Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την οδική ασφάλεια παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο Μουσείο Αυτοκινήτου παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής το Στρατηγικό Σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα και δράσεις δεσμευτικού χαρακτήρα που πρέπει να αναληφθούν σε εθνικό επίπεδο από όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των νεκρών, αλλά και των σοβαρά τραυματιών κατά 50%.
Παράλληλα όπως επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει κατά 43% τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα.
Ωστόσο οι νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς κυμαίνεται σε 65 τη στιγμή που στη Σουηδία ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε μόλις 22.
Επίσης το οικονομικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί ένα τεράστιο «αγκάθι» καθώς ανέρχεται σε 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) το οποίο βέβαια δεν είναι τίποτα μπροστά στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής αλλά κοστίζει υπέρογκα ποσά…
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ότι η κυβέρνηση αλλάζει ριζικά την προσέγγιση στον τομέα της οδικής ασφάλειας.
Οι νέοι άξονες δραστηριότητες αφορούν στην αξιοποίηση των δεδομένων από τα τροχαία ατυχήματα, στην εκπαίδευση, στον ορισμό του στρατηγικού σχεδίου, νέο σύστημα επιβολής και βελτίωση του οδικού δικτύου.
Τα κυριότερα σημεία του Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια περιλαμβάνουν μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία των θεωρητικών εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης και σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη το νέο καθεστώς περιλαμβάνει νέα εγχειρίδια και καταργείται το σύστημα με τις προκαθορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις. Στα παραπάνω θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Επίσης αλλάζουν πάρα πολλά και για τους εκπαιδευτές οδήγησης, κοινώς τις Σχολές Οδηγών, οι οποίοι θα παρακολουθούν ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα ενώ παράλληλα όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το λειτουργήσει κάποια νέα Σχολή Οδηγών θα πρέπει να έχει κάποια ηλικία (όριο ηλικίας), όπως επίσης να είναι και κάτοχοι Άδειας Οδήγησης για κάποια χρόνια, να έχει τελειώσει κάποιο επαγγελματικό Λύκειο ή να έχουν πτυχίο από κάποια πανεπιστήμια, να έχει επίσης Πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας και βέβαια να μην έχουν υποπέσει σε κάποιες πολύ σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Αλλαγές όμως έχουμε και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) με online βεβαίωση και καταχώριση των παραβάσεων, εισαγωγή πρόβλεψης ώστε η ευθύνη για παραβάσεις που επιβάλλεται απουσία οδηγού (κάμερες, ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος, δυνατότητα πληρωμής της παράβασης μέσω e-banking ή ΑΤΜ και βεβαίωσης της υπερήμερης οφειλής στο Taxisnet.
Στο στόχαστρο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εισέρχονται και τα ΚΤΕΟ όπου προχωρά η δημιουργία Μητρώου Εποπτών ΚΤΕΟ ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών.
Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης: «Από το 2001 δεν ελέγχονται τα ΚΤΕΟ για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Στην Ελλάδα κόβεται μόλις το 4,5% των οχημάτων που ελέγχεται όταν στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται σε 35%. Ένας στους τρεις ιδιοκτήτες δεν περνούν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ.»
Το μητρώο Εποπτών ΚΤΕΟ θα στελεχωθεί από διαπιστευμένους ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι θα πραγματοποιούν επανελέγχους στις πόρτες των ΚΤΕΟ σε οχήματα που έχουν μόλις περάσει από τεχνικό έλεγχο. Επίσης θα ελέγχουν την ακριβή λειτουργία των μηχανημάτων των ΚΤΕΟ. Σε όσα οχήματα διαπιστωθεί ότι έγιναν πλημμελείς έλεγχοι θα υπάρχουν κυρώσεις που υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Τέλος αυστηροποιείται το πρόστιμο για τον πλημμελή ιδιοκτήτη.
Επίσης το Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας περιλαμβάνει και κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ΚΟΚ με έμφαση στις 5 πιο συχνές που έχουν ως αποτέλεσμα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους. Αυτές οι παραβάσεις είναι η υπερβολική ταχύτητα, μη χρήσης ζώνης ασφαλείας και κράνους, οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και χρήση κινητού τηλεφώνου.