Έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa ολοκλήρωσε ο Δήμος Αμαρουσίου μαζί με έξι ακόμη Δήμους της Αττικής (Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου) για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημοτικά κτίρια.
Το ProDeSa είναι η πρώτη προσπάθεια αυτού του είδους στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου τουλάχιστον άλλων 30 Δήμων-παρατηρητών, οι οποίοι θα υποστηριχθούν προκειμένου να αναπαραγάγουν τα αποτελέσματα.
Το σχέδιο αναπαραγωγής του Δήμου Αμαρουσίου στηρίχθηκε στα συμπεράσματα και στα στοιχεία που προέκυψαν με βάση την εμπειρία που έλαβε ο Δήμος σε όλη τη διάρκεια του έργου ProDeSa, μέσα από τη διεξαγωγή συνεδρίων και συναντήσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος έχει ολοκληρώσει την προμελέτη για τις ομάδες κτιρίων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενεργειακές παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κομίζει οφέλη στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία.
Πέρα από την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για το φωτισμό, την ψύξη, τη θέρμανση, το ζεστό νερό, βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες άνεσης μέσα στα κτίρια, αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αυξάνει την προστιθέμενη αξία, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος Αμαρουσίου έχει διερευνήσει τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων, καθώς επίσης και τις δυνατότητες ίδιας συμμετοχής του.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε σχετικά:
«Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωτοπόρος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμμετοχή του στο καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa, που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Με την πραγματοποίηση ενεργειακών παρεμβάσεων στα δημοτικά κτίρια συμβάλλουμε στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, δηλαδή, στην προσπάθεια επιτάχυνσης της απεξάρτησης από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην εξασφάλιση πρόσβασης σε βιώσιμη ενέργεια».