Ακρίβεια: Γιατί καφές και σιτάρι εκτοξεύουν τις τιμές – Η εικόνα της παγκόσμιας παραγωγής
H προηγούμενη παγκόσμια συγκομιδή σε συνδυασμό με τις αυξημένες εξαγωγές από τη Ρωσία έριξε τις τιμές του σιταριού από το υψηλό ρεκόρ που έφτασε το 2022 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που πυροδότησε παγκόσμια ανησυχία για ανεπαρκή προσφορά.
Η περίοδος της σχετικής ομαλότητας φαίνεται ότι απειλείται καθώς οι ξηροθερμικές συνθήκες και οι εκτός εποχής παγετοί στις κύριες περιοχές της καλλιέργειας σιταριού οδηγούν σε ένα παγκόσμιο ράλι.
Οι αναλυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τη συγκομιδή για το 2024 κατά περισσότερο από 10%, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα τιμών από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Οι καλλιεργητές στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες.
Οι ενδείξεις μιας καλής συγκομιδής στις ΗΠΑ έχουν μετριάσει τις τιμές από τα τέλη Μαΐου, αλλά τα παγκόσμια αποθέματα εξακολουθούν να φθάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Εκτός από τις ζοφερές προοπτικές συγκομιδής, η γενική εικόνα γίνεται ασαφής καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη φετινή ρωσική καλλιέργεια.
Την ίδια στιγμή, από την Ινδία φτάνουν μηνύματα ότι θα χρειαστεί να κάνει εισαγωγές, καθώς τα κρατικά αποθέματα δεν είναι αρκετά ώστε να παρέμβει σημαντικά στις τιμές.
Θετικά μηνύματα φτάνουν από την Κίνα, όπου μέχρι τις 6 Ιουνίου είχε ήδη συγκομιστεί το 57% της χειμερινής καλλιέργειας. Συνολικά 12,67 εκατομμύρια εκτάρια έχουν ήδη συγκομιστεί, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Καφές και χυμός πορτοκαλιού
Το σιτάρι δεν είναι το μόνο γεωργικό προϊόν που απειλεί να εντείνει τον πληθωρισμό των τροφίμων. Η ποικιλία Robusta έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 1970 λόγω της σύσφιγξης της προσφοράς, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών καθώς η Βραζιλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη συγκομιδή των τελευταίων 36 ετών.
Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να περάσουν τέτοιες τάσεις στις τιμές λιανικής και ο πλήρης αντίκτυπος μπορεί να μην φτάσει στους καταναλωτές για πολλούς μήνες.