ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός του Δήμου Κηφισιάς για το 2011.
Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης: “Ο Προϋπολογισμός είναι αποτελεσματικός, νοικοκυρεμένος αλλά και προσαρμοσμένος στα δεδομένα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο νέος Δήμος Κηφισιάς είναι μια νέα αφετηρία για όλους μας. Κάθε αφετηρία στη ζωή είναι ευκαιρία για τον κάθε άνθρωπο να ονειρεύεται, να οραματίζεται και να σχεδιάζει. Έτσι μόνο εξελίσσεται, προοδεύει η ζωή, ο κάθε τόπος».
Κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Χιωτάκης, δεσμεύτηκε ότι η Δημοτική Αρχή με τα μέσα που διαθέτει, τους σχετικούς πόρους και πάνω απ’ όλα με το έμψυχο δυναμικό, το προσωπικό του νέου Δήμου, με διαφανείς διαδικασίες και νοικοκυρεμένη διαχείριση θα εργαστεί προς όφελος της πόλης και των πολιτών της, που το αξίζουν.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Η εισηγητική έκθεση του Δημάρχου Κηφισιάς για τον Προϋπολογισμό 2011 έχει ως εξής: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπροστά μας έχουμε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση. Μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.
Έχουμε έναν καινούργιο Δήμο που προήλθε από την κατάργηση τριών και ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να λειτουργήσουμε.
Σ’ αυτή τη νέα αυτοδιοικητική αρχή καλούμαστε να έχουμε στη σκέψη μας, όχι μόνο τη φροντίδα και για τις τρεις πόλεις μας, αλλά και τρεις απαιτήσεις τις οποίες οφείλουμε ανυποχώρητα να ικανοποιούμε:
την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό στην ιστορία και τη φυσιογνωμία του Δήμου,
την άσκηση κοινωνικής πολιτικής ως αλληλεγγύη προς το δημότη και
την ποιότητα των υπηρεσιών ως αναπόσπαστη καθημερινότητα της Δημοτικής λειτουργίας.
Η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν αίτημα, διαπαραταξιακό, της αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια με στόχο τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την ταχύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Η μελέτη του Ι.Τ.Α. εγκρίθηκε από την ΚΕΔΚΕ αλλά δεν εξασφαλίστηκαν οι οικονομικοί πόροι και καθυστέρησε.
Το 2010 η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο «Καλλικράτης» ως νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση, όχι μόνο χωρίς την εξασφάλιση πόρων αλλά εντάσσοντας την Διοικητική μεταρρύθμιση στην οικονομική κρίση που βιώνει και το Δημόσιο με τη συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών.
Ο νέος Δήμος Κηφισιάς που προέκυψε από την 1 Ιανουαρίου του 2011, παρ όλες τις αντιδράσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια των πρώην Δήμων, είναι μια νέα αφετηρία για όλους μας.
Κάθε αφετηρία στη ζωή είναι ευκαιρία για τον κάθε άνθρωπο να ονειρεύεται, να οραματίζεται να σχεδιάζει. Έτσι μόνο εξελίσσεται, προοδεύει η ζωή, ο κάθε τόπος.
Όμως αυτή η χρονική και οικονομική συγκυρία δεν μας επιτρέπει να λέμε τα όνειρά μας. Όχι να έχουμε όνειρα, αλλά να τα δημοσιοποιούμε.
Γιατί δεν μπορούμε να τα προγραμματίσουμε ούτε κι αν «ματώσουμε» οικονομικά είτε ως πρόσωπα, είτε ως Δήμος.
Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ούτε μέγαρα, ούτε κτίρια, ούτε ένα κολυμβητήριο, ούτε ένα θέατρο, ούτε ένα σχολικό συγκρότημα. Επιτρέψτε μου όμως να τα οραματίζομαι για τα επόμενα χρόνια.
Παρουσιάζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον προϋπολογισμό του νέου, ενοποιημένου Δήμου Κηφισιάς για το 2011.
