Τι είπε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Πολιτισμού
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, στη Συνέντευξη. Τύπου για την έκθεση: “Hercules to Alexander the Great. Treasures from the ancient capital of Macedon, a Hellenic Kingdom In the Age of Democracy” ανέφερε:
“Οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουμε να διαχειριστούμε μια πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Κι όμως, αυτός ο πλούτος δεν έχει αναδειχθεί στο βαθμό που θα μπορούσε. Και αυτό διότι, ενώ η Πολιτεία έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην καταγραφή και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διαθέτει σαφώς λιγότερα για την αξιοποίηση και προβολή της.
Θέλω λοιπόν να πω ότι Εκθέσεις σαν και αυτή για την οποία έχουμε έρθει να μιλήσουμε σήμερα έχουν τεράστια αξία. Είναι μια ευκαιρία επιστημονικής και όχι μόνο ανταλλαγής απόψεων και συμμετοχής του ελληνικού πολιτισμού (τόσο με τις αρχαιότητες όσο και με τη σύγχρονη δημιουργία) στον παγκόσμια δρώμενα.
Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, να αναδείξουμε τη νέα Ελλάδα. Διότι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο κόσμος ποιοι είμαστε και ποια είναι η δική μας ταυτότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που αναδεικνύουμε την κληρονομιά μας. Το πως φωτίζουμε ένα μνημείο, το πώς στήνουμε μια Έκθεση αρχαιοτήτων, ακόμα και το πώς συντάσσουμε τον κατάλογο αυτής της Έκθεσης, καταγράφει το ποιοι είμαστε σήμερα.
Κι αυτή η Έκθεση, που οργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα τους βασιλείς της αρχαίας Μακεδονίας, δείχνει νομίζω σε ολόκληρο τον κόσμο το καλύτερό μας πρόσωπο. Καταρχήν γιατί είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να μην έχει έναν εσωστρεφή, ακαδημαϊκό χαρακτήρα αλλά αντίθετα, να παρουσιάσει με τρόπο γλαφυρό, σαφή και κατανοητό στον επισκέπτη ένα από πιο σπουδαία κομμάτια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η έκθεση αναδεικνύει τη συναρπαστική ταυτότητα και αφηγείται την πολιτιστική εξέλιξη των Μακεδόνων. Ακόμα κι ο κατάλογος της Έκθεσης -και το αναφέρω γιατί είναι σχετικό με αυτά που είπα πριν λίγο- είναι έτσι γραμμένος ώστε να αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με ζωή ανεξάρτητη απ’ το εκθεσιακό γεγονός.
Πέρα όμως απ’ τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ της Έκθεσης, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου και για το γεγονός ότι φιλοξενείται στο Μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κέντρα κλασικών σπουδών του κόσμου.
Είμαι βέβαιος ότι η Έκθεση δεν θα αποτελέσει απλά ένα έναυσμα για ένα γόνιμο διεθνή επιστημονικό διάλογο, αλλά θα «ξυπνήσει» το ενδιαφέρον των επισκεπτών να επισκεφθούν την πατρίδα μας και να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο που γέννησε αυτόν τον Πολιτισμό. Αυτό είναι εξάλλου το απόλυτο ζητούμενο για ό,τι κάνουμε σε σχέση με τον αρχαίο αλλά και σύγχρονο Πολιτισμό μας: η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της ικανότητάς μας να παρεμβαίνουμε στον παγκόσμιο πολιτισμικό διάλογο με ισχυρό τρόπο.
Με εκθέσεις σαν και αυτή η Ελλάδα δηλώνει είμαι εδώ, συμμετέχω και δείχνει όχι μόνο τον αρχαίο πολιτισμό της αλλά και το ποιοι είμαστε σήμερα.”