελέτης, βασίστηκε στο υπόβαθρο της μελέτης του 2004 το οποίο συμπληρώθηκε και ενημερώθηκε μετά από πολλές αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή μελέτης.
Απογραφή της υφιστάμενης κατάστασης
Πληθυσμιακά Στοιχεία
Ο Δήμος της Μεταμόρφωσης έχει 29.891 μόνιμο πληθυσμό και 29.581 πραγματικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Απογραφή πληθυσμού 2011). Το 2001 ο πληθυσμός ήταν 27.522, το 1991 21.052 ενώ το 1985 ο πληθυσμός του Δήμου Μεταμόρφωσης ήταν 16.177 κάτοικοι.
Η μέση ετήσια αύξηση του πληθυσμού την περίοδο 1985-1991 ήταν 4,5%,η αντίστοιχη την περίοδο 1991-2001 ήταν 2,7%, ενώ την περίοδο 2001-2011 η μέση ετήσια αύξηση του πληθυσμού ήταν 0,8%. Συνεπώς παρατηρείται μεν μια αύξηση του πληθυσμού, αλλά ποσοστιαία σταδιακά μειούμενη.
Χρήσεις Γης
Κατά κύριο λόγο η περιοχή εντός σχεδίου πόλης του Δήμου της Μεταμόρφωσης αποτελείται από κατοικίες. Κατά μήκος των αρτηριών (Τατοΐου, Γ. Παπανδρέου, Γκινοσάτη, Ελ. Βενιζέλου) υπάρχουν έντονα αναπτυγμένες εμπορικές δραστηριότητες, τοπικής κυρίως σημασίας. Στις παράπλευρες οδούς της Εθνικής Οδού και κυρίως βορειοανατολικά του κόμβου Μεταμόρφωσης καθώς και στην οδό Ερμού, υπάρχουν εγκατεστημένες Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές μονάδες υπερτοπικής σημασίας.
Στο Σχέδιο Α6 (Απογραφή Υφιστάμενης Κατάστασης) φαίνονται οι κύριες χρήσεις γης στην περιοχή μελέτης. Οι χρήσεις γης που απογράφηκαν είναι οι εξής:
– Εκπαίδευση,
– Υπηρεσίες (Δημαρχείο, Κ.Ε.Π., Κ.Α.Π.Η κλπ),
– Χώροι θρησκευτικού ενδιαφέροντος,
– Χώροι άθλησης,
– Βιοτεχνίες- Βιομηχανίες και
– Εμπόριο.
Οδικό Δίκτυο
Γενικά
Ο Δήμος Μεταμόρφωσης υπάγεται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Στην βόρεια πλευρά του συνορεύει με τους Δήμους Κηφισιάς και Λυκόβρυσης, ανατολικά με τον Δήμο Ηρακλείου, νότια με τους Δήμους Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας και δυτικά με τον Δήμο Αχαρνών.
Για την πληρέστερη απογραφή του οδικού δικτύου διατρέχτηκε και βιντεοσκοπήθηκε όλο το δίκτυο του Δήμου Μεταμόρφωσης από ειδικό συνεργείο. Η βιντεοληψία έγινε με την χρήση ειδικά διαμορφωμένου οχήματος.
Δημιουργήθηκε έτσι μία βάση δεδομένων για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου (πλάτος καταστρώματος, πεζοδρομία κλπ) και τον εξοπλισμό του (κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, στάσεις λεωφορείων κλπ).
Για την βιντεοληψία χρησιμοποιήθηκαν δύο βιντεοκάμερες Contour με ενσωματωμένο GPS 1400 (ανάλυση HD 1920×1080, ταχύτητα 30-60 fps, και με αυτόματη εστιακή απόσταση).
Με ένα ειδικό λογισμικό που διαθέτει ο Ανάδοχος όλα τα αρχεία του βίντεο συνεργάζονται με τους χάρτες της Google και έτσι σε κάθε διαδρομή φαίνεται σχηματικά σε διπλανό «παράθυρο» η ακριβής θέση του οχήματος με την κάμερα.
Παράλληλα, με την χρήση αυτού του λογισμικού μπορεί οι χρήστης ανά πάσα στιγμή, κάνοντας «κλικ» σε κάποιο σημείο του χάρτη να τρέξει το αρχείο στο συγκεκριμένο σημείο εμφανίζοντας στην οθόνη του υπολογιστή την σχετική εικόνα.
Ιεράρχηση Δικτύου
Η ιεράρχηση του δικτύου έγινε στις ακόλουθες 8 κατηγορίες οδών:
– Ελεύθερες Λεωφόροι,
– Πρωτεύουσες Αρτηρίες,
– Δευτερεύουσες Αρτηρίες,
– Συλλεκτήριες Οδοί,
– Σημαντικές Τοπικές Οδοί,
– Τοπικές Οδοί,
– Οδοί Ήπιας Κυκλοφορίας,
– Πεζόδρομοι
Η Ιεράρχηση των Οδών αποτελεί μία επικαιροποίηση της ιεράρχησης που έγινε στην μελέτη του 2004-06.
Οργάνωση Κυκλοφορίας Δήμου Μεταμόρφωσης
Το οδικό δίκτυο της Μεταμόρφωσης δεν είναι πλήρους ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της άναρχης δόμησης στην διάρκεια των δεκαετιών και παρατηρείται στους περισσότερους Δήμους. Για τη πλήρη ανάπτυξή του απαιτείται η διάνοιξη οδών και η εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης.
Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των δρόμων είναι ιδιαίτερα άτακτα και στενά, ακόμα και αυτών που αποτελούν το βασικό οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου, ενώ αντίθετα τα λειτουργικά χαρακτηριστικά (κυκλοφοριακοί φόρτοι, σύνθεση κυκλοφορίας), στο βασικό οδικό δίκτυο είναι αρκετά αυξημένα.
Το βασικό οδικό δίκτυο βρίσκεται κυρίως ανατολικά της οδού Τατοΐου η οποία αναπτύσσεται στην κατεύθυνση βορά – νότου και χωρίζει το δήμο σε δύο ανισομερή τμήματα. Η οδός Τατοΐου είναι δρόμος υπερτοπικής σημασίας με έντονη την διαμπερή κίνηση και που συνδέει άμεσα τους δήμους της Νέας Ιωνίας, της Νέα Φιλαδέλφειας και του Ηρακλείου με τον Δήμο Αχαρνών, και την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέσω του ανισόπεδου κόμβου της Μεταμόρφωσης.
Άλλοι άξονες στην κατεύθυνση βορά – νότου είναι οι οδοί Γ. Παπανδρέου (το τμήμα της μεταξύ των οδών Παπαδιαμάντη και Καραολή & Δημητρίου) και Κλεισθένους.
Η σύνδεση της οδού Τατοΐου με τις οδούς Κλεισθένους και Γ. Παπανδρέου γίνεται μέσω του άξονα που αποτελείται από τις οδούς Ελ. Βενιζέλου, Γκινοσάτη, Πλαστήρα και Παπαδιαμάντη.
Οι κυριότερες είσοδοι στο δίκτυο της Μεταμόρφωσης είναι:
– Από βορρά, η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέσω των ανισόπεδων κόμβων των οδών Ερμού και Τατοΐου,
– Από βορειοανατολικά μέσω της Γεωργίου Παπανδρέου που συνδέει την Μεταμόρφωση με την Λυκόβρυση και κατ’ επέκταση την Κηφισιά, το Μαρούσι
και άλλα βόρεια προάστια,
– Από ανατολικά, η οδός Βάρναλη αποτελεί είσοδο από το Ηράκλειο όπως δευτερευόντως και οι οδοί Αχιλλέως, Δεξαμενής μέσω της οδού Καραολή και
Δημητρίου,
– Από νοτιοανατολικά η Δρυάδων αποτελεί μία είσοδο από το Δήμο Ηρακλείου,
– Από νότια το ζεύγος των οδών Αγ. Νεκταρίου και Σολωμού συνδέει την Μεταμόρφωση με το Ηράκλειο, αλλά και η Πευκών δέχεται οχήματα μέσω της
Ιφιγένειας από Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Ν. Φιλαδέλφεια,
– Η βασική όμως νότια είσοδος στην Μεταμόρφωση είναι η Τατοΐου, μέσω κυρίως της οδού Δεκελείας από Νέα Φιλαδέλφεια, από την οδό Ιφιγένειας από Ν. Ιωνία και Ηράκλειο και μέσω της οδού Αναγεννήσεως από Αχαρνές και Κόκκινο Μύλο.