Ενός προϋπολογισμού που κατατίθεται, μετά την εφαρμογή του νόμου “Καλλικράτη” και εν μέσω της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
“ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”
Ο νέος προϋπολογισμός αντανακλά τις συνθήκες μέσα στις οποίες συγκροτείται η νέα αυτοδιοικητική διοικητική δομή του Δήμου.
Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή στη πράξη του προγράμματος “Καλλικράτης” υπάρχουν σημαντικά κενά και τα προβλήματα που προκύπτουν προσπαθεί η κυβέρνηση να τα λύσει, με μπαλώματα σε κάθε είδους και υπουργείου νομοσχέδια. Ωστόσο ο καιρός περνάει, οι πολίτες απαιτούν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεώνεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Για πόσο μπορεί να λειτουργεί ακόμη χωρίς πόρους και προσωπικό, βασισμένη στη διάθεση προσφοράς των αιρετών, του μόνιμου προσωπικού και των ελάχιστων συμβασιούχων;
Οι περικοπές των πόρων στο σύνολο των Δήμων λόγω του Καλλικράτη και του μνημονίου στο οποίο έχουν ενταχθεί, έχουν ξεπεράσει το 30% με συνέπεια πολλοί Δήμοι να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες και να υποχρεώνονται να ενταχθούν σε Ειδικά Προγράμματα για την οικονομική τους εξυγίανση, με δυσβάστακτους όρους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤΕΔΚΝΑ το 2010 αποδόθηκαν στους ΟΤΑ 2,7 δισ. έναντι 4 δισ. το 2009. Η ΚΥΑ για το 2010 υπογράφηκε τον Μάρτιο. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πληρωμές 2,15 δισ. ενώ παραμένουν ανεκτέλεστα έργα ύψους περίπου 1 δισ.
Ο προϋπολογισμός του Κράτους για την αυτοδιοίκηση το 2011 παραμένει μειωμένος στα ίδια επίπεδα του 2010 ενώ οι συνολικές αποδόσεις του 2011 είναι 4,4 δισ. εκ των οποίων το 1,1 δισ. αφορά στο κόστος των προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά μαθητών και το 0,4 δις το κόστος των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών που μεταβιβάστηκαν, οι μετατάξεις υπαλλήλων, κλπ.
Ακόμη όμως και με αυτόν τον δραστικά μειωμένο προϋπολογισμό, οι δήμοι δεν πήραν για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο τους ΚΑΠ που δικαιούνται.
Επιπλέον δεν έχει δοθεί η επιχορήγηση για επενδυτικές δραστηριότητες (ΣΑΤΑ) 2011 (ΔΕΝ έχει καταβληθεί, ακόμη, η τέταρτη δόση του 2010) και δεν έχει ακόμα εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο ΚΥΑ, βάσει της οποίας θα πρέπει να καθορισθούν τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής των πόρων μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ.
ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ
Δεν γνωρίζουμε σε ποια φάση βρίσκεται η κοστολόγηση των μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων στους Δήμους.
Μειωμένες κατά 50% είναι οι λειτουργικές δαπάνες για τα σχολεία και κατά 70% οι δαπάνες για τις επισκευές τους. Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. Το ΠΔ είναι γενικόλογο, ενώ δεν έχει οριστεί και ο τρόπος χρηματοδότησης του, με 4 δις ευρώ όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός.
Μέχρι το 2013 βάση του επικαιροποιημένου μνημονίου (Δεκ 2010) θα υπάρξουν νέες περικοπές ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Από τη μια πλευρά λοιπόν, έχουμε τους συγκεκριμένους περιορισμούς που προκύπτουν από την ακραία δυσμενή οικονομική συγκυρία, με μειωμένες χρηματοδοτήσεις προς την αυτοδιοίκηση λόγω δημοσιονομικής εκτροπής γενικότερη ύφεση και επενδυτική άπνοια.
