Έρχεται ο «big brother» όλων των ακινήτων
Η πιλοτική λειτουργία ενός και μόνο Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, κοινού για τη δημόσια διοίκηση, τους επαγγελματίες (μηχανικούς, νομικούς κ.ά.) αλλά και τους πολίτες, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα απαιραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, ξεκινά εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Ο «big brother» όλων των ακινήτων της χώρας, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία έως το τέλος του έτους.
Στόχος, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, είναι να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να κατασκευάσει ό,τι τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη εξασφαλίζεται «η διαφανής και σωστή ενημέρωση και αντιμετωπίζονται και ήδη υφιστάμενα προβλήματα που υπάρχουν σε υπάρχουσες υποδομές, όπως φυσικά και η αδειοδότηση και η κατασκευή νέων έργων». Μάλιστα, κάνοντας μια παρένθεση αναφέρθηκε σε μια συζήτηση που είχε με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν είχε εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά, το 2004. «Τον είχα ρωτήσει: αν πρέπει να προτεραιοποιήσεις τη μια πιο σημαντική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να γίνει στη χώρα, ποια θα ήταν αυτή; Μου είπε, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά: η οργάνωση του χώρου. Να μπορούμε να γνωρίζουμε τι μπορούμε να χτίσουμε, πού μπορούμε να το χτίσουμε, ποια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιτρέπεται και πού στη χώρα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών
Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δηλαδή ένα πληροφοριακό σύστημα όπου θα αποτυπωθούν όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια κ.ά. Σε αυτό θα περιληφθούν και όλα τα τεχνικά τους στοιχεία, άδειες – εγκρίσεις-μελέτες, με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και ιδίως συντήρησής τους.
Η διασύνδεση με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα υφιστάμενα δεδομένα, αλλά θα δια-λειτουργεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα, όπως είναι το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου του ΤΕΕ κλπ. Σε αυτόν θα ενοποιούνται πληροφορίες που αφορούν σε κυρωθέντες δασικούς χάρτες, περιοχές Natura, στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικό Κτηματολόγιο και του αρχαιολογικού κτηματολογίου, της βάσης δεδομένων δηλώσεων αυθαιρέτων κτισμάτων, της χάραξης αιγιαλού, των αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΚ κλπ .
Επίσης, ο νέος ψηφιακός χάρτης θα ανανεώνεται από μια ειδική υπηρεσία που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και από το ΤΕΕ και θα προστίθενται διαρκώς νέα στοιχεία ή θα συνδέεται με νέες πλατφόρμες που τώρα δημιουργούνται ή θα δημιουργηθούν στο μέλλον, όπως είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα ψηφιοποιημένα αρχεία των πολεοδομιών, δηλαδή του συνόλου των οικοδομικών αδειών της χώρας κλπ.
Οι «3D» αποτυπώσεις της πληροφορίας
Επιπλέον, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε χθες, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών δεν θα περιλαμβάνουν μόνο δισδιάστατες, αλλά και τρισδιάστατες αποτυπώσεις της πληροφορίας, ώστε να υπάρχει καλύτερη αποτύπωσης του αστικού περιβάλλοντος.
«Με την πρόοδο στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμη. Πριν 10 χρόνια ένας μηχανικός πήγαινε χαράματα στην πολεοδομία, περίμενε χαρτάκι προτεραιότητας και αν κατάφερνε να εξυπηρετηθεί για μια αλλαγή χρήσης ή μια βεβαίωση, του χρειάζονταν 6-8 ώρες επιτόπου – ή και ημέρες. Σε 2 με 3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη γη, οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής – και ιδανικά κάθε άλλης – άδειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.
Και πρόσθεσε: «Το όραμα που είχαμε θέσει εξαρχής ήταν το εργαλείο αυτό να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο της δημόσιας διοίκησης. Να μπορέσουν κάποτε τα εξαγόμενα δεδομένα να έχουν την ισχύ διοικητικής πράξης».