Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
Η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου και εάν δεν δοθεί νέα παράταση θα πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να μην επιβληθούν στους παραβάτες πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας tetragonika.govapp.gr, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτησή και να δηλώσουν τα σωστά τετραγωνικά.
Οι δηλώσεις θα διαβιβάζονται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών.
Η ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που είτε δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο, είτε για διάφορους λόγους έχουν δηλώσει ακίνητα που έχουν μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.
Η ρύθμιση καλύπτει:
επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς
επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
Το… δέλεαρ
Η λήξη της «καραντίνας» έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του ν. 4647/2019 και να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά των κτισμάτων και των οικοπέδων τους.
Το δέλεαρ στον ιδιοκτήτη είναι η χορήγηση αμνηστίας από την υποχρέωση να καταβάλει αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019 δημοτικούς φόρους και τέλη επί των επιπλέον τετραγωνικών που θα «αποκαλύψει».
Όσοι δεν μπορούν να βρουν λύση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν τη δυνατότητα τηρώντας τα μέτρα προστασίας, να επισκεφθούν τους οικείους δήμους και να διορθώσουν τις επιφάνειες των ακινήτων τους.
4 βήματα
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να είναι απλή και γρήγορη προκειμένου οι χρήστες και να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα
Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα, τα οποία είναι τα εξής:
1ο βήμα: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
2ο βήμα: Δημιουργία μίας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά το δήμο στον οποίο ανήκει.
3ο βήμα: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.
4ο βήμα: Υποβολή της δήλωσης.
Οι κωδικοί
Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet να εισέρχεται και στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Εκεί μπορεί να δηλώνει στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή όχι, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το δηλωμένο στο Ε9, ενώ πρέπει να δηλώνεται και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο δήμο.
Ποιους αφορά
Η ρύθμιση που είναι νόμος του Κράτους από το Κοινοβούλιο αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες, τα ακίνητα των οποίων μπορούν να χαρακτηριστούν και ως αυθαίρετα. Στο διάστημα που απομένει έως το τέλος του μήνα, υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για να βάλει κανείς οριστικό τέλος στα λάθη του παρελθόντος και να κάνει μια νέα αρχή. Η δήλωση πάντως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αφορά μόνο τη διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου, σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση.
Η ρύθμιση που μπορούν να κάνουν χρήση οι ενδιαφερόμενοι αφορά:
Ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει ποτέ στους δήμους.
Ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν δηλώσει στους δήμους τους ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό καθώς επίσης.
Ιδιοκτήτες οι οποίοι τακτοποίησαν πρόσφατα ή θα τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.
Ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα
Η ρύθμιση είναι ευνοϊκή για όσους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που θα δηλώσουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα τα οποία ήταν αδήλωτα τόσα χρόνια στους δήμους.
Σε αυτή την περίπτωση, η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, για τα επιπλέον δηλούμενα τετραγωνικά μέτρα, αρχίζει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020 και μετά.
Μη ηλεκτροδοτούμενα
Κίνητρα στην περίπτωση που υπαχθούν στη ρύθμιση δίνονται και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν.
Οι ιδιοκτήτες απαλλάσσει από δημοτικούς φόρους και τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά που δηλώνουν για την περίοδο έως την 31-12-2919 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και έως την επανηλεκτροδότηση τους.
Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν απαλλάσσονται είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο πρέπει να καταβάλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Στους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων ακινήτων οι οποίοι τα δηλώνουν για πρώτη φορά στους δήμους παρέχεται πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη.
Ωστόσο, για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
Από φθινόπωρο
Ωστόσο, η τακτοποίηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό όσους έχουν ακίνητα καθώς υπάρχουν μεγάλες παγίδες που θα της βρουν μπροστά τους μέσα στο φθινόπωρο.
Ειδικότερα, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει, στις 30-6-2020, εκτός και εάν δοθεί μικρή παράταση, την οποία επιδιώκει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Αυτό σημαίνει ότι οι νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη όπως θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών, θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Τα επιπλέον χρήματα που θα καταβάλλουν στο εξής οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να εμφανιστούν το φθινόπωρο στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εξαιρέσεις
Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες έχει διευκρινιστεί ότι εξαιρούνται όσοι ιδιοκτήτες δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για αυτή την κατηγορία προβλέπεται απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
Ο ΤΑΠ
Προβλέπεται όμως, η υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Επιπλέον, όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.
ΕΝΦΙΑ
Η δεύτερη μεγάλη παγίδα έχει σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς η αποκάλυψη των ξεχασμένων τετραγωνικών είναι πολύ πιθανό να « φουσκώνει» τον τελικό λογαριασμό του φόρου. Με τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων στο Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και Ο φόρος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο για πέντε χρόνια.
Έτσι, εάν δηλωθούν σήμερα στο Ε9 τα τετραγωνικά ενός ημιυπαίθριου χώρου που τακτοποιήθηκε το 2011, αναζητείται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για την περίοδο από το 2015 έως το 2019.
Γκρίζες ζώνες
Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η πλατφόρμα δίνει απαντήσεις υπάρχουν μια σειρά από θολά σημεία ή γκρίζες ζώνες οι οποίες χρειάζονται διευκρινίσεις.
Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν σε βοηθητικούς χώρους, πάρκινγκ και πιλοτές που υπάρχουν στις πολυκατοικίες, τη συνιδιοκτησία και τα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Πάρκινγκ, πιλοτές, «αέρας»
Η γενική αρχή είναι ότι για κλειστούς βοηθητικούς χώρους που συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος και κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει και η σχετική δήλωση.
Το μπέρδεμα σε αυτή την περίπτωση είναι εάν έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και πρέπει να καταβληθούν τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Καλό είναι να απευθυνθούν στην υπηρεσία του δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ).
Οι πιλοτές θα πρέπει να δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
Όσον αφορά στον «αέρα» που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν, δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.
Αν σε ένα οικόπεδο μπορεί να οικοδομήσει ακίνητα 300 μέτρα και έχει οικοδομήσει 150 τότε πρέπει να δηλωθούν τα 300 και να υπολογιστούν και τα αυξημένα – δημοτικά τέλη και φόρους που εισπράττουν οι ΟΤΑ.
Συνιδιοκτησία
Πολλά ερωτήματα έχει εγείρει το θέμα της συνιδιοκτησίας η οποία έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω του κορονοϊού δεν μπορούσαν να βρουν απαντήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, καθώς αρκεί να δηλωθεί από έναν.
Εντός σχεδίου- εντός οικισμού
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει.
Με τον τρόπο αυτό ο ιδιοκτήτες μπορεί να διαγράψει κάθε οφειλή του έως τις 31-12-2019, ενώ οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.
Σε κάθε περίπτωση στην σχετική πλατφόρμα θα πρέπει να δηλωθούν και τα εκτός σχεδίου κτίσματα και όσοι δεν μπορούν να βρουν «άκρη», καλό είναι να επισκεφτούν τον δήμο στον οποίο ανήκουν.
ΔΕΔΔΗΕ
Αν τα τετραγωνικά του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας και η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική. Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.
Πάντως η δήλωση διόρθωσης δεν οδηγεί σε αυτόματη αλλαγή στο εμβαδό του ακινήτου που υπάρχει στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.