Και από την άλλη στο προϋπολογισμό που καταθέτουμε, έχουμε χρέος να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα να διαχειριστούμε μετρημένα, συνετά και με διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Ο νέος Δήμος Κηφισιάς είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου “Καλλικράτης” και να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός προϋπολογισμού που θα λαμβάνει υπόψη και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες, τα μεγέθη και τα οικονομικά δεδομένα των πρώην Δήμων.
Με τα παραπάνω δεδομένα πρέπει από την αρχή να αποσαφηνίσουμε ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό μεταβατικού χαρακτήρα που έχει ως σκοπό να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών του νέου Δήμου προς τους δημότες του.
Αποτελεί ουσιαστικά γέφυρα μετάβασης από το παρελθόν με τους τρεις Δήμους στο μέλλον του ενός ενοποιημένου που καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να υπηρετήσουμε.
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Αντικειμενικά αυτός ο προϋπολογισμός που καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σας, έχει αυτόν τον μεταβατικό – διαχειριστικό χαρακτήρα, αφού συντάσσεται χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάρτιση του νέου πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος που προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους, η οποία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο, γεγονός που δεν επιτρέπει και την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος δράσης και την κοστολόγηση των δράσεων αυτών. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι έχει συσταθεί ομάδα από υπηρεσιακούς παράγοντες και τεχνοκράτες που ξεκίνησε τη σχετική προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι τις προβλεπόμενες καταληκτικές ημερομηνίες.
Στη διαδικασία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, θα μελετηθούν και θα ιεραρχηθούν όλες οι προτάσεις και τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τις δημοτικές κοινότητες και τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης αλλά δεν ήταν δυνατόν να ενσωματωθούν στον παρόντα προϋπολογισμό. Θα μελετηθούν επίσης και θα ιεραρχηθούν οι προτάσεις φορέων και πολιτών καθώς και τα συμπεράσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης και αυτών που θα ακολουθήσουν. Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στο έργο της Επιτροπής Διαβούλευσης ενός θεσμού που μπορεί να αναδείξει τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα χωρίς ωραιοποιήσεις και ο Δήμος στο σύνολό του πρέπει να εναρμονιστεί με τα πραγματικά δεδομένα της συγκυρίας που διανύουμε. Και όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και το αντίστοιχο επίπεδο οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Τονίζω εδώ τις προτεραιότητες μας που λειτουργούν ως πυξίδα για το σχεδιασμό του προϋπολογισμού:
Η προστασία του ξεχωριστού χαρακτήρα, του περιβάλλοντος και των πλεονεκτημάτων των περιοχών μας. Εδώ έχουμε επενδύσει κόπους και όνειρα. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να διασφαλίσουμε την αξία αυτής της επένδυσης. Αξία για την περιουσία μας και την καθημερινότητά μας.
Η οργάνωση ενός Δήμου σύγχρονου και λειτουργικού, με ουσιαστική παρουσία παντού. Ένα Δήμο που θα δίνει άμεσες λύσεις σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα κάθε περιοχής του.
Η δημιουργία ενός Δήμου που θα έχει στην καρδιά του τον Άνθρωπο. Που θα στηρίζει στα δύσκολα κάθε δημότη. Κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη από βοήθεια.
Με βάση αυτούς τους άξονες, προγραμματίζουμε έργα, δράσεις και διεκδικήσεις σε όλους τους τομείς.
Με πρώτο την καθαριότητα, όπου το σχέδιό μας περιλαμβάνει:
Ενίσχυση του εξοπλισμού, των μέσων και του προγραμματισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ώστε να καλύπτεται πλήρως ακόμα και η πιο απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου.
Την προώθηση της ανακύκλωσης σε κάθε περιοχή, αλλά και του προγράμματος κομποστοποίησης.
Στον τομέα των μετακινήσεων, της κυκλοφορίας και της στάθμευσης θέματα που αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για ένα μεγάλο μέρος του Δήμου μας. Σκοπεύουμε να τα αντιμετωπίσουμε με δράσεις όπως:
Η εκπόνηση μιας νέας κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο του νέου Δήμου. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστές μελέτες και παρεμβάσεις σε κάθε περιοχή. Για τη μείωση της διαμπερούς κυκλοφορίας, για τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας κτλ.
