• ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ- ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
• ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΛΠΕΣ ΜΑΪΟ ή ΟΚΤΩΒΡΙΟ
• ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Σε αχαρτογράφητα νερά εισήλθε πλέον η πολιτική ζωή της χώρας, λόγω της εξαιρετικά εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβέρνηση.
Στο παρασκήνιο οργιάζει η φημολογία για τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να βγάλει στο τραπέζι όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του για να παίξει στα ίσα με τη Ν.Δ. στις εκλογές.
Οι μάχες στη Βουλή, τόσο επί της πρότασης εμπιστοσύνης όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών, κατέστησαν σαφές ότι η χώρα έχει εισέλθει για τα καλά σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Το πότε θα στηθούν οι κάλπες εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός έχοντας ως βασικό κριτήριο το εάν άλλαξαν οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν από τις μυστικές δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, θα πρέπει να αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.
Ας δούμε λοιπόν τις αλήθειες και τους μύθους γύρω από τις εκλογές:
1. Εκλογές το Μάρτιο:
Θεωρείται πλέον απίθανο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θέλει να ψηφιστούν κρίσιμα νομοσχέδια που έχουν σχέση με την προστασία της α’ κατοικίας, τον κατώτατο μισθό, τις 120 δόσεις και το επίδομα ενοικίου που έχουν ορίζοντα Μαρτίου. Θέλει επίσης να ανακοινωθούν οι διαγωνισμοί για προσλήψεις και να αρχίσει η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος τον Απρίλιο. Κατά συνέπεια, το σενάριο αυτό «καίγεται», αφού ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει δείγματα της κοινωνικής του πολιτικής για να αλλάξει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία.
2. Εκλογές το Μάιο:
Το σενάριο αυτό θεωρείται υπαρκτό, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πώς θέλει να εξαντλήσει την τετραετία. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό από το εάν έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια νέα δυναμική για την κυβέρνηση. Εάν για παράδειγμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα για τη Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας είναι πιθανό να πάρει ένα ελεγχόμενο ρίσκο. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι με τα νομοσχέδια που θα περάσουν, θα είναι σε θέση να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα βγήκε οριστικά από την κρίση των μνημονίων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα στηθούν εκτός από τις εθνικές, άλλες τρεις κάλπες, για τις περιφερειακές, τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, η όποια δυσαρέσκεια είτε να κατευθυνθεί προς τις άλλες τρείς κάλπες, είτε να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτήσει δυναμική και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.
3. Κάλπες τον Οκτώβριο:
Θεωρείται πιθανό, αλλά θα εξαρτηθεί από τις δημοσκοπήσεις και κυρίως από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην περίπτωση εκλογικής ήττας το Μάιο. Βουλευτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, υπενθυμίζοντας ότι ήταν λάθος του Αντώνη Σαμαρά που δεν έκανε εκλογές το Μάιο του 2014μαζί με τις ευρωεκλογές και άφησε το χρόνο να τρέχει εις βάρος του. Εξηγούν επίσης ότι τυχόν ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές θα εδραιώσει την ηγεμονία της Ν.Δ. και θα είναι δύσκολο να αλλάξει το κλίμα τον Οκτώβριο από τη στιγμή που μεσολαβεί καλοκαίρι. Στην παρούσα φάση η εξάντληση της τετραετίας έχει μικρές πιθανότητες, αλλά δεν πρέπει και να αποκλείεται. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που κατάφερε να εξαντλήσει όλη τη θητεία του στα χρόνια των μνημονίων.
Ιλιγγιώδεις ρυθμοί
Τα δεδομένα λοιπόν συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να τρέξει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στους επόμενους 2,5 μήνες για να γυρίσει το παιχνίδι.
Τα κρίσιμα νομοσχέδια με φιλολαϊκό χαρακτήρα όμως, δεν θα είναι το μόνο όπλο που θα έχει στη διάθεσή του για να χτυπήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., προκειμένου να γυρίσει το παιχνίδι.
Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. ναι μεν είναι δεδομένο, αλλά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι φιλολαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα μετατρέψουν τις εκλογές σε ντέρμπι.
Ηγετικό προφίλ
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συγκρουστεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. και σε προσωπικό επίπεδο, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν ποιον θέλουν για πρωθυπουργό. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας υπερισχύει του κ. Μητσοτάκη σε πρωθυπουργικό προφίλ και υποστηρίζουν ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη όταν έρθει η ώρα των εκλογών.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα έρχεται όλο και πιο συχνά στη Βουλή καθώς θεωρεί ότι θα αναδειχτούν οι στρατηγικές που υπάρχουν για την κοινωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.