ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ (οικονομική & ποιότητας ζωής) για τη διετία 2013 – 2014)
Αν κάποιος ήθελε να χαρακτηρίσει την πολιτική κατάσταση σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αμαρουσίου, μετά τις πρόσφατες δημαιρεσίες (6 και 13 Ιανουαρίου 2013), με τις οποίες αναδείχθηκαν το Προεδρείο του Δ. Σ. και οι επιτροπές (οικονομική και ποιότητας ζωής) διοίκησης του Δήμου, θα μπορούσε με ευκολία να πει τη φράση: « Ίδια γεύση», αφού κανένα πρόσωπο δεν άλλαξε στη σύνθεση του Προεδρείου του Δ. Σ. και η εκλογή των μελών των επιτροπών έγινε στο πλαίσιο που ορίζεται από το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης), χωρίς ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων.
Η απουσία πολιτικού λόγου ενάντια στον Καλλικράτη και τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στο χώρο των ΟΤΑ με την επίνευση και τις ευλογίες της Ε. Ε. και του ΔΝΤ ήταν εκκωφαντικά εμφανής, αφού η περιβόητη «αντιπροσωπευτικότητα» στη συγκρότηση του Προεδρείου του Δ. Σ., η οποία υποτίθεται ότι κατοχυρώνεται από το νόμο 3852/2010, έγινε η κυρίαρχη επιλογή μεταξύ των Δημοτικών Παρατάξεων που διεκδίκησαν ή στήριξαν όσους διεκδίκησαν τα αξιώματα στο Προεδρείο του Δ. Σ.
Επειδή όμως καμία αντιπροσωπευτικότητα δεν κατοχυρώνεται από τον νόμο 3852/2010 και όλα εξαρτώνται από την πλειοψηφία (ουσιαστικό δημοκρατικό έλλειμμα του Καλλικράτη, αφού τα δικαιώματα της μειοψηφίας στο Δ. Σ. εξαρτώνται απόλυτα από τις διαθέσεις και τη στάση της πλειοψηφίας), παρά τις δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής περί «ενότητας» και προσπάθειας για «συγκλίσεις» μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, το τελικό αποτέλεσμα ήταν να εκλεγούν στο Προεδρείο τα ίδια πρόσωπα (που κατείχαν τα αξιώματα αυτά και την προηγούμενη διετία), με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες.
Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι για να συγκροτηθεί το Προεδρείο και να εκλεγούν οι επιτροπές δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος (όπως πριν από δύο χρόνια όταν το Δ. Σ. ουσιαστικά σταμάτησε τη λειτουργία του για παραπάνω από ένα μήνα, εξαιτίας των δημαιρεσιών) και προσφυγές από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, αφού τα πράγματα σε επίπεδο ΟΤΑ είναι πλέον πολύ διαφορετικά από ότι ήταν δυο χρόνια πριν.
Η ουσιαστική και απρόσκοπτη εφαρμογή του Καλλικράτη, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα (Οκτώβρης – Νοέμβρης 2012) για τους ΟΤΑ καθιστά πιεστική για τις κυβερνητικές πολιτικές δυνάμεις (NΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) της αστικής τάξης, την ανάγκη για την εύρεση και εφαρμογή «πολιτικών συναίνεσης» όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο και η ανάγκη αυτή εκφράστηκε και στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου.
Έτσι, ενώ το ζητούμενο από τις Δημοτικές παρατάξεις θα έπρεπε να είναι με ποιο τρόπο θα αποδυναμωθεί και θα καταργηθεί ο νόμος του Καλλικράτη στην πράξη και με ποιο τρόπο θα αναδειχθεί ότι με την εφαρμογή του νόμου αυτού και των μνημονιακών πολιτικών που τον συνοδεύουν φτάσαμε στο σημείο να ξηλώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ΟΤΑ και να ξεπουλιούνται στους ιδιώτες, όλη η κριτική περιορίστηκε στο αν και πόσο η Δημοτική Αρχή ήθελε ή δεν ήθελε ένα διαπαραταξιακό αντιπροσωπευτικό Προεδρείο, που φυσικά δεν το ήθελε, αλλά και αν το ήθελε και το είχε ψηφίσει, αναρωτιόμαστε τι αλήθεια θα είχε αλλάξει στη λειτουργία του Δ. Σ. και του Δήμου;
Ευτυχώς, δεν ακούσαμε αυτή τη φορά καταγγελίες για τον Καλλικράτη από το στόμα του κυρίου Δημάρχου Αμαρουσίου, αφού οι διατάξεις του νόμου για τη συγκρότηση του Προεδρείου του Δ. Σ. ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του, δηλ. και εκβιάζω για να επιβάλλω την άποψη μου και είμαι κατοχυρωμένος από το νόμο, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Δ. Σ.
Η ουσιαστική αποδοχή των Καλλικρατικών νόμων και ρυθμίσεων, αλλά και όλων των πολιτικών που τις συνοδεύουν φάνηκε τόσο από τη στάση της πλειοψηφίας όσο και από τη στάση της μείζονος μειοψηφίας, όταν όλος ο στημένος καυγάς γινόταν «για τα μάτια του κόσμου», που λέει κι ο λαός, αφού η εκλογή του Προέδρου ήταν εξασφαλισμένη (με βάση την πλειοψηφία που διαθέτει η Δημοτική Αρχή) και η εκλογή – διορισμός του Αντιπροέδρου από τη μειοψηφία (ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας με βάση το νόμο του Καλλικράτη), καθώς και του γραμματέα (ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της πλειοψηφίας με βάση το νόμο).