Η επέκταση του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, στις περιοχές όπου ισχύει.
Η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και με αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η επέκταση και η βελτίωση των πεζοδρομίων σε όλο το εύρος του Δήμου, ώστε να μπορεί κάθε πεζός να κυκλοφορεί με άνεση και ασφάλεια.
Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε δυναμικά από την πολιτεία,
Τη κατασκευή υπογειοποιημένης επέκτασης της Γραμμής του ΗΣΑΠ μέχρι την Εθνική Οδό και τη διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης από την Εθνική Οδό μέχρι την Αττική Οδό στο ύψος της Πλαπούτα.
Στόχος μας είναι επίσης, να προστατέψουμε αποτελεσματικότερα την ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής μας με ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με 6 οχήματα και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του φωτισμού σε δρόμους, πλατείες και πάρκα
Όσον αφορά τώρα το τεχνικό μας πρόγραμμα, βασική μας στρατηγική είναι να ενισχύσουμε τις υποδομές σε κάθε γειτονιά και να καλύψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις όποιες ελλείψεις. Έτσι, δίνουμε προτεραιότητα:
Στην ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων σε όλο το Δήμο.
Στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου.
Στη συντήρηση του οδικού δικτύου, με πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και επισκευών.
Στη συστηματική συντήρηση και ενίσχυση των υποδομών στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.
Ένας τομέας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτός του πρασίνου αφού αυτό αποτελεί τη φυσιογνωμία της περιοχής μας. Γι’ αυτό:
Ενισχύουμε την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, με στόχο τη διατήρηση και τη διαρκή ενίσχυση του πρασίνου, σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά και σχεδιάζουμε νέα έργα ανάπλασης και παρεμβάσεις για τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και αναψυχής.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ
Μέρος της προσπάθειάς μας, που ξεκίνησε, είναι να οργανώσουμε σωστά τη λειτουργία του νέου Δήμου. Στόχος μας είναι να καλύψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις ανάγκες όλων των περιοχών. Είναι να δημιουργήσουμε Δήμο, που να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε κάθε πολίτη. Έτσι εργαζόμαστε για:
Την αναδιοργάνωση του Δήμου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του «Καλλικράτη».
Την πιστοποίηση όλων των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους και να υλοποιούν έργα.
Την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης.
Την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας του Δήμου, με νέες υπηρεσίες και δυνατότητες εξυπηρέτησης των δημοτών.
Την επέκταση των σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο
Τη δημιουργία Αυτοτελούς Εξυπηρέτησης Πολίτη, με 5ψήφιο αριθμό κλήσης. Για να μπορεί ο δημότης να έχει άμεση πρόσβαση στο Δήμο, να ενημερώνει αλλά και να βρίσκει λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας.
Ήδη γίνεται η δημοσίευση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο και η ανάρτηση των προσκλήσεων και της ημερήσιας διάταξης για όλες τις συνεδριάσεις Δημοτικού και Τοπικών Συμβουλίων. Σύντομα θα γίνεται η προβολή των συνεδριάσεων από την ιστοσελίδα του Δήμου, μέσω web TV, ενώ γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων για τη σύνταξη του Χάρτη Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων, μεταξύ Δήμου και Δημότη.
Για να γνωρίζουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν, αλλά και τι οφείλει να τους παρέχει ο Δήμος.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Γνωρίζετε ότι, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι Δήμοι αναλαμβάνουν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες στα θέματα δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια μεγάλη ευθύνη, στην οποία προετοιμαζόμαστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, με:
Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας των σχολικών μας μονάδων, μέσα από ετήσια προγράμματα επισκευής και συντήρησης των κτιρίων τους.
Την διεκδίκηση για τη κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στη Νέα Ερυθραία και την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στο Γράμμο – Φοίνικα.
