Ακρίβεια, δημόσια ασφάλεια, υγεία: Τα επόμενα βήματα σε τρεις κυβερνητικές προτεραιότητες
Αν και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην κυβερνητική πρόταση για την ισότητα στον γάμο, μέσα από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού αναδείχθηκαν με πολύ σαφή τρόπο τα επόμενα βήματα σε τρεις μείζονες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής: Τη δημόσια ασφάλεια, την Υγεία και φυσικά τη διαρκή πρόκληση της αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, «τις οποίες θα υλοποιήσουμε με μεγάλη ταχύτητα», όπως είπε.
«Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του στον απόηχο και του πρόσφατου μίνι ανασχηματισμού ο οποίος είχε στο επίκεντρο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας των πολιτών για την αύξηση της εγκληματικότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε επίσης ότι «πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο» στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.
Ανέδειξε όμως και την προτεραιότητα στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια και «την απίστευτη αίσθηση ότι παίρνουμε το τιμόνι και μετατρέπουμε ειδικά τους άδειους δρόμους σε πίστα ράλι».
Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε μεγαλύτερη παρουσία της Τροχαίας, μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας, κάμερες και διαμήνυσε γενικότερα πως «η τεχνολογία μπορεί να μας λύσει πολλά τέτοια προβλήματα».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος μπορεί να διαφωνεί με κάμερες οι οποίες θα φωτογραφίζουν την πινακίδα και θα σου έρχεται μετά η κλήση κατευθείαν στο σπίτι και θα μπορείς και να την εισπράττεις με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο», ανέφερε ενδεικτικά.
Όσον αφορά στην Υγεία υπογράμμισε ότι δρομολογούνται ήδη οι προσλήψεις που έχουν εγκριθεί (6.500 για το 2024), προανήγγειλε ωστόσο ακόμη πιο αυξημένα κίνητρα για την κάλυψη ορισμένων θέσεων, κυρίως σε νησιά αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι βγαίνουν προκηρύξεις και οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες».
Γνωστοποίησε επίσης ότι τους επόμενους μήνες ο ίδιος θα εγκαινιάζει συχνά δομές Υγείας οι οποίες θα ολοκληρώνονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, όπως είπε, έχει ορόσημο το τέλος του 2025 και τα έργα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.
«Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε πολλά καινούργια έργα να εγκαινιάζονται τους επόμενους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ κατευθύνονται για την αναβάθμιση υποδομών υγείας, για τον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, των Κέντρων Υγείας, για την ανάπτυξη του δικτύου τηλεϊατρικής, για τον ψηφιακό φάκελο υγείας.
Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα σε συνέχεια και της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου οριστικοποιήθηκαν και ανακοινώθηκαν τα νέα κυβερνητικά μέτρα για το βρεφικό γάλα και μια σειρά αλλά προϊόντα ευρείας χρήσης (απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά)
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι:
Είναι παντελώς αδικαιολόγητο για πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές.
Όταν λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοεί
Εάν χρειαστεί, μπορεί να δούμε και άλλα μέτρα.
Άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο και όταν ρωτήθηκε ειδικά για τις τηλεπικοινωνίες λέγοντας ότι εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να αξιοποιούν περισσότερο και το «e-Καταναλωτής» που είναι «ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο γιατί δίνει πολύ χρήσιμα συγκριτικά στοιχεία τιμών».
Ο κ. Μητσοτάκης έκρινε εξάλλου σε ότι αφορά τις τιμές των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, ότι με τα πολύχρωμα τιμολόγια λειτουργεί ο ανταγωνισμός, υπάρχει διαφάνεια η οποία οδήγησε τους προμηθευτές, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο, να δώσουν τιμές χαμηλότερες και εκτίμησε ότι «αυτό θα συνεχιστεί, τουλάχιστον και για τους επόμενους μήνες, γι’ αυτούς που έχουμε ορατότητα».
Εξέπεμψε τέλος μήνυμα υπέρ του «ανταγωνισμού στην πράξη, όμως με ένα κράτος το οποίο εποπτεύει την αγορά και το οποίο παρεμβαίνει όποτε αυτό είναι απαραίτητο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε την διατίμηση στο βρεφικό γάλα, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «οι διατιμήσεις πολύ συχνά οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι».
Ο στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά προσδιορίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο: καθαρές τιμές – πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές – πραγματικός ανταγωνισμός και καλύτερες τιμές στον τελικό καταναλωτή.