Έτσι η Δημοτική Αρχή, ενίοτε και με τη στήριξη της μείζονος μειοψηφίας, θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, δηλ. την εφαρμογή του Καλλικράτη, την επιβολή νέων χαρατσιών και ανταποδοτικών τελών στους δημότες – κατοίκους της πόλης, της απολύσεις προσωπικού και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.
Φυσικά η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο της διατάξεις του ν. 3852/2010 για να επιβάλλει τις θελήσεις της στο ζήτημα της εκλογής των μελών του Προεδρείου και η μείζων μειοψηφία, ενώ γνώριζε ότι τελικά θα εκλεγεί – διοριστεί ένα μέλος της στη θέση του Αντιπροέδρου, πρότεινε κάποιο άλλο μέλος της με στόχο να αναδειχθούν οι δήθεν διαφορές της από τη Δημοτική Αρχή, λες και όλο το θέμα είναι θέμα προσώπων και όχι πολιτικών που εφαρμόζονται.
Από κοντά και η εμμονή της παράταξης «Για ένα νέο Μαρούσι» να καταλάβει τη θέση του γραμματέα, ενώ γνώριζε την ατυχή κατάληξη των προσφυγών της για το θέμα της εκλογής του γραμματέα του Δ. Σ. πριν από δύο χρόνια, λες και το Δημοτικό Συμβούλιο με έναν άλλο γραμματέα που θα εφαρμόζει το νόμο του Καλλικράτη και θα χειρίζεται την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, θα είχε διαφορετική λειτουργία από αυτήν που έχει.
Για άλλη μια φορά θα το πούμε καθαρά, όπως το είπαμε και στη διάρκεια των δημαιρεσιών: Να σταματήσει επιτέλους η κοροϊδία προς τους Δημότες – κατοίκους της πόλης και της χώρας. Το αντιδημοκρατικό – αντιλαϊκό έκτρωμα του Καλλικράτη πρέπει να καταργηθεί. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ν.3852/2010 είναι «δημοκρατικός» και εισάγει την αρχή της «αντιπροσωπευτικότητας» στη συγκρότηση του Προεδρείου του Δ. Σ., ενώ γνωρίζουν καλά ότι τα αντιπροσωπευτικά – αναλογικά (με βάση την εκλογική δύναμη των παρατάξεων) Προεδρεία συγκροτούνται στη βάση πολιτικών συμφωνιών μεταξύ των παρατάξεων. Αυτή την πολιτική συμφωνία επιβάλλει ο Καλλικράτης, αγνοώντας τις επιλογές των πολιτών – ψηφοφόρων και των δημοτικών παρατάξεων, με στόχο τη συγκρότηση και λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων για να αποφασίζουν την εφαρμογή αντιλαϊκών – μνημονιακών πολιτικών.
Εμείς δεν ψηφίσαμε κανέναν από τους διεκδικητές των αξιωμάτων του Προεδρείου (ψηφίσαμε λευκό), καταγγέλλοντας τον αντιδημοκρατικό νόμο του Καλλικράτη με έμφαση στο γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δ. Σ. στη βάση της αποδοχής και υπεράσπισης όσων πιστεύουμε (κατάργηση του ν. 3852/2010, κατάργηση των μνημονίων, άρνηση – διαγραφή του Δημοτικού και κρατικού χρέους, έξω η Ε. Ε. και το Δ. Ν. Τ. από τη χώρα, δημόσιοι ΟΤΑ με δωρεάν παροχές προς τους Δημότες – κατοίκους τους, κατάργηση των χαρατσιών και των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά κλπ.).
Αν κάποιες δημοτικές παρατάξεις, που αποκαλούνται και θεωρούνται αντιμνημονιακές, επέλεξαν να στηρίξουν στη συγκρότηση του προεδρείου τον Αντιπρόεδρο που πρότεινε η μείζων μειοψηφία, εκθειάζοντας και επικαλούμενες και το ζήτημα της δήθεν «αντιπροσωπευτικότητας» που εισάγει ο Καλλικράτης στη συγκρότηση του Προεδρείου των Δημοτικών Συμβουλίων, μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός, εκτός κι αν έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες για τις νέες «πολιτικές συμμαχίες» ενόψει των επικείμενων (μετά από ένα χρόνο) δημοτικών εκλογών.
Στο ζήτημα της συγκρότησης των επιτροπών (οικονομικής & ποιότητας ζωής) διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου δεν θέσαμε υποψηφιότητα, αφού θεωρούμε ότι οι αντίστοιχες θέσεις που προβλέπονται για την ελάσσονα μειοψηφία ανήκουν στις παρατάξεις που έλαβαν περισσότερες ψήφους από τη δική μας και στη βάση αυτή στηρίξαμε την υποψηφιότητα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την οικονομική επιτροπή και του «Κόντρα στον Καιρό» για την επιτροπή ποιότητας ζωής.
Τέλος θεωρούμε απόλυτη ανάγκη την οικοδόμηση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με ξεκάθαρους στόχους και πολιτικές που θα παλέψει με κινηματικούς τρόπους και διαδικασίες για την ανατροπή του ν.3852/2010 και των μνημονιακών – αντιλαϊκών πολιτικών της Ε.Ε. και του Δ. Ν. Τ. σε επίπεδο Ο.Τ.Α. σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ θα παραμείνει αταλάντευτα προσηλωμένη σε αυτές τις πολιτικές αρχές, καθώς και στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων από τη θέση που μας έταξε ο λαός του Μαρουσιού στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.
Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Αιρετός και Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ. Σ. Αμαρουσίου