Την επέκταση των Ψηφιακών Τάξεων σε όλα τα σχολεία.
Την ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού Γονέων και την εισαγωγή του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου Ψυχικής Υγιεινής.
Την ίδρυση, σε συνεργασία με το υπουργείο, τμημάτων ένταξης, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για να στηριχθούν τα παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
Την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόσθετης διδασκαλίας από το Δήμο, δωρεάν για τα παιδιά από οικογένειες ανέργων και οικονομικά ασθενέστερων.
Τέλος, τη δημιουργία πιστοποιημένων δομών και την ανάπτυξη προγραμμάτων δια βίου μάθησης και κατάρτισης, για νέους ανέργους.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο τομέα του πολιτισμού, τον οποίο θεωρούμε μέρος της προσπάθειας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, προγραμματίζουμε:
Την ενίσχυση του συνόλου της πολιτιστικής δράσης που αναπτύσσεται στο Δήμο μας, μέσω της λειτουργίας του νέου Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας».
Την αξιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών που υπάρχουν σήμερα στον ενιαίο Δήμο μας.
Τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης του τόπου μας, με έμφαση στις μικρασιατικές ρίζες της Νέας Ερυθραίας με την διατήρηση του Πνευματικού Κέντρου.
Την ενθάρρυνση και η ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων στις μαθητικές κοινότητες, σε συνεργασία με τα σχολεία.
Η παροχή νέων επιλογών από το Δήμο, για σεμινάρια και κύκλους μαθημάτων στους τομείς του θεάτρου, των εικαστικών, του κινηματογράφου κτλ.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αντίστοιχα επενδύουμε και στην ανάπτυξη του αθλητισμού, ώστε να παρέχουμε ποιοτικές επιλογές στους νέους μας, αλλά και σε κάθε ηλικία. Προγραμματίζουμε έτσι:
Τη συστηματική αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλο το Δήμο, τη στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων του Δήμου και τον εμπλουτισμό των δράσεων του «Δημήτριος Βικέλας», με νέα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όπως τόνισα, δίνουμε έμφαση στη δημιουργία ενός ανθρώπινου Δήμου. Με ανοιχτή αγκαλιά για κάθε πολίτη που χρειάζεται βοήθεια. Η κρίση επηρεάζει όλους μας και είναι διαρκώς περισσότεροι οι συνάνθρωποί μας που έρχονται σε δύσκολη θέση. Ιδιαίτερα πλήττονται οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι οικονομικά ασθενέστεροι. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον κοινωνικό μας ιστό με:
Ολοκληρωμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, μέσα από το Νομικό Πρόσωπο «Μέριμνα Κηφισιάς», αντίστοιχο Κέντρο του Δήμου.
Την υλοποίηση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής, με έμφαση στους μαθητές και στην τρίτη ηλικία.
Την ανάπτυξη του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας και τη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.
Την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα πρόληψης.
Την ενίσχυση του εθελοντισμού.
Την ίδρυση Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις του Δήμου.
Τη διατήρηση και επέκταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Την ενίσχυση του δικτύου των δημοτικών ΚΑΠΗ, με νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες για τα μέλη.
Στηρίζουμε το θεσμό της οικογένειας και την εργαζόμενη μητέρα, με:
Επέκταση του δικτύου παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων οικογενειών και την ίδρυση Σταθμού Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γονέων.
Τέλος, θεωρούμε εξίσου σημαντική την ευαισθησία απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Γι’ αυτό και προγραμματίζουμε την εξασφάλιση χώρου, που θα τα φιλοξενεί προσωρινά, θα εμβολιάζει, θα στειρώνει και θα περιθάλπει τα αδέσποτα ζώα, καθώς και προμήθεια οχήματος για τη μεταφορά των ζώων. Επίσης τη συνεργασία και στήριξη της δραστηριότητας των φιλοζωικών σωματείων, που εδρεύουν στο Δήμο αλλά και τη τοποθέτηση ειδικών κάδων, για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, πάρκων και δασών.