Οι περισσότεροι δρόμοι είναι διπλής κατεύθυνσης, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της κυκλοφοριακής ικανότητας των οδών, αλλά και των κυριότερων ισόπεδων κόμβων, λόγω των ιδιαίτερων γεωμετρικών χαρακτηριστικών τους. Η μονοδρόμηση πολλών από αυτούς θα ήταν επιβοηθητική της αποκατάστασης της λειτουργικότητάς τους.
Στο Σχέδιο Α1 (Απογραφή Υφιστάμενης Κατάστασης) φαίνονται όλοι οι υφιστάμενοι μονόδρομοι με τις κατευθύνσεις τους.
Σήμανση
Σε σχέση με την μελέτη του 2004-06 η κατάσταση σχετικά με την σήμανση έχει παραμένει στα ίδια επίπεδα όσον αφορά στην οριζόντια σήμανση, ενώ έχει βελτιωθεί η κατακόρυφη σήμανση.
Στο Σχέδιο Α.4 (Απογραφή Υφιστάμενης Κατάστασης) φαίνονται όλες οι πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης με την κωδική τους ονομασία, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Στάθμευση
Η παρά την οδό στάθμευση, αναπτύσσεται στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο σύμφωνα με τις ρυθμιστικές πινακίδες.
Με βάση την απογραφή του οδικού δικτύου δημιουργήθηκε ένα Σχέδιο (Α5) (Απογραφή Υφιστάμενης Κατάστασης) που παρουσιάζει το καθεστώς στάθμευσης σε όλες τις οδούς του οδικού δικτύου.
Λειτουργικά χαρακτηριστικά οδικού δικτύου
Τα κυριότερα λειτουργικά χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου του Δήμου Μεταμόρφωσης, των στοιχείων δηλαδή που επηρεάζουν την λειτουργία του δικτύου είναι:
– οι κυκλοφοριακοί φόρτοι,
– η σύνθεση της κυκλοφορίας,
– οι στρέφουσες κινήσεις σε βασικούς κόμβους,
– η κυκλοφορία των πεζών,
– οι Δημόσιες Συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ και Δημοτική Συγκοινωνία),
Για τον προσδιορισμό των λειτουργικών χαρακτηριστικών είτε συλλέχθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία από τις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες ή από το διαδίκτυο είτε έγιναν εκ νέου μετρήσεις. Πιο συγκεκριμένα για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τις ιστοσελίδες του Ο.Α.Σ.Α., του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και του Δήμου της Μεταμόρφωσης ενώ για τα υπόλοιπα λειτουργικά χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις αποκλειστικά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης.
Εξυπηρέτηση Δημοσίων Συγκοινωνιών
Η εξυπηρέτηση των κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών του Δήμου γίνεται με τα ακόλουθα μέσα:
Λεωφορειακές Γραμμές του ΟΑ ΣΑ.
Η σύνδεση του Δήμου Μεταμόρφωσης με την υπόλοιπη Αττική γίνεται με έξι Λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ με θερμικά λεωφορεία. Η εξυπηρέτηση του Δήμου με το κέντρο της Αθήνας γίνεται από τις γραμμές Β9 και 724 που έχουν αφετηρία στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Η σύνδεση με τις Σταθερές Συγκοινωνίες (Μετρό Η.Σ.Α.Π.) γίνεται μέσω των σταθμών Νέας Ιωνίας, με τις γραμμές 604 και 724, Ηρακλείου με τη γραμμή 642, που εξυπηρετεί μόνον την νοτιοανατολική πλευρά της πόλης αφού διέρχεται από τα όρια με το Ηράκλειο (Δρυάδων – Αγ. Νεκταρίου), Αμαρουσίου. με την γραμμή 541, Κηφισιάς με την γραμμή 724 και Άνω Πατησίων με την γραμμή 619.
Προαστιακός Σιδηρόδρομος.
Από την περιοχή μελέτης διέρχεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος. Η διαδρομή που ακολουθεί βρίσκεται στην κεντρική νησίδα της Αττικής Οδού. Ο Σταθμός Μεταμόρφωσης βρίσκεται επί της οδού Δροσίνη στην Γέφυρα της Αττικής Οδού. Η Πρόσβαση στο σταθμό Πραγματοποιείται με τις Λεωφορειακές γραμμές 724, 604 και Β9. Επίσης έξω από τον σταθμό στην οδό Δροσίνη λειτουργεί χώρος στάθμευσης Ταξί.
Δημοτικές Λεωφορειακές Γραμμές.
Στο Δήμο Μεταμόρφωσης Λειτουργεί μια Δημοτική Λεωφορειακή γραμμή που συνδέει το δήμο Μεταμόρφωσης με τον Σταθμό Ηράκλειο του Η.Σ.Α.Π. και εξυπηρετεί κυρίως τις βορειοανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές του Δήμου. Η αφετηρία της γραμμής Βρίσκετε στην οδό Ι. Ράλλη Πλησίον του Δημαρχείου ενώ το τέρμα είναι στον Σταθμό Η.Σ.Α.Π. του Ηρακλείου.
Στο Σχέδιο Α3 (Απογραφή Υφιστάμενης Κατάστασης) παρουσιάζονται αναλυτικά οι διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών στην περιοχή μελέτης και οι στάσεις αυτών.
Κυκλοφοριακά Χαρακτηριστικά
Για τον προσδιορισμό των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών του οδικού δικτύου του Δήμου πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες μετρήσεις που αφορούν σε:
– κυκλοφοριακούς φόρτους,
– σύνθεση κυκλοφορίας,
– στρέφουσες κινήσεις,
Οι θέσεις των μετρήσεων στην πλειοψηφία τους επιλέχθηκε να είναι στα ίδια σημεία με αυτά της μελέτης του 2004-06 αφενός γιατί η διάρθρωση του οδικού δικτύου δεν έχει μεγάλες αλλαγές και αφετέρου για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2016.
Αυτόματες 24ωρες Μετρήσεις Κυκλοφοριακών Φόρτων
Οι αυτόματες 24ωρες μετρήσεις κυκλοφοριακών φόρτων έγιναν με μηχανήματα τύπου METRO COUNT μοντέλο 5600 και ADR-1000 ιδιοκτησίας του μελετητή. Τα μηχανήματα αυτά έχουν την δυνατότητα να μετρούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα ξεχωριστά για κάθε κατεύθυνση, ακόμα και αν είναι τοποθετημένα στην άκρη του δρόμου χωρίς νησίδα, και να τα ταξινομούν σε 13 κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο τους (σύνθεση κυκλοφορίας).
Μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 18 διατομές του οδικού δικτύου. Οι μετρήσεις σε 13 διατομές είχαν διάρκεια τρία 24ωρα (Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή), σε μία διατομή ένα 24ωρο ενώ σε 4 σημεία οι μετρήσεις είχαν διάρκεια μίας εβδομάδας (Δευτέρα έως Κυριακή). Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 29 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου 2016. Στον επόμενο Πίνακα φαίνονται τα σημεία και η διάρκεια αυτών των
μετρήσεων.
