ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας απέστειλε το παρακάτω Δελτίο Τύπου με το οποίο ενημερώνει για τον τρόπο που τα μέλη του Συλλόγου υποδέχτηκαν τη «συλλογική» χρονιά και συγκεκριμένα αναφέρει: “Με τη ανεπανάληπτη και μοναδική συμμετοχή μελών και φίλων και μέσα σε ένα θαλερό και συνάμα πανηγυρικό κλίμα που δημιούργησαν οι πολυπληθείς φίλοι και μέλη της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, υποδεχτήκαμε τη «συλλογική» χρονιά.
Μπροστάρηδες σε αυτήν τη γιορτή κεφιού, χαράς, αναψυχής και αναβάπτισης στα νάματα της παραδοσιακής μας μουσικής παρακαταθήκης ήταν τα 100 (!!!) και πλέον μέλη της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών που έχουμε συστήσει από τεσσάρων ετών.
Αν και ζοφερό το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία μας, η συμμετοχή τόσων ανθρώπων είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο μήνυμα.
Το εγχείρημα αυτό βασίζεται στον εθελοντισμό, στην άδολη αγάπη για την πατρίδα μας μα κυρίως στη διάθεση να ξεφύγει ο άνθρωπος από τον καταιγιστικό ρυθμό της καθημερινότητας η οποία συνθλίβει το ανθρώπινο πρόσωπο, νοούμενο αυτό ως πολιτιστική κατηγορία.
Το εναρκτήριο μάθημα έγινε στη γνωστή και φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας στον Περισσό.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κ. Θανάσης Ραφτόπουλος περιστοιχιζόμενος από όλα τα μέλη του ΔΣ καλωσόρισε τους νέους και παλαιούς φίλους, παρουσίασε ένα σύντομο προγραμματισμό των πολυσχιδών δράσεων του Συλλόγου και αναφέρθηκε με λόγια θερμά για την Ομάδα Παραδοσιακού Χορού, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς την άδολη στήριξη μελών και φίλων, τίποτα δε γίνεται.
«Είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε, εργαζόμενοι με φιλότιμο και αποφασιστικότητα, με τόλμη και σεβασμό σε κάθε ένα και κάθε μία που μας τίμησε με τη συμμετοχή του, να οργανώσουμε και φέρουμε εις πέρας αυτό που μας ζητήσατε, δηλαδή ευκαιρίες δημιουργικής και ποιοτικής αναψυχής. Ο Σύλλογός μας είναι πρωτίστως μια ιδέα, η οποία φωλιάζει στην καρδιά μας και μας επιτρέπει να διοχετεύουμε το περίσσευμα της αγάπης μας σε όλους σας. Φιλοδοξούμε να είμαστε παράγοντες πολιτισμού και όχι παραγοντίσκοι μεμψιμοιρίας και αναπαραγωγής παρωχημένων πρακτικών στο χώρο του πολιτισμού. Η Χορευτική μας Ομάδα υπηρέτησε σταθερά, αμετακίνητα και συστηματικά την αδήριτη ανάγκη να μελετάται ο παραδοσιακός χορός του οικουμενικού Ελληνισμού όχι μόνο κινησιολογικά αλλά και λαογραφικά και κοινωνικά. Με λίγα λόγια, ο άξιος και καταξιωμένος δάσκαλός μας κ. Ανδρέας Ατζάμπος μας μύησε στην ουσία του χορού, στη συμπόρευση, στην ομαδική και ατομική έκφραση, στο λαογραφικό δρώμενο.
