22η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής
Με την αφορμή της επετείου της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου οργανώθηκε από την Παναγία Πρασίνου Λόφου εορτή με ποικιλία πολιτιστικών δρώμενων. Στην εκδήλωση που παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Πασχάλης Γονατάς, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαίρη Ζούνη, η γραμματέας Μαριάννα Ζούρου, η αντιπρόεδρος της ΚΕΑΕΔΗΑ Παρασκευή Κράλλη, ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη Νίκος Μπάμπαλος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γκίκας παρουσιάστηκε μουσικό μέρος από τη χορωδία της Παναγίας Πρασίνου Λόφου. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί υπό του χορευτικού τμήματος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και ιστορικό θεατρικό έργο της θεατρικής ομάδας του ιερού ναού Παναγίας Πρασίνου Λόφου. Η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής, στην 22η συνάντησή της που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2013, τίμησε τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη (1863-1933), στo πλαίσιο του Έτους Καβάφη, όπως έχει ανακηρυχτεί το 2013, και του εορτασμού των εκατό πενήντα χρόνων από τη γέννησή του ποιητή.
Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή από τη μεριά της μητέρας του, ο Καβάφης, Έλληνας της διασποράς και κοσμοπολίτης, στο «σταυροδρόμι» Ανατολής και Δύσης, διαμορφώνει μία γλώσσα καθαρά προσωπική και τολμηρή για την εποχή του, τη δική του «καβαφική γλώσσα» και κτίζει με μοναδικό τρόπο τη «καβαφική πολιτεία» του.
Αυτόν τον ποιητικό ανεπανάληπτο κόσμο θέλησαν να προσεγγίσουν και φωτίσουν τα μέλη της Λέσχης με την επιλογή αγαπημένων τους ποιημάτων και την ανάγνωσή τους στην ομήγυρη.
Στη συνάντηση ακούστηκαν τα ποιήματα:
«Όποιος απέτυχε» (1894) (Αμαλία Νάνου)
«Τείχη» (1896) (Χαρούλα Αποστολάκη)
«Φωνές» και «Άννα Κομνηνή» (Ελευθερία Παπαδάκη )
«Η Διορία του Νέρωνος» / «Ο Θεόδοτος» «Τελειωμένα» (Πόπη Μαργαρίτη )
«Καισαρίων» (1918) (Μαρίνα Κολιτσοπούλου)
«Η Πόλις» (1910) (Έλενα)
«Στες σκάλες» (Χρυσούλα Γεωργούλα)
«Ιθάκη» (1911) (Ματίνα Πολίτη )
«Όσο μπορείς» / «Τα παράθυρα» «Θέατρον της Σιδώνος» (400 μ. Χ.) (1923) (Μαριάννα Αναγνωστοπούλου )
«Επέστρεφε» (Ελευθερία)
«Μια Νύχτα» (Εύη Λιναρδή)
Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.)» (Μαριγούλα Λαμπρίδου)
«Μύρης. Αλεξάνδρεια του 340 μ. Χ.) (1929) (Χρύσα Λαγοπούλου)
«Che fece …. il gran rifiuto» (Νίκος Παραμερίτης)
Aκούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη: «Για νάρθουν» και τα «Κεριά» από τον συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου, ερμηνευμένα εξαίσια από την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, πλαισιωμένη από την Οrchestra Mobile υπό την διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.
Επιπλέον, διαβάστηκαν αποσπάσματα για την ποιητική του Καβάφη από το βιβλίο Κριτική για τον Καβάφη του Ροζάνη (Κώστας Ανέστης) και από τα Σχόλια στον Καβάφη του Α. Σαρεγιάννη (1964).
Ως επιστέγασμα στο αφιέρωμα αυτό στον Κωνσταντίνο Καβάφη παρατίθεται το ποίημα «Ένας Γέρος»:
Στου καφενείου του βοερού το μέσα μέρος
σκυμένος στο τραπέζι κάθετ’ ένας γέρος·
με μιαν εφημερίδα εμπρός του, χωρίς συντροφιά.
Και μες των άθλιων γηρατειών την καταφρόνια
σκέπτεται πόσο λίγο χάρηκε τα χρόνια
που είχε και δύναμι, και λόγο, κ’ εμορφιά.
Ξέρει που γέρασε πολύ· το νοιώθει, το κυττάζει.
Κ’ εν τούτοις ο καιρός που ήταν νέος μοιάζει
σαν χθες. Τι διάστημα μικρό, τι διάστημα μικρό.
Και συλλογιέται η Φρόνησις πως τον εγέλα·
και πως την εμπιστεύονταν πάντα — τι τρέλλα! —
την ψεύτρα που έλεγε· «Aύριο. Έχεις πολύν καιρό.»
Θυμάται ορμές που βάσταγε· και πόση
χαρά θυσίαζε. Την άμυαλή του γνώσι
κάθ’ ευκαιρία χαμένη τώρα την εμπαίζει.
…. Μα απ’ το πολύ να σκέπτεται και να θυμάται
ο γέρος εζαλίσθηκε. Κι αποκοιμάται
στου καφενείου ακουμπισμένος το τραπέζι.
(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1)
Στις 10/12/2013 σαράντα (40) μέλη και φίλοι της Λέσχης Ανάγνωσης παρακολούθησαν την ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, βασισμένη στο βραβευμένο ομώνυμο βιβλίο της.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2014 στις 18:00 όπου θα προβληθεί η ταινία «Ο Ξένος» του Καμύ και στη συνέχεια θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα της Λέσχης. Επίσης την επόμενη εβδομάδα στις 22 Ιανουαρίου 2014 στις 18:00, θα συζητηθεί το βιβλίο “Η καρδιά του σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με ομιλία του ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Παπαδάκης με αναφορές στον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Κάλβο και ιστορικά παραδείγματα. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Ζήτω το ΟΧΙ σε κάθε απεμπόληση των εθνικών μας ευαισθησιών» και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.
Η μεικτή χορωδία του ιερού ναού Παναγίας Πρασίνου Λόφου υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Λούτζη ερμήνευσε τραγούδια σκωπτικά τραγούδια της αντίστασης όπως Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του, Στον πόλεμο βγαίνει ο ιταλός, Το παζάρι, Ο Χίτλερ και Μεραρχία Φουντωτή.
Ακολούθησε παρουσίαση των χορών Αργυροκαστρίτικος, Ζαγορίσιος, Παραμυθία, Καλαματιανός, Τσάμικος, Ζαραβίνα από το χορευτικό τμήμα του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου που διδάσκει ο Αχιλλέας Νταγιάντας.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του χορευτικού ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας Κωνστατίνος απένειμε πτυχία βυζαντινής μουσικής στους μαθητές της σχολής.
Έπειτα παρουσιάστηκε το ιστορικό αστυνομικό θεατρικό «Έγκλημα στην Κατοχή» από τη θεατρική ομάδα του ιερού ναού της Παναγίας Πρασίνου Λόφου και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, «Τη Υπερμάχω» και τη φήμη του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας – Φιλαδελφείας Κωνσταντίνου.