Στρέφουσες Κινήσεις – Σύνθεση Κυκλοφορίας
Οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με παρατηρητές που κατέγραφαν Μονάδες Επιβατικών Αυτοκινήτων (ΜΕΑ) ή σύνθεση κυκλοφορίας ανά στρέφουσα κίνηση όπου αυτό ήταν εφικτό. Οι κατηγορίες των οχημάτων για την σύνθεση κυκλοφορίας και οι αντίστοιχοι συντελεστές μετατροπής σε Μονάδες Επιβατικών Αυτοκινήτων (ΜΕΑ) ήταν:
– Δίκυκλα, ΜΕΑ = 0,5
– Ι.Χ. – Ταξί – Ημιφορτηγά, ΜΕΑ = 1,0
– 2αξονικά Φορτηγά – Πούλμαν, Σχολικά Λεωφορεία ΜΕΑ = 2,0
– 3αξονικά και μεγαλύτερα φορτηγά – Λεωφ. ΟΑΣΑ. ΜΕΑ = 3,0
Συνολικά μετρήθηκαν 17 κόμβοι του οδικού δικτύου του Δήμου Μεταμόρφωσης. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν για μισή ώρα σε κάθε κόμβο στο διάστημα μεταξύ 07:30 έως 09:30 για την πρωινή ώρα αιχμής και 14:00 έως 16:00 για την μεσημβρινή ώρα αιχμής. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις αυτόματες 24ωρες μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου (περίοδος μέτρησης από 2 έως και 4 Μαρτίου 2016) έτσι ώστε να είναι συγκρίσιμα, τα μεταξύ τους αποτελέσματα.
Πριν από την πραγματοποίηση των μετρήσεων στρεφουσών κινήσεων έγινε αναγνώριση σε κάθε κόμβο προσδιορίστηκαν οι στρέφουσες κινήσεις και αποτυπώθηκε το σκαρίφημα του κόμβου.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν χειροκίνητες μετρήσεις σύνθεσης κυκλοφορίας σε 4 επιλεγμένα οδικά τμήματα παράλληλα με τις αυτόματες 24ωρες μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου.
Στους Πίνακες που ακολουθούν εμφανίζονται όλοι οι κόμβοι και τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν αυτές οι μετρήσεις.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων φαίνονται αναλυτικά στο Παράρτημα 1.1 που περιλαμβάνεται στην πρώτη υποβολή της παρούσας μελέτης (Απογραφή Υφιστάμενης Κατάστασης).
Επεξεργασία Κυκλοφοριακών Φόρτων
Τα στοιχεία κυκλοφοριακών φόρτων που επεξεργάστηκαν προέρχονται:
– από τις 24ωρες αυτόματες μετρήσεις,
– από τις μετρήσεις στρεφουσών κινήσεων και
– από τις μετρήσεις σύνθεσης κυκλοφορίας.
Και οι τρεις αυτές μετρήσεις παρέχουν στοιχεία για κυκλοφοριακό φόρτο παράλληλα με σύνθεση κυκλοφορίας. Για την επεξεργασία έγινε η απαραίτητη μετατροπή του αριθμού των οχημάτων σε Μονάδες Επιβατικών Αυτοκινήτων (ΜΕΑ) με συντελεστές που αναφέρθηκαν αναλυτικά στην παράγραφο 3.2.2. Οι συντελεστές αυτοί συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται για αστικά δίκτυα.
Οι μετρήσεις στρεφουσών κινήσεων πραγματοποιήθηκαν για μισή ώρα ανά χρονική περίοδο σε κάθε κόμβο. Για την περίοδο της πρωινής αιχμής οι μετρήσεις έγιναν στο διάστημα μεταξύ 07:30 έως 09:30 και 14:00 έως 16:00 για την μεσημβρινή ώρα αιχμής.
Οι μετρήσεις αυτές ανοίχτηκαν σε ωριαίες με βάση τα αποτελέσματα των αυτόματων 24ωρων μετρήσεων κυκλοφοριακών φόρτων. Έχοντας την κατανομή του κυκλοφοριακού φόρτου ανά 15λεπτο και κατεύθυνση κάθε ώρα έγινε η αναγωγή των μισάωρων μετρήσεων σε ωριαίες.
Στο Σχέδιο Α2 (Απογραφή Υφιστάμενης Κατάστασης) φαίνονται οι κυκλοφοριακοί φόρτοι από τις μετρήσεις της ομάδας μελέτης και αφορούν στον φόρτο πρωινής αιχμής (08:00 – 09:00),και μεσημβρινής Αιχμής (14:00 – 15:00) μιας τυπικής μέρας την τυπική περίοδο και είναι σε Μ.Ε.Α..
Μετά την επεξεργασία των στοιχείων και τους ελέγχους για πιθανά σφάλματα, εξετάστηκε η συμβατότητα μεταξύ των διαφόρων μετρήσεων που αφορούσαν στο ίδιο οδικό τμήμα. Διορθώθηκαν οι μετρήσεις για να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ αυτών, και υπολογίσθηκε ο συνολικός εισερχόμενος και εξερχόμενος φόρτος σε κάθε διασταύρωση (έλεγχος ισορροπίας των κυκλοφοριακών φόρτων στην διασταύρωση εισερχόμενοι = εξερχόμενοι).
Σε περίπτωση που σε κάποιες ώρες υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ του φόρτου από τα αυτόματα μηχανήματα και των μετρήσεων στρεφουσών κινήσεων διορθώθηκε ο κυκλοφοριακός φόρτος των αυτόματων μετρητών καθώς θεωρούνται πιο έγκυρες οι μετρήσεις με παρατηρητές. Έχει παρατηρηθεί ότι σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης ή σε χαμηλές ταχύτητες οχημάτων (κάτω των 20 χλμ/ώρα) παρουσιάζονται αστοχίες στις μετρήσεις με αυτόματους μετρητές. Οι διορθώσεις που απαιτήθηκαν ήταν σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Η πρόταση για την Κυκλοφοριακή Οργάνωση στην Μεταμόρφωση
Στο Σχέδιο Α2 (Απογραφή Υφιστάμενης Κατάστασης) παρουσιάζονται οι κυκλοφοριακοί φόρτοι μετά την επεξεργασία σε κάθε σημείο που πραγματοποιήθηκε μέτρηση από την ομάδα μελέτης.
Στην οδό Τατοΐου οι κυκλοφοριακοί φόρτοι κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.700 οχήματα / ώρα κατά την πρωινή αιχμή και από 700 έως 1.700 οχήματα / ώρα την μεσημβρινή αιχμή στην κατεύθυνση προς νότο. Στην κατεύθυνση προς βορρά από 800 έως 1.000 οχήματα / ώρα κατά την πρωινή αλλά και μεσημβρινή αιχμή.
Στην οδό Γ. Παπανδρέου (στο τμήμα της βόρεια της οδού Παπαδιαμάντη) οι κυκλοφοριακοί φόρτοι είναι περίπου 500 οχήματα / ώρα με κατεύθυνση προς βορρά και στις δύο περιόδους και 700 οχήματα / ώρα με κατεύθυνση προς νότο.
Στην οδό Κλεισθένους οι κυκλοφοριακοί φόρτοι την πρωινή αιχμή είναι περίπου 500 οχήματα / ώρα ανά κατεύθυνση και στις δύο κατευθύνσεις ενώ την μεσημβρινή αιχμή είναι περίπου 400 οχήματα / ώρα. Οι υπόλοιπες Δευτερεύουσες Αρτηρίες εμφανίζουν κυκλοφοριακούς φόρτους που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 700 οχημάτων / ώρα.
Οι κυκλοφοριακοί φόρτοι στις συλλεκτήριες οδούς κυμαίνονται από 100 έως 300 οχήματα / ώρα, με τους μεγαλύτερους φόρτους να παρατηρούνται στην Οδό Ερμού και στην Οδό Ηρακλείου περίπου 800 οχήματα / ώρα την πρωινή αιχμή και 500 οχήματα / ώρα την μεσημβρινή αιχμή.
