Ανάστατος ο δημόσιος τομέας – Τι συμβαίνει στους Δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την δημόσια ζωή αυτήν την περίοδο, πέρα από το χαράτσι της ΔΕΗ, είναι αυτό που αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, καθώς δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι στον αστερισμό της εφεδρείας βρίσκεται ολόκληρος ο δημόσιος τομέας, συμπεριλαμβανομένων και των δήμων, με την κυβέρνηση να προωθεί την υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων σπασμωδικά και με προχειρότητα, κάτω και από την απειλή της τρόικας.
Βάσει λοιπών των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από τις 28 Νοεμβρίου και μέχρι και το τέλος του χρόνου χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν εκτός δουλειάς είτε με υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις (“αυτοδικαίες απολύσεις”) είτε εντασσόμενοι στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Σχετικά με το μόνιμο προσωπικό δημοσίου δικαίου σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα εισέρχονται οι υπάλληλοι οι οποίοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 συμπληρώνουν κατ’ ελάχιστον τριανταπέντε πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και τουλάχιστον το πεντηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας. Ωστόσο, όσοι υπάλληλοι κατά τη δημοσίευση του νόμου έχουν υπερβεί το πεντηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου δηλαδή από τις 27 Νοεμβρίου. Στην αυτοδίκαιη απόλυση οδηγούνται και όλοι αυτοί που είχαν παραμείνει στις θέσεις τους μετά τη συμπλήρωση τριάντα πέντε χρόνων δημόσιας υπηρεσίας και του ορίου ηλικίας έως και τρία επιπλέον έτη και έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. Σημειώνεται εδώ ότι με την αυτοδίκαιη απόλυση καταργούνται και οι θέσεις του κλάδου ή της κατηγορίας στην οποία άνηκαν οι υπάλληλοι
Μια άλλη προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι η 31η Δεκέμβρη του 2011 και που πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα υπηρεσίας στο Δημόσιο για υπαλλήλους αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας από 1-1-2012. Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετίθετο ως όρια η συμπλήρωση της ηλικίας των 53 ετών και 33 χρόνων προϋπηρεσίας. Ωστόσο αναμενόταν (μέχρι και την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές)… νέα διευκρινιστική εγκύκλιος σχετικά με την προϋπηρεσία καθώς διαπιστώθηκε πως θα υπήρχε πρόβλημα με την δυνατότητα των εργαζομένων να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη μετά το τέλος της εφεδρείας.
Οι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στα Γραφεία Προσωπικού, στις οποίες θα πρέπει να αναφέρουν πόσα ένσημα και σε ποια ταμεία έχουν μέχρι σήμερα. Η αρχική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων έληγε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου (όταν η εγκύκλιος σε κάποιους οργανισμούς όπως π.χ. στους δήμους λίγες ημέρες νωρίτερα) αλλά δόθηκε σιωπηλή παράταση λίγων ημερών καθώς λίγοι είχαν προλάβει να υποβάλλουν δήλωση μέχρι τη Δευτέρα.
Πάντως, εδώ υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα στην καταγραφή και υπολογισμό της προϋπηρεσίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία με τις Διευθύνσεις Προσωπικού να πρέπει να “τρέξουν” για να κάνουν τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων συντάξιμου χρόνου ασφάλισης με τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξης του προσωπικού στην εργασιακή εφεδρεία. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει και εντός τόσο μικρού χρονικού διαστήματος όταν μιλάμε για ελληνική δημόσια διοίκηση.
Όσοι “τυχεροί” τελικά ενταχθούν στην εφεδρεία θα αμείβονται έως και 24 μήνες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν και κατόπιν θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Κατά τη διάρκεια της εφεδρείας θα μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους θα περικόπτεται το ποσό της μηνιαίας αποζημίωσης.
Στην εγκύκλιο για την υποβολή δηλώσεων από το προσωπικό αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου αναφέρεται πως συντάξιμη προϋπηρεσία που δεν θα αναφερθεί στην υπεύθυνη δήλωση “θα προβλεφθεί ώστε να μην προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου του υπαλλήλου κατά τη μελλοντική συνταξιοδότησή του”. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν “εκβιασμό” προς τους εργαζόμενους και αυτό ακριβώς το γεγονός έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Και τα δύο σωματεία αναφέρουν πως καμία διάταξη νόμου δεν νομιμοποιεί το Υπουργείο να καλεί τους εργαζομένους να δηλώσουν εδώ και τώρα την προϋπηρεσία τους και σε διαφορετική περίπτωση να μην υπάρχει δικαίωμα αναγνώρισης της στο μέλλον. “Απεναντίας ο κάθε εργαζόμενος όπως και νομοθετικά ισχύει έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αναγνωρίσει ή όχι την προϋπηρεσία του όποτε αυτός εκτιμήσει και όσο χρόνο θέλει ο ίδιος” σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ που καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την “παράνομη” εγκύκλιο.
Τι συμβαίνει στους Δήμους Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας
Οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν εξαιρούνται από την εφεδρεία αντίθετα με όσα είχαν ακουστεί μετά το τέλος της μεγάλης απεργίας του Οκτωβρίου. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων που έχουν γίνει στους Δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου στην κατηγορία των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αυτοδίκαιων απολύσεων εντάσσονται ελάχιστοι από τους μόνιμους υπαλλήλους (δημοσίου δικαίου). Και αυτό γιατί κάποιοι ήδη είχαν σπεύσει να συνταξιοδοτηθούν το προηγούμενο διάστημα για να προλάβουν τα… χειρότερα.
Βέβαια καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία με το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για πόσους εργαζόμενους αφορά η εφεδρεία.