Όπως εύστοχα σημειώνει ο κ. Άγης Θέρος, Τα τραγούδια των Ελλήνων, Από περ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, έτος 1952, Νο 97 σσ. 205-8. «Η Ελληνική γη, με την αδρή και πολύβουνη και πολύγιαλη φύση, και με το δυνατό ανθρώπινο δέντρο, πού στα σπλάχνα της μέσα ριζοβολάει και στην αγκαλιά της τη στοργική απλώνει τα πολύφυλλα κλαριά του, ήταν φυσικό και ποίηση λαϊκή να γεννάει Ιδιοτυπώτατη και θαυμαστή ανάμεσα στα έθνη της Ευρώπης. Γιατί βρίσκεται πολύ αίμα και στην αισθηματική Μεσημβρία και στη ζωηροφάνταστην Ανατολή. Και είναι η ποίηση αυτή συνέχεια αδιάπαυτη της ποιητικής ζωής του Έθνους και της πνευματικής του εξέλιξης από την Ομηρική γιγαντομαχία έως τη γιγαντομαχία του 21 κι’ από τότε έως σήμερα. Κι’ είναι ακόμη απόδειξη τρανή, πως είναι συγκρατητή και αδιάσπαστη στων αιώνων την αλυσίδα η αρχαία με την νέαν Ελληνική ψυχή, την κληρονομιά της αρχαίας. Όπως στη ζωή μας όλη, έτσι και στη δημοτική μας ποίηση, και στη Λαογραφία γενικά, βαθύτατες και γερές είναι οι ρίζες που παντού απλώνει ο αρχαίος κόσμος όλος, και πρώτ’ απ’ όλα η αρχαία Μυθολογία, η χαρακτηριστικώτερη εκδήλωση του κόσμου εκείνου. Μη τάχα οι αρχαίοι θεοί εμίσεψαν; Κι’ αυτοί ζουν παντοτινά ανάμεσά μας, στα βουνά μας, στα λαγκάδια μας, στ’ ακρογιάλια μας. ….. Έκτος όμως απ’ τη μυθολογία και τη Φύση στην άγραφτη Λογοτεχνία μας, και μάλιστα στα λαϊκά τραγούδια, καθρεφτίζονται σα σε καθάριο βενετικό κρύσταλλο, οι στοχασμοί, οι πόθοι, ο ψυχικός κι’ ο ηθικός κόσμος και τα αισθήματα τα ευγενικά και πλούσια της Ελληνικής Φυλής, που μένουν αμετάβλητα κι’ ασάλευτα γνωρίσματα του εθνικού χαρακτήρα μέσα στους γύρους των χρόνων.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους και όλες όσους και όσες μας βοηθούν και φέτος. Και συγκεκριμένα
Το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση για τη στήριξη του σε αυτή τη δράση του Συλλόγου μας,
Το Διευθυντή του 6ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας κ. Αναστάσιο Λαμπρόπουλο που διακρίνεται για την ευαισθησία και την αγάπη για την Ελληνική παράδοση αλλά και για την τιμή να μας εμπιστεύεται τους χώρους ευθύνης του,
Τον τοπικό τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, για την αβραμιαία φιλοξενία που μας προσφέρει στην προβολή των δράσεων του Χορευτικού μας,
Τη σχολική φύλακα του 6ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, κα. Τασούλα Αβραμίδου για την υπομονή και την προθυμία της.
Ακολούθησε ένα πηγαίο γλέντι – μάθημα που μας μετέφερε νοητά στο πανηγύρι του χωριού, κάτω από τον πλάτανο.
Τσάμικα, συρτά, καγκέλια, κλειστοί χοροί αλλά και χοροί από όλη την Ελλάδα, μπάλοι, ζωναράδικοι, ποντιακοί και κρητικοί, αρμονικά εναλλασσόμενοι δημιούργησαν μια θαλερή ατμόσφαιρα και μας μετέτρεψαν όλους σε μια παρέα, σε ένα νοσταλγικό αντάμωμα.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Πέμπτη από τις 18:00 έως τις 21:00.
Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.
Είναι η καλύτερη απάντηση του Συλλόγου μας στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Η προοπτική είναι με το λαό μας. Aρκεί να πιστέψουμε σε εμάς!
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά μας ας μη διστάσουν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο, 697 904 78 01 ή στο Email: enosiroumeliotonionias@ yahoo.gr.”