Στον Πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι διαφορές του κυκλοφοριακού φόρτου όπως μετρήθηκε το 2004 (αρχική μελέτη) και το 2016 στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης όπου αυτές έγιναν στα ίδια σημεία.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΑ
Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζεται η πρόταση κυκλοφοριακής οργάνωσης του οδικού δικτύου του Δήμου της Μεταμόρφωσης και περιλαμβάνει προτάσεις κυκλοφοριακής οργάνωσης και διαχείρισης της κυκλοφορίας που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στο οδικό δίκτυο του Δήμου.
Tα κυριότερα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης που εντοπίστηκαν στην περιοχή μελέτης είναι:
– οι περισσότεροι τοπικές οδοί είναι διπλής κατεύθυνσης, παρά των περιορισμένων γεωμετρικών χαρακτηριστικών τους, καθιστώντας εν μέρει
ανασφαλή την κίνηση των οχημάτων (εξαιτίας των πολλών σημείων εμπλοκής) και μειώνοντας παράλληλα τις προσφερόμενες θέσεις στάθμευσης, που είναι «πολύτιμες» ιδιαίτερα σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.
– οι αδιάνοικτοι οδοί περιορίζουν τις εναλλακτικές διαδρομές μέσα στο οδικό δίκτυο του Δήμου Μεταμόρφωσης,
– το μεγάλο ποσοστό της διαμπερούς κυκλοφορίας μέσα από το κέντρο της Μεταμόρφωσης (35% περίπου του συνόλου του κυκλοφοριακού φόρτου είχε
μετρηθεί στην μελέτη του 2004-06), προκαλεί επιβάρυνση σε οδούς και περιοχές όπου έχει αναπτυχθεί ο εμπορικός ιστός του Δήμου της Μεταμόρφωσης. Ακόμη σημαντικό είναι το ποσοστό των βαρέων διερχόμενων οχημάτων από την κεντρική περιοχή του Δήμου προκαλώντας επιπρόσθετα προβλήματα στην ασφάλεια των κινούμενων οχημάτων και πεζών αλλά και στην ποιότητα του περιβάλλοντος, που τελικά καταλήγει σε βάρος και των κατοίκων αλλά και τωνεπαγγελματιών,
– η έλλειψη ασφάλειας της κίνησης οχημάτων και πεζών σε κρίσιμες και υπερφορτωμένες κυκλοφοριακά διασταυρώσεις (π.χ. Τατοΐου & Ελ. Βενιζέλου,
Τατοΐου & Μπιζανίου, Τατοΐου & Αναγεννήσεως), Οι επιδιωκόμενοι στόχοι που τέθηκαν από τη δημοτική αρχή για την υποβολή προτάσεων αντιμετώπισης με τη παρούσα μελέτη είναι οι εξής:
– βελτίωση της ασφάλειας στην κυκλοφορία των κινούμενων οχημάτων και πεζών στο σύνολο του οδικού δικτύου της περιοχής μελέτης,
– εκτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας έξω από το κέντρο του Δήμου,
– βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης για τα οχήματα και τους πεζούς σε σημαντικές διασταυρώσεις του οδικού δικτύου και,
– αύξηση των προσφερόμενων θέσεων στάθμευσης σε περιοχές κατοικίας του Δήμου.
Στην επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων καθώς και στην επίτευξη των στόχων που μπήκαν καλούνται να συνεισφέρουν οι προτάσεις κυκλοφοριακής οργάνωσης οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.
Σε αυτήν την διεύθυνση υπάρχουν κάποια pdf με φωτογραφίες μέσα, αν μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις πιστεύω πως θα είμαστε οκ, αν όχι μπορείς να βάλεις φώτο αρχείου με αυτοκίνητα, λεωφορεία, ταξί, δρόμους, κίνηση αλλά ακόμα και από το δημοτικό συμβούλιο, το δημαρχείο, ή από σημεία της Μεταμόρφωσης όπως πλατείες, τον προαστιακό
Παρουσίαση του δεύτερου μέρους της Μελέτης
Αναβάθμιση και επικαιροποίηση Μελέτης Κυκλοφορίας και Στάθμευσης Δήμου Μεταμόρφωσης
Σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Μεταμόρφωσης παρουσιάστηκε η νέα Κυκλοφοριακή – Συγκοινωνιακή Μελέτη του δήμου η οποία και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Ολόκληρη η Μελέτη βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεταμόρφωσης και στο σημερινό φύλλο θα παρουσιάσουμε το δεύτερο μέρος της (θυμίζουμε πως εχθές δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος). Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Μεταμόρφωσης ώστε να καταγράφουν της παρατηρήσεις τους.
Ολόκληρη η Μελέτη βρίσκεται αναρτημένη σε αυτήν την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.metamorfossi.gr/view_article/2084
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Κυκλοφοριακή Οργάνωση Οδικού Δικτύου Μονοδρομήσεις τοπικών οδών
Για το σύνολο σχεδόν των οδών του τοπικού οδικού δικτύου προτάθηκε η μονοδρόμηση. Η κάθε συνοικία του Δήμου εξετάστηκε χωριστά με βάση τις
ιδιαιτερότητές της όπως: η μορφολογία του εδάφους της, η ύπαρξη διερχόμενων κινήσεων μέσα από την περιοχή αυτή, η γεωμετρία των οδών της (πλάτη καταστρωμάτων και πεζοδρομίων), η σύνδεση της με το υπόλοιπο δίκτυο.
Με την μονοδρόμηση του τοπικού οδικού δικτύου του Δήμου της Μεταμόρφωσης παρέχεται ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και πεζών, σε περιοχές αμιγούς κατοικίας και αυξάνονται οι προσφερόμενες θέσεις στάθμευσης.
Διαμόρφωση της Οδού Γκινοσάτη σε Οδό Ήπιας Κυκλοφορίας
Η οδός Γκινοσάτη διέρχεται από την «καρδιά» του κέντρου του δήμου Μεταμόρφωσης.
Ιδιαίτερα το τμήμα της οδού μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και Μαβίλη αποτελεί τον κύριο εμπορικό δρόμο του δήμου. Το τμήμα αυτό της οδού Γκινοσάτη προτείνεται να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Με την πρόταση αυτή θα αναβαθμιστεί συνολικά το κέντρο του Δήμου και θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο ήπιας κυκλοφορίας μιας και εκατέρωθεν τις οδού Γκινοσάτη έχουν μετατραπεί σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και
άλλοι οδοί όπως η Βάρναλη, Πίνδου, Δεληγιάννη.
Για την υλοποίηση της πρότασης είναι απαραίτητο να υπάρχει εναλλακτικός διάδρομος για την διαμπερή κυκλοφορία που σήμερα διέρχεται από την οδό Γκινοσάτη. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναφέρονται παρακάτω είναι απαραίτητες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο εναλλακτικός διάδρομος:
– Αντιδρόμηση του βόρειου παράδρομου της Αττικής Οδού στο τμήμα της από την οδό Κλεισθένους έως την οδό Γκινοσάτη. Μέχρι σήμερα το προαναφερόμενο τμήμα είναι μονόδρομος με κατεύθυνση προς την οδό Κλεισθένους προτείνεται να αλλάξει η κατεύθυνση της δηλαδή προς την οδό Γκινοσάτη.
– Διάνοιξη του νότιου παράδρομου της Αττικής Οδού στο τμήμα της από την οδό Τατοΐου έως την οδό Πευκών. Στο τμήμα αυτό έχουν τοποθετηθεί πινακίδες πεζοδρόμου όμως στο πολεοδομικό σχέδιο του δήμου δεν είναι χαρακτηρισμένος πεζόδρομος.
– Τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στην διασταύρωση του νότιου παράδρομου της Αττικής Οδού με την οδό Ηρακλείου.
Με τις παραπάνω προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δημιουργείται ένας άξονας, που συνδέει την οδό Τατοΐου με την οδό Κλεισθένους και εν συνεχεία με την οδό Παπανδρέου, ικανός να αντικαταστήσει το ζεύγος μονόδρομων Γκινοσάτη – Παπανδρέου, ενώ παράλληλα μεταφέρει την κυκλοφορία αυτή (διαμπερή κατά μεγάλο ποσοστό) εκτός κέντρου σε δρόμους με λιγότερο έντονη την χρήση κατοικίας.
Εναλλακτική Κυκλοφοριακή Οργάνωση Οδικού Δικτύου στο κέντρο του Δήμου
Εναλλακτικά της παραπάνω κυκλοφοριακής οργάνωσης, που έχει σκοπό την μετατροπή της οδού Γκινοσάτη σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, μπορεί να αντιδρομηθεί η οδός Παπανδρέου (στο τμήμα της από την οδό Κλεισθένους έως την οδό Μαβίλη) και να παραμείνει ο νότιος παράδρομος της Αττικής Οδού ως έχει. Με αυτές τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επιτυγχάνεται η σημαντική μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην οδό Γκινοσάτη και μπορεί να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Ο κυκλοφοριακός φόρτος της οδού Παπανδρέου θα παραλειφθεί από τον άξονα που αποτελείται από τις οδούς Τριφυλίας – Βόρειος Παράδρομος της Αττικής Οδού – Κλεισθένους. Ακόμη σαν συνέπεια των παραπάνω καταργείται ο φωτεινός σηματοδότης
στην διασταύρωση Κλεισθένους – Παπανδρέου και εγκαθίσταται νέος στις διασταυρώσεις Κλεισθένους – Δεξαμενής και Κλεισθένους – βορίου παράδρομου της Αττικής Οδού.
Μονοδρόμηση της οδού Ελ. Βενιζέλου
Ένα σημαντικό πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης που εντοπίστηκε στην περιοχή μελέτης είναι η έλλειψη ασφάλειας της κίνησης οχημάτων και πεζών σε κρίσιμες και υπερφορτωμένες κυκλοφοριακά διασταυρώσεις. Μία τέτοια διασταύρωση είναι και αυτή των οδών Τατοΐου & Ελ. Βενιζέλου. Οι αλλαγές που προτείνονται για την βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης και ασφάλειας στην διασταύρωση είναι:
– Μονοδρόμηση της οδού Ελ. Βενιζέλου από την οδό Γκινοσάτη έως και προς την οδό Τατοΐου.
– Διάνοιξη της οδού Οδυσσέως έως την οδό Γκινοσάτη και μονοδρόμηση της από την οδό Τατοΐου έως και προς την οδό Γκινοσάτη.
– Δημιουργία τρίτης λωρίδας στο τμήμα της οδού Τατοΐου από την οδό Ελ. Βενιζέλου έως την οδό Οδυσσέως (θα απαιτηθεί το κόψιμο των δέντρων από
την μία πλευρά της οδού) με σκοπό την δημιουργία λωρίδας αριστερής στροφής (απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα),
– Τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στις διασταυρώσεις των οδών Τατοΐου – Ελ. Βενιζέλου και Τατοΐου – Οδυσσέως.
Με τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να αποσυμφορηθεί η διασταύρωση Τατοΐου & Ελ. Βενιζέλου μειώνοντας τις κινήσεις που γίνονται σ’ αυτή αυξάνοντας σημαντικά και το επίπεδο οδικής ασφάλειας.
Εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών
Για την ασφαλή κίνηση οχημάτων και πεζών σε υπερφορτωμένες κυκλοφοριακά διασταυρώσεις του οδικού δικτύου του Δήμου της Μεταμόρφωσης προτείνεται η εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στις εξής διασταυρώσεις:
– Τατοΐου – Ελ. Βενιζέλου,
– Τατοΐου – Οδυσσέως,
– Μαβίλη – Δροσίνη,
– Τατοΐου –Μπιζανίου.
– Τατοΐου – Χαλκιδικής,
– Ηρακλείου – Νότιου παράδρομου Αττικής Οδού και
– Τατοΐου – Βόρειος Παράπλευρος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.
Εξέταση Εναλλακτικής Κυκλοφοριακής Οργάνωσης στην οδό Παπανικολή
Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης εξετάστηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις για την κατεύθυνση κυκλοφορίας της οδού Παπανικολή στο τμήμα της από την οδό Δεξαμενής έως την οδό Γ. Παπανδρέου. Το εν λόγο τμήμα της οδού Παπανικολή είναι χαρακτηρισμένο και λειτουργεί σαν συλλεκτήρια οδός, όπου με αντίδρομο την οδό Θεοτοκοπούλου, ενώνει την οδό Δεξαμενής και κατ ́ επέκταση την οδό Καραολή και Δημητρίου και Λ. Ηρακλείου με την οδό Γ. Παπανδρέου.
Το τμήμα αυτό της οδού Παπανικολή έχει την μορφή οδού ήπιας κυκλοφορίας αφού το πλάτος του καταστρώματος έχει περιοριστεί σε 3,5 με 4 μέτρα, απαγορεύοντας έτσι την στάθμευση, ενώ ορισμένα τμήματα της έχουν πλακοστρωθεί με κυβόλιθους με στόχο την μείωση της ταχύτητας των διερχομένων οχημάτων. Ακόμη επί της οδού έχουν τοποθετηθεί πινακίδες Ρ-32 (20 χλμ/ώρα) για τον περιορισμό της ταχύτητας, Κ-9 στα
σημεία όπου έχει γίνει πλακόστρωση και Ρ-2 (ΣΤΟΠ) σε κάθε διασταύρωσή της.
Ο μελετητής στην προσπάθειά του να εξετάσει κάθε δυνατή περίπτωση για τον ρόλο που θα παίξει η οδός Παπανικολή (συλλεκτήρια οδός ή οδός ήπιας κυκλοφορίας) εγκατέστησε αυτόματους μετρητές κυκλοφορίας στις οδούς Παπανικολή, Θεοτοκοπούλου και Καραολή Δημητρίου την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου του 2016 για ένα 24ωρο.
Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
– Η περίπτωση της μονοδρόμησης της η Δεξαμενής μέχρι την Καραολή και Δημητρίου αντί για μέχρι την Παπανικολή που είναι έως σήμερα θα πρέπει να αποκλειστεί διότι ο φόρτος για την κάθοδο της Καραολή και Δημητρίου (κατεύθυνση προς Παπανδρέου) θα υπερδιπλασιαστεί (από 243 οχ/ώρα την
πρωινή αιχμή θα γίνει 543 οχ./ώρα) με πολύ δυσμενή αποτελέσματα στην λειτουργία του φωτεινού σηματοδότη στην διασταύρωση Καραολή & Δημητρίου και Γ. Παπανδρέου.
Ποιοι Συλλεκτήριοι οδοί θα μονοδρομηθούν
– Η περίπτωση μετατροπής της Δεξαμενής σε οδό διπλής κατεύθυνσης μέχρι την οδό Θεοτοκοπούλου (αντί για μέχρι την Παπανικολή που είναι σήμερα) με παράλληλα μονοδρόμηση της Θεοτοκοπούλου προς την Παπανδρέου και αντιδρόμηση της Παπανικολή προς Δεξαμενής θα είχε σαν αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση της τάξης του 10% στον συνολικό κυκλοφοριακό φόρτο (και για τις 2 κατευθύνσεις) στην Θεοτοκοπούλου, ενώ η Παπανικολή δεν θα είχε καμιά ουσιαστική βελτίωση αφού ο ίδιος κυκλοφοριακός φόρτος που έχει σήμερα θα τον είχε και στην περίπτωση της αντιδρόμησης (αν δεχτούμε ότι τα οχήματα που «ανεβαίνουν» σήμερα από την Θεοτοκοπούλου, περίπου 200 την ώρα, θα «ανεβαίνουν» από την Παπανικολή) αλλά αντί για κατηφορική κλίση θα είχε ανηφορική με αποτέλεσμα την αύξηση των ρύπων από τα κυκλοφορούντα οχήματα.
Έτσι η πρόταση του μελετητή είναι:
– Η οδός Παπανικολή να παραμένει ως έχει λειτουργώντας ως συλλεκτήρια οδός,
– Η οδός Θεοτοκοπούλου να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση προς την οδό Δεξαμενής αποτελώντας την αντίδρομη συλλεκτήρια οδό της Παπανικολή όπως
προτεινόταν και στην μελέτη του 2004-06.
Μονοδρομήσεις Συλλεκτήριων Οδών
Για την ασφαλέστερη και εύρυθμη λειτουργία του κυρίου οδικού δικτύου του Δήμου προτείνονται οι παρακάτω μονοδρομήσεις συλλεκτήριων οδών:
– Ιερού Λόχου: σε ολόκληρο το μήκος της με κατεύθυνση την οδό Παπαδιαμάντη.
– Θεοτοκοπούλου: σε ολόκληρο το μήκος της με κατεύθυνση την οδό Δεξαμενής.
– Αγ. Νεκταρίου: μονοδρόμηση στο τμήμα της οδού από την οδό Σολωμού έως και προς την Δρυάδων.
– Σολωμού: μονοδρόμηση στο τμήμα της οδού από την οδό Μπιζανίου έως και προς την Αγ. Νεκταρίου.
– Αιγίνης: σε ολόκληρο το μήκος της με κατεύθυνση την οδό Τατοΐου.
– Καραϊσκάκη: μονοδρόμηση στο τμήμα της οδού από την Τατοΐου έως και προς την Νιόβης.
– Οδός Νιόβης: μονοδρόμηση στο τμήμα της οδού από την οδό Καραϊσκάκη έως και προς την Πευκών.
Διαμόρφωση της Διασταύρωσης Μπιζανίου – Τατοΐου – Δροσίνη
Μετά την διακοπή λειτουργίας του βενζινάδικου στην διασταύρωση Δροσίνη και Τατοΐου παρέχεται η δυνατότητα πλήρους διάνοιξης της οδού Τατοΐου. Δημιουργείται λοιπόν η ανάγκη ανασχεδιασμού του ισόπεδου κόμβου με στόχο την βέλτιστη λειτουργία του. Η
υφιστάμενη «εκκεντρότητα» της οδού Μπιζανίου με την Παλαιά Τατοΐου δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων όπως:
– Στην οδική ασφάλεια και κυρίως στην διέλευση των πεζών,
– Στην λειτουργικότητα του κόμβου με τις 12 επιτρεπόμενες κινήσεις που γίνονται σήμερα.
Για την διατύπωση πρότασης διαμόρφωσης του κόμβου απαιτείται κατ’ αρχήν η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος. Στην συνέχεια θα διαμορφωθούν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις όπως διαμόρφωση κυκλικού κόμβου (round about), σηματοδοτούμενου κόμβου κλπ. Τέλος οι εναλλακτικές θα εξεταστούν με την χρήση κυκλοφοριακού πρότυπου (μοντέλου) έχοντας τους κυκλοφοριακούς φόρτους των στρεφουσών κινήσεων, και θα αξιολογηθούν οι προτάσεις και θα προκύψει η βέλτιστη.
Διαμόρφωση της Διασταύρωσης Δροσίνη – Τατοΐου
Λόγω του μειωμένου επιπέδου οδικής ασφάλειας στην διασταύρωση των οδών Δροσίνη – Τατοΐου (οξεία γωνία συμβολής του νότιου τμήματος της οδού Τατοΐου με την οδό Δροσίνη) προτείνεται η κατάλληλη διαμόρφωση της έτσι ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας.
Διαμόρφωση της Διασταύρωσης Σολωμού – Αγίου Νεκταρίου
Λόγω των μονοδρομήσεων που προτείνονται για την Σολωμού και την Αγίου Νεκταρίου, και των υψηλών σχετικά κυκλοφοριακών φόρτων στην διασταύρωση θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ο σχετικός κόμβος. Για τον σχεδιασμό θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία τοπογραφικού υποβάθρου. Στην συνέχεια θα διαμορφωθούν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις όπως διαμόρφωση κυκλικού κόμβου (round about) ή κόμβου προτεραιότητας. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η οδός Αγίου Νεκταρίου είναι διαδημοτικός δρόμος και ως εκ τούτου η όποια διαμόρφωση προταθεί θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τον Δήμο Ηρακλείου.
Μετατροπή της Οδού Ι. Ράλλη σε Οδό Ήπιας Κυκλοφορίας
Στα πλαίσια της αναβάθμισης του κέντρου του Δήμου Μεταμόρφωσης προτείνεται και η μετατροπή σε οδό ήπιας κυκλοφορίας και παράλληλα η μονοδρόμηση της οδού Ι. Ράλλη στο τμήμα της από την οδό Τατοΐου έως και προς την οδό Γκινοσάτη.
Ιεράρχηση Οδικού Δικτύου
Στην φάση Α της παρούσας μελέτης παρουσιάστηκε η υφιστάμενη ιεράρχηση του οδικού δικτύου του Δήμου της Μεταμόρφωσης. Η υλοποίηση των προτάσεων
αναμένεται να επιφέρουν και τις εξής αλλαγές στην ιεράρχηση του δικτύου:
– Παράδρομος της Αττικής – Οδού (Νότια), αναβαθμίζεται στο Τμήμα μεταξύ των οδών Τατοΐου και Πευκών σε Δευτερεύουσα Αρτηρία και στο τμήμα μεταξύ των οδών Πευκών και Ηρακλείου από Συλλεκτήρια οδό σε Δευτερεύουσα Αρτηρία,
– Ηρακλείου (Γέφυρα Αττικής Οδού), αναβαθμίζεται από Συλλεκτήρια οδό σε Δευτερεύουσα αρτηρία,
– Μαβίλη, αναβαθμίζεται στο τμήμα μεταξύ των οδών Γ. Παπανδρέου και Δροσίνη από Συλλεκτήρια οδό σε Δευτερεύουσα αρτηρία,
– Τριφυλλίας, υποβαθμίζεται στο τμήμα μεταξύ των οδών Δροσίνη και βόρειου παράδρομου Αττικής Οδού από Δευτερεύουσα αρτηρία σε Συλλεκτήρια οδό,
– Γκινοσάτη, υποβαθμίζεται στο Τμήμα μεταξύ των οδών Αρβανίτη και Μαβίλη από Συλλεκτήτια οδό σε οδό ήπιας κυκλοφορίας,
– Ράλλη, υποβαθμίζεται στο Τμήμα μεταξύ των οδών Τατοΐου και Γκινοσάτη από Σημαντική Τοπική οδό σε οδό ήπιας κυκλοφορίας,
– Οδυσσέως, αναβαθμίζεται στο τμήμα μεταξύ των οδών Τατοΐου και Γκινοσάτη
από Τοπική οδό σε Δευτερεύουσα αρτηρία, – Κ. Βάρναλη, αναβαθμίζεται στο τμήμα μεταξύ των οδών Γκινοσάτη και Γ.
Παπανδρέου από Τοπική οδό σε Σημαντική Τοπική οδό,
– Φαβιέρου, αναβαθμίζεται στο τμήμα μεταξύ των οδών Αδριανείου και Χλόης από Τοπική οδό σε Σημαντική Τοπική οδό,
– Ποσειδώνος, αναβαθμίζεται στο τμήμα μεταξύ των οδών Δαβάκη και Νεμέσεως από Τοπική οδό σε Σημαντική Τοπική οδό,
– Νεμέσεως, αναβαθμίζεται στο τμήμα μεταξύ των οδών Ποσειδώνος και Κορίνθου από Τοπική οδό σε Σημαντική Τοπική οδό.
Η Ιεράρχηση του οδικού δικτύου, με την εφαρμογή των προτάσεων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, παρουσιάζεται αναλυτικά στον Σχέδιο Β.1.
Διαδρομές Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Με βάση τις αλλαγές που προτείνονται στην οργάνωση του οδικού δικτύου προσαρμόζονται και οι διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ και του Δήμου της Μεταμόρφωσης. Πιο συγκεκριμένα οι προτεινόμενες αλλαγές στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών είναι: 604 (Νοσοκ. Αγ. Αναργύρων-Στ. Μεταμόρφωσης -Ν. Ιωνία) Οι τροποποιήσεις στη διαδρομή της Λεωφορειακής Γραμμής 604 είναι τρείς. Η πρώτη γίνεται λόγω της μονοδρόμησης ή αντιδρόμησης των οδών Νεμέσεως, Ποσειδώνος, Αλεξανδρουπόλεως, Νιρβάνα και Κορίνθου. Πιο συγκεκριμένα στην κατεύθυνση προς
την Εθνική Οδό η διαδρομή της γραμμής θα διέρχεται από τις οδούς Νεμέσεως και Ποσειδώνος αντί από την οδό Νιρβάνα και Δερβενίων. Η δεύτερη γίνεται λόγω μονοδρόμησης των οδών Δεκελείας και Προφ. Ηλία. Το δρομολόγιο του λεωφορείου 604 δεν θα διέρχεται από τις οδούς Προφ. Ηλία, Δεκελείας, Δρυάδων και Αγ. Νεκταρίου, αλλά θα συνεχίζει ευθεία στην Ηρακλείου και με δεξιά στροφή στην οδό Μπιζανίου θα συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιο του. Η τρίτη τροποποίηση γίνεται λόγω της μονοδρόμησης των οδών Σολωμού και Αγ. Φανουρίου. Το λεωφορείο αντί της διαδρομής μέσω των οδών Π. Μελά, Σολωμού, Μπιζανίου, Ηρακλείου, Αγ. Φανουρίου και Πευκών θα διέρχεται από τις οδούς Π. Μελά, Σολωμού, Αγ. Νεκταρίου, Ηρακλείου, Προφ. Ηλία και Πευκών.
619 (Μεταμόρφωση -Ν. Φιλαδέ λφεια-Στ. Άνω Πατήσια. (κυκλ.) )
H τροποποίηση στη διαδρομή της Λεωφορειακής Γραμμής 619 είναι μόνο μία και γίνεται λόγω της μονοδρόμησης της οδού Αλεξανδρουπόλεως. Πιο συγκεκριμένα στην κατεύθυνση προς την Ν. Φιλαδέλφεια η διαδρομή της γραμμής θα διέρχεται από τις οδούς Νεμέσεως, Δαβάκη και Ποσειδώνος αντί από τις οδούς Αλεξανδρουπόλεως, Δερβενίων και Ποσειδώνος.
Δημοτική Συγκοινωνία
H τροποποίηση στη διαδρομή της Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι σε τέσσερα σημεία. Η πρώτη γίνεται λόγω της αντιδρόμησης του βόρειου παράδρομου της Αττικής Οδού. Πιο συγκεκριμένα στην κατεύθυνση προς την Ν. Φιλαδέλφεια η διαδρομή της γραμμής θα διέρχεται από τις οδούς Γκινοσάτη, Ήβης, Παπανδρέου, Αγ. Κωνσταντίνου, Κλεισθένους και Ηρακλείου αντί από τις οδούς Γκινοσάτη, βόρειος παράδρομος της Αττικής Οδού και Ηρακλείου. Η δεύτερη γίνεται λόγω αντιδρόμησης του τμήματος της οδού Δεξαμενής μεταξύ των οδών Παπανδρέου και Κλεισθένους. Το δρομολόγιο του
λεωφορείου της δημοτικής συγκοινωνίας προερχόμενο από την οδό Παπανδρέου δεν θα στρίβει δεξιά στην οδό Δεξαμενής, αλλά θα συνεχίζει ευθεία στην Παπανδρέου και στρίβοντας αριστερά στο φανάρι με την οδό Κλεισθένους και αμέσως δεξιά στην οδό Αδριανείου θα προσεγγίζει την οδό Δεξαμενής συνεχίζοντας το δρομολόγιο του. Η τρίτη τροποποίηση γίνεται λόγω της μονοδρόμησης της οδού Θεοτοκοπούλου και τμήματος της οδού Λυκοβρύσεως (μεταξύ του παράδρομου της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας και της οδού Ερμού). Το λεωφορείο αντί της διαδρομής μέσω των οδών Δεξαμενής,
Θεοτοκοπούλου, Παπανδρέου, Λυκοβρύσεως και Χλόης θα διέρχεται από τις οδούς Δεξαμενής, Παπανικολή, Παπανδρέου, Λυκοβρύσεως, Ερμού, Κομνηνού Διομήδη, Παράδρομου Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, Λυκοβρύσεως και Χλόης.
Οι Υπόλοιπες Γραμμές που εξυπηρετούν τον Δήμο 541, Β9, 724 και 642 δεν χρειάζονται κάποια τροποποίηση.
Στο Σχέδιο Β.2 παρουσιάζονται οι προαναφερόμενες αλλαγές στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών στην περιοχή μελέτης.
Πρόταση Στάθμευσης
Στην φάση της απογραφής της παρούσας κατάστασης δημιουργήθηκε το Σχέδιο (Α5) που παρουσιάζει το καθεστώς στάθμευσης σε όλες τις οδούς του οδικού δικτύου κυρίως με βάση την υφιστάμενη σήμανση.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στάθμευσης χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:
– Μέτρα για την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων στάθμευσης τόσο εκτός οδού (δημιουργία χώρων στάθμευσης στεγασμένων και υπαίθριων) όσο και
παρά την οδό (μονοδρόμηση του τοπικού οδικού δικτύου).
– Μέτρα για την αύξηση του δείκτη εναλλαγής στάθμευσης για την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων οχημάτων.
– Μέτρα για την μείωση των μετακινήσεων με ιδιωτικής χρήσης οχήματα δίνοντας παράλληλα κίνητρα για την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.
Στο Δήμο Μεταμόρφωσης έχουν εκπονηθεί μελέτες για την δημιουργία υπόγειων θέσεων στάθμευσης στις πλατείες Παν. Πολυκανδριώτη (περιβάλλεται από τις οδούς Τατοΐου, Πάρνηθος, Σούτσου και Πλαπούτα) και Δημοκρατίας (περιβάλλεται από τις οδούς Δήλου, Σπ. Μερκούρη, ανώνυμη και Καποδιστρίου) όπου έχουν κριθεί οικονομικά ασύμφορες. Άλλα περιθώρια για την δημιουργία χώρων στάθμευσης εκτός οδού στην κεντρική περιοχή του Δήμου δεν υπάρχουν. Οι προτάσεις για την μονοδρόμηση του συνόλου σχεδόν του οδικού δικτύου του Δήμου θα προσφέρουν σημαντικό αριθμό θέσεων στάθμευσης παρά την οδό.
Στην δεύτερη κατηγορία μέτρων έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας που είναι γνωστά και σαν συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης. Τα συστήματα αυτά εφαρμόζονται σε κέντρα δήμων και περιοχές όπου η ζήτηση στάθμευσης είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προσφερόμενες θέσεις. Ο κύριος στόχος της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι η όσον το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των θέσεων στάθμευσης μιας περιοχής για την εξυπηρέτηση περισσότερων οχημάτων. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι το σχετικά μικρό (σε σχέση με συστήματα στάθμευσης σε γκαράζ) κόστος εγκατάστασής του. Στην παρούσα φάση η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης δεν προτείνεται. Μπορεί το κόστος εγκατάστασης να είναι σχετικά μικρό, το κόστος αστυνόμευσης, όμως, δεν είναι καθόλου αμελητέο.
Στον Σχέδιο Β.4 παρουσιάζεται με βάση την πρόταση κυκλοφοριακής οργάνωσης το νέο καθεστώς στάθμευσης.
Τα συμπεράσματα της Συγκοινωνιακής Μελέτης
Χαρακτηριστικά Κατακόρυφης Σήμανσης
Για την υλοποίηση των προτάσεων που περιγράφονται παραπάνω (μονοδρομήσεις – αντιδρομήσεις στις κατευθύνσεις των οδών, καθεστώς στάθμευσης κλπ) θα πρέπει να τοποθετηθεί η κατάλληλη κατακόρυφη σήμανση. Η προτεινόμενη κατακόρυφη σήμανση, που είναι σύμφωνη με τον ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), έχει σκοπό την ασφαλέστερη και ανετότερη κυκλοφορία των χρηστών του οδικού δικτύου. Τούτο επιτυγχάνετε μέσω της ρυθμιστικής καθοδήγησης των χρηστών της οδού (ρυθμιστικές πινακίδες), της προειδοποίησης για ενδεχόμενους κινδύνους (πινακίδες κινδύνου) και
της πληροφόρησης των δυνατών κατευθύνσεων των χρηστών της οδού (πληροφοριακές πινακίδες).
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτείται να έχει η κατακόρυφη σήμανση είναι τα εξής:
– Αξιόπιστη και κατανοητή : θα πρέπει κάθε μορφή σήμανσης να είναι απόλυτα μονοσήμαντη για την αντίστοιχη οδική κατάσταση. Ακόμη θα πρέπει τη
κατακόρυφη σήμανση να είναι η απολύτως απαιτούμενη. Αν είναι λιγότερη προκαλεί προφανώς κινδύνους αν είναι περισσότερη τα σήματα που δεν
χρειάζονται θα προκαλέσουν σύγχυση στον οδηγό μειώνοντας την αξιοπιστία και της υπόλοιπης σήμανσης.
– Εμφανής: με τον όρο εμφανής εννοούμε ότι η κατακόρυφη σήμανση θα πρέπει
να γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό έγκαιρα και αβίαστα. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου τρεις είναι οι καθοριστικοί παράγοντες:
1. το κατάλληλο μέγεθος πινακίδων
2. η ορθή θέση τοποθέτησης τόσο για να είναι στο οπτικό πεδίο του οδηγού όσο και να μην καλύπτεται από διάφορα εμπόδια (μόνιμα ή
προσωρινά)
3. η ύπαρξη σωστού οπτικού «φόντου» αποφεύγοντας μείξη της πινακίδας σήμανσης με τις υπόλοιπες εικόνες του περιβάλλοντος χώρου
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Η τοποθέτηση, το σχήμα, οι διαστάσεις και ο χρωματισμός των πινακίδων σταθερού περιεχομένου (ρυθμιστικών, αναγγελίας κινδύνου και καθοδήγησης) καθορίζονται από την Κ.Υ.Α. Α6/0/1/118/26-7-74 (ΦΕΚ 676Β, Ιούλιος 1974).
Οι διαστάσεις των πινακίδων προβλέπουν τρία μεγέθη (μεγάλο, μεσαίο, μικρό). Το μεγάλο μέγεθος αντιστοιχεί στην μεγαλύτερη πινακίδα, από τις τρεις διαστάσεις που προβλέπονται στα σχέδια Κ-1519 και Κ-1520 του τμήματος Κυκλοφορίας Α6/τ.Υ.Δ.Ε. Το μεσαίο μέγεθος αντιστοιχεί στην πινακίδα μεσαίου μεγέθους και κατά τα λοιπά σύμφωνα με τα παραπάνω. Το μικρό μέγεθος αντιστοιχεί στην μικρότερη πινακίδα και κατά τα
λοιπά σύμφωνα με την πρώτη κατηγορία.
Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιούνται πινακίδες ρυθμιστικές και επικινδύνων θέσεων μικρού μεγέθους.
Η επιφάνεια των ρυθμιστικών πινακίδων και πινακίδων αναγγελίας κινδύνου, εκτός από μελανά σύμβολα, θα είναι αντανακλαστική σύμφωνα με την προδιαγραφή του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σ-311. Για τα μη αντανακλαστικά σύμβολα θα ισχύει η προδιαγραφή Σ310 (ΦΕΚ 954Β / 8-12-86).
Κατά τα λοιπά οι πινακίδες θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σήμανσης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (Σ303-74, Σ306-74 και τα σχέδια Κ-1519 (1974) και Κ-1520 (1974) του τμήματος Κυκλοφορίας Α6/τ. Υ.Δ.Ε.).
Οι πινακίδες κατασκευάζονται από φύλλα αλουμινίου, από κράματα τύπου Al Mg2, κατηγορία «ανθεκτικών κραμάτων στο θαλάσσιο νερό», κατά DIN 1725 Μέρος 1. Το ελάχιστο πάχος ελάσματος για επίπεδες πινακίδες είναι 3mm.
Στο Σχέδιο Β3 παρουσιάζεται αναλυτικά η προτεινόμενη κατακόρυφη σήμανση.
Οριζόντια Σήμανση
Όπως αναφέρθηκε και στην απογραφή της υφιστάμενης κατάστασης η οριζόντια σήμανση (διαγραμμίσεις) έχει πολλές ελλείψεις. Τα σημεία που θα πρέπει να ανανεωθεί η οριζόντια διαγράμμιση είναι:
– οι οδοί του κύριου οδικού δικτύου,
– σημαντικές διασταυρώσεις,
– σημεία με σημαντικές κινήσεις πεζών (σχολεία, χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα προτεινόμενα μέτρα, που αναπτύχθηκαν αναλυτικά παραπάνω αναμένεται να μειώσουν την ένταση ή και να εξαλείψουν τα περισσότερα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης.
Ειδικότερα με την υλοποίηση της πρότασης:
– Αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι παρεχόμενες θέσεις στάθμευσης με τις μονοδρομήσεις που προτείνονται στο τοπικό δίκτυο αλλά και σε πολλές συλλεκτήριες οδούς καθιστώντας παράλληλα πιο ασφαλή την κίνηση των οχημάτων και των πεζών εξαιτίας των λιγότερων σημείων εμπλοκής.
– Δίνεται ώθηση για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου του δήμου μετατρέποντας τη κύρια οδό του την οδό Γκινοσάτη σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.
Παράλληλα μεταφέρεται στους δύο παράδρομους της Αττικής Οδού, μεγάλο ποσοστό της διαμπερούς κυκλοφορίας που μέχρι σήμερα διέρχεται από το κέντρο του δήμου,
– Ρυθμίζεται με ασφάλεια η κίνηση οχημάτων και πεζών σε κρίσιμες και υπερφορτωμένες κυκλοφοριακά διασταυρώσεις (π.χ. Τατοΐου και Ελ. Βενιζέλου, Τατοΐου και Μπιζανίου, Τατοΐου και Αναγεννήσεως) με την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην βελτίωση των συνθηκών ασφαλούς διέλευσης και διάβασης των πεζών στην οδό Τατοΐου.
– Μονοδρομούνται οι οδοί πέριξ του κολυμβητηρίου για την ασφαλή διέλευση, καθώς και πέριξ όλων των σχολικών μονάδων, όπου το επιτρέπει η γεωμετρία των οδών.