ΕΣΠΑ
Αναλαμβάνουμε λοιπόν μεγάλες και σοβαρές πρωτοβουλίες αλλά θέτουμε και σημαντικούς στόχους όπως η αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μέσα από την υποβολή ώριμων προτάσεων, η αναθεώρηση και ενιαιοποίηση των ΓΠΣ.
Προσπάθειά μας θα είναι να καταστήσουμε το Δήμο μας πρωτοπόρο και να κερδίσουμε το στοίχημα της ψηφιακής εποχής και της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης με υποδομές και ποιότητα ζωής.
Θέλουμε να ενισχύσουμε τις “πράσινες πολιτικές” του Δήμου μας με αναζήτηση τοπικών δράσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αναφέρονται στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την ενεργειακή αυτονόμηση με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πολλές δραστηριότητες του Δήμου.
Ταυτόχρονα όμως ο Δήμος κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και θέλοντας να συμβάλει στην ελάφρυνση ενός μέρους των βαρών του οικογενειακού προϋπολογισμού, αποφάσισε οι συντελεστές των Δημοτικών τελών, όπως και των άλλων τελών των οποίων το ύψος καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (τέλη και δικαιώματα κοιμητηρίου, τέλη κοινοχρήστων χώρων, τέλη διαφήμισης κλπ) να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα του 2010.
Επιπλέον αυτών, μεριμνήσαμε και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ) και μειώσαμε κατά 50% το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, για το σύνολο του νέου Δήμου, εναρμονίζοντας το με την απόφαση, που από το 2010, είχαμε πάρει στο τότε Δήμο Κηφισιάς.
Με τη παρουσίαση του προϋπολογισμού δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι δεν συντάσσουμε μια έκθεση ιδεών στο όνομα θολών διεκδικήσεων που δεν έχουν εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο των γενικότερων διεκδικήσεων του Δήμου μέσα από τα συλλογικά όργανα της ΚΕΔΕ φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τους διαθέσιμους πόρους ώστε να επιτελέσουμε έργο προς όφελος των πολιτών.
Οι Δήμοι αναλαμβάνουν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα τις είχαν οι Νομαρχίες ή οι Περιφέρειες, ταυτόχρονα όμως δεν μεταβιβάζονται και οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι που είναι απαραίτητοι για την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων.
Σύμφωνα με τις δεσμευτικές κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου “Καλλικράτης” το σύνολο των πιστώσεων προέρχεται από τα α) τακτικά έσοδα, β) ανταποδοτικά τέλη, γ) ΣΑΤΑ και δ) επιχορηγήσεις του ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. για έκτακτες ανάγκες.
Περαιτέρω για την πρώτη διετία εφαρμογής του “Καλλικράτη” καθορίστηκαν τα ποσοστά κατανομής των πόρων που αφορούν στις Δημοτικές Ενότητες. Συγκεκριμένα για έργα που εκτελούνται σε κάθε Δημοτική Ενότητα και για τα οποία έχουν προβλεφθεί οι πιστώσεις για τις δαπάνες στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του νέου δήμου, ποσοστό 80% των πιστώσεων που θα διατίθεντο από τη ΣΑΤΑ διατίθεται σε κάθε Δημοτική Ενότητα και το 20% για τα έργα του νέου Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική αρχή θα κάνει ότι απαιτείται στα πλαίσια των δυνατοτήτων της για να εξασφαλισθούν άμεσα αυτοί οι πόροι, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα η πόλη μας.
Οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους δημότες μας, ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε με τα μέσα που διαθέτουμε, τους σχετικούς πόρους και πάνω από όλα με το έμψυχο δυναμικό, το προσωπικό του νέου Δήμου, με διαφανείς διαδικασίες και νοικοκυρεμένη διαχείριση, πηγαίνοντας βήμα- βήμα, να αποδώσουμε το περισσότερο, προς όφελος της πόλης και των πολιτών της που το αξίζουν.”