Πρώτη κοινή εκδήλωση των Συλλόγων «Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας» και «Ιωνικός Σύνδεσμος»
Στους χώρους της Ενώσεως Σπάρτης οργανώθηκε η πρώτη κοινή εκδήλωση των ιστορικών σωματείων της Νέας Ιωνίας: της Ενώσεως Σπάρτης, δηλαδή, και του Ιωνικού Συνδέσμου.
Αντικείμενο η ανάδειξη της προσφοράς Ιωνιωτισσών – Μικρασιατισσών στους κοινωνικούς αγώνες, στην παιδεία και τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα μάλιστα αυτών που προέρχονται από τις προηγούμενες γενεές και το έργο τους κυρίως ξεδιπλώθηκε στα προπολεμικά χρόνια και την περίοδο έως τη δεκαετία του ΄50.
Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί από καιρό και είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του θεσμού της «Ιωνιώτισσας Δημιουργού» του Ιωνικού Συνδέσμου και του Ο.Π.Α.Ν.
Οι γυναίκες για τη ζωή και το έργο των οποίων μίλησαν οι εισηγητές κ.κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Αργυρώ Μαργαρίτη, Ηλίας Μωραλόγλου και Χάρης Σαπουντζάκης, ήταν αντίστοιχα η πρωτοπόρα φεμινίστρια Σοφία Σημηριώτη, η καθηγήτρια των Γαλλικών και διακεκριμένη στην τέχνη του κεντήματος Μαρία Λαμπρίδου (μαντάμ Μαρί), η επιχειρηματίας στην παραγωγή χαλιών Σοφία Γαβριηλίδου (χαλιτζού Σοφία) και η αρχηγός των Ελληνίδων Προσκόπων της Σμύρνης και δυναμική παιδαγωγός Βασιλεία Κλαύση.
Και οι τέσσερις είχαν γεννηθεί στη Μικρασία (στη Σπάρτη η Σοφία Γαβριηλίδου, στη Σμύρνη η Σοφία Σημηριώτη και η Βασιλεία Κλαύση, στην Πόλη η Μαρία Λαμπρίδου) και είχαν έρθει προσφυγίνες στην Ελλάδα κάτω από δραματικές έως εξαιρετικά δραματικές συνθήκες. Όμως δεν λιποψύχησαν, αγωνίσθηκαν σθεναρά, σπούδασαν, άνοιξαν πρωτοποριακά δρόμους και έδωσαν περιεχόμενο σε ό,τι θα ονομάζαμε «γυναικείο κίνημα» ανεξάρτητα αν και κατά πόσο οι ίδιες επιζητούσαν να το προβάλλουν.
Σύντομους χαιρετισμούς στην αρχή απηύθυναν οι πρόεδροι των 2 σωματείων Γιάννης Κοντίτσης και Χάρης Σαπουντζάκης που τόνισαν ακριβώς τη φιλοσοφία της απόφασης για στενή συνεργασία, στο βαθμό της εξυπηρέτησης κοινών πολιτιστικών και κοινωνικών στόχων.
Κάθε μια ομιλία συνοδευόταν από προβολή εικονιστικού υλικού.
Υπήρξε μουσικό διάλειμμα με εννέα μικρούς κιθαρίστες του Δημοτικού Ωδείου Ν. Ιωνίας που εξετέλεσαν πρόγραμμα με έργα Χατζηδάκη – Θεοδωράκη (Γ. Άνθιμος, Εύα Βούστρου, Αν. Ελμανόγλου, Αικ. Καλαμάρα, Παλιουδάκης Παναγιώτης, Παλιουδάκη Σοφία, Παπαντωνίου Αντώνης, Στούπης Παναγιώτης, Τρίγκατζης Λάζαρος. Καθηγήτριες: K. Αντζηλέτου, Α. Νταή)
Η όλη εκδήλωση με την άψογη οργάνωσή της προκάλεσε τα ευμενή σχόλια των πολλών μελών και φίλων των δυο συλλόγων που την παρακολούθησαν.
Η ταυτόχρονη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επέτρεψαν την παρουσία δημοτικών αρχόντων ωστόσο δεν έλειψαν πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Σημειώνουμε απλά την παρουσία εκπροσώπων φορέων: Από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ η κ. Ζαχαρούλα Καραβά, από το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας η αντ/δρος κ. Ευγενία Τσολλάκη, από το Σύλλογο Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, η πρόεδρος κ. Χρυσούλα Αθηνάκη, από το Σύλλογο Προκοπιέων η αντ/δρος κ. Μαρία Χατζηγεωργιάδου, από τους Ηπειρώτες ο πρόεδρος κ. Γιώργος Κοντοστεργίου, από το Σύνδεσμο Αλαγιωτών ο αντ/δρος κ. Γιώργος Νουβέλογλου και η κ. Αγγ. Σακαλόγλου, από την Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδικία», ο αντ/δρος κ. Γαβριήλ Αρχάγγελος, από τους Παλαιούς Προσκόπους ο πρόεδρος κ. Όμηρος Ακιανίδης και το μέλος κ. Δάνος Κυρμιζάς, από το Φ.Ο.Ν.Ι ο επιτ. πρόεδρος κ. Νίκος Χομπάς, από το Σύλλογο Γυναικών κ. Λέλα Μπανούση.