Μία πολύ ωραία παρομοίωση με τα γεγονότα στην Ελληνική Χαλυβουργία πραγματοποιεί στην παρακάτω ανακοίνωση που υπογράφει η Δημοτική Κίνηση “Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου: “Στην γειτονιά μας δεν υπάρχουν Χαλυβουργίες. Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν τώρα γιατί παλιά μια μεγάλη περιοχή της πόλης ήταν βιομηχανική ζώνη Η ιστορία που θα περιγράψουμε είναι αμιγώς εορταστική και ξετυλίχτηκε στην ευρύτερη γειτονιά μας τις παραμονές των Χριστουγέννων με πρωταγωνιστές που θυμίζουν Χαλυβουργία.
Κάθε χρόνο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας όλοι οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμη και ο δημόσιος μέχρι πρότινος έβαζαν το χέρι στη τσέπη και πλήρωναν τον 14ο μισθό σε οποιονδήποτε είχε υπογράψει μισθωτή σχέση εργασίας. Μέχρι πρότινος…
Εδώ και δύο χρόνια ο 14ος καταργήθηκε από το δημόσιο και αντικαταστάθηκε από εφάπαξ χρηματική ενίσχυση. Θεωρητικά και παρά τα διαδοχικά μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο στον ιδιωτικό τομέα ο 13ος και 14ος μισθός υπάρχουν ακόμα.
Μάλιστα όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις διατείνονται ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής τους καθώς μία τέτοια πράξη αυτή θα αποτελέσει το τελειωτικό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη του κόσμου. Για αυτό έσπευσαν να τους καταργήσουν….
Βροχή έπεσαν οι καταγγελίες για καθυστέρηση πληρωμής του 14ου μισθού στις επιθεωρήσεις εργασίας της περιοχής. Κάποιες όμως από αυτές ξεχώριζαν καθώς αναδείκνυαν το ότι εργοδότες τύπου Μάνεση υπάρχουν πολλοί. Και στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα ιδιωτικό μεγάλο εκπαιδευτήριο της ευρύτερης περιοχής, του οποίου τα 70+ λεωφορεία οργώνουν και το Χαλάνδρι αποφάσισε να ανακοινώσει προς τους εργαζόμενούς του ότι αντικαθιστά το δώρο Χριστουγέννων με … επίδομα και ότι εφόσον υπάρχει πλέον ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο το ίδιο θα μπορούσε να υπάρχει και στην επιχείρησή του. (Γιορτινό το κλίμα στο σχολείο ε συγνώμη στο campus θα λέγαμε)
Δυστυχώς – ή ευτυχώς κατά μία έννοια – όπου υπάρχει Μάνεσης υπάρχουν και Χαλυβουργοί χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι εργάτες μετάλλου, μονταδόροι ή ελασματουργοί.
Οι καταγγελίες για την παράνομη αυτή μεθόδευση έπεσαν βροχή. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: η επιθεώρηση εργασίας κίνησε διαδικασία αυτοφώρου για τον εργοδότη εραστή του μνημονίου και του ενιαίου φτωχολογίου. Χρονιάρες μέρες λοιπόν – που ακούστηκε – ο εκπρόσωπος του εργοδότη μεταφέρθηκε στο τμήμα!
Το κράτος όμως φροντίζει τα παιδιά του
Η απάντηση στο ερώτημα αν της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες είναι προφανής καθώς για τον επίδοξο επιχειρηματία καθάρισε το κράτος. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών με απόφαση που πάρθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά έδωσε την δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώσουν το δώρο των Χριστουγέννων μετά τα Χριστούγεννα. Έτσι ο επιχειρηματίας της ιστορίας μας έκανε γιορτές στο σπίτι του.
Δεν γνωρίζουμε τι έγινε τελικά. Φυσικά ουδέν κρυπτόν υπό του ήλιου. Μαθαίνουμε όμως ότι τέτοιες πρακτικές είναι γενικευμένες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα. Όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία…