Ανεπανάληπτη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Βασίλη Λέκκα
Σε μία μοναδική βραδιά, στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Βασίλης Λέκκας μάγεψαν με τη φωνή τους και τα τραγούδια τους, τους εκατοντάδες θεατές που παρακολούθησαν τη συναυλία με την οποία έπεσε η αυλαία του νέου πολιτιστικού θεσμού, του Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους που συνδιοργάνωσαν από φέτος οι Δήμοι Πεντέλης και Αθηναίων.
Η διάρκεια του Φεστιβάλ ήταν δύο εβδομάδες, από 2-18 Σεπτεμβρίου 2022 και περιλάμβανε:
• Δύο μεγάλες και γεμάτες συμβολισμό εκδηλώσεις από τη Χορωδία και την Ορχήστρα της ΕΡΤ που έγιναν στο χώρο του Αρχαίου Λατομείου, που ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο αυτό.
• Ένα διεθνές κονσέρτο για την Ειρήνη & Φιλία των Εθνών, μία παραγωγή του ίδιου του Φεστιβάλ Πεντελικού, με στόχο να αναδείξει μέσα από το Φεστιβάλ και την τέχνη, την αδιαπραγμάτευτη αξία της Ειρήνης και της Φιλίας ανάμεσα στα έθνη. Συμμετείχαν οι πιανίστες Sasha Grynyuk από την Ουκρανία και Petr Limonov από τη Ρωσία, καθώς και η Ελληνίδα βιολίστρια Κατερίνα Χατζηνικολάου.
• Μια σπουδαία θεατρική παράσταση το «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη με πρωτότυπη μουσική Αλκίνοου Ιωαννίδη και πρωταγωνίστρια την Μαρία Τζομπανάκη πλαισιωμένη από ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών.
• Δύο σημαντικές εκθέσεις:
(α) την έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων», με έκθεση Φωτογραφίας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, με κεντρικό πυρήνα της έκθεσης φωτογραφίες από τα έργα αναστήλωσης στην Ακρόπολη.
(β) την έκθεση «Ψηφίδες Ψαλτικής Τέχνης», μία Διαδραστική Βυζαντινή έκθεση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.).
• Τρεις παραστάσεις σε συνεργασία με τον ΟΜΣΙΕ, μία τριλογία μουσικών συναυλιών αφιερωμένων στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συγκεκριμένα:
• «Το σπίτι μου στο Αϊβαλί» – Μουσική παράσταση για την Σμύρνη
• «Αροθυμώ και αναστορώ σε πατρίδα μ’…» – Μουσική παράσταση για τον Πόντο
• «Δύο ήλιοι, δύο φεγγάρια» – με τραγούδια της Καππαδοκίας
• Μια εκδήλωση ιδιαίτερα σημαντική με θέμα: «Διαλέξεις για την τέχνη, τα μαθηματικά και την τεχνητή νοημοσύνη», με ομιλίες:
(α) «Η Μουσική, τα Μαθηματικά και ο Εγκέφαλος» από τον κύριο Θεοδόση Π. Τάσιο, Έλληνα ακαδημαϊκό, πολιτικό μηχανικό, αρθρογράφο και συγγραφέα και
(β) «Χωράει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Τέχνη;» από τον κύριο Θεόδωρο Κρίντα, Αντιπρόεδρο Ομίλου Τεχνητής Νοημοσύνης AI – Catalyst.
• Μια συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου που ερμήνευσαν η Δώρα Λοίζου κι ο Μανώλης Σκουλάς.
• Τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Βασίλη Λέκκα, με την οποία έκλεισε το φεστιβάλ.
Καθόλη τη διάρκειά του, το 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, δημιούργησε την πεποίθηση, σε όλους όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, ότι πρόκειται για ένα νέο άρτια οργανωμένο πολιτιστικό θεσμό από τους Δήμους Πεντέλης και Αθηναίων, ο οποίος θα έχει και μελλοντικά μία επιτυχημένη πορεία, με ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα συνδυάζουν τον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα με το φυσικό περιβάλλον του βουνού.
Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά αναφερόμενη στο 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς ο νέος πολιτιστικός θεσμός που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, είχε απόλυτη επιτυχία. Το όραμά μας για την αναβάθμιση του Πεντελικού βουνού έχει πλέον ξεκινήσει να υλοποιείται. Το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και αυτό κάνει τη χαρά μας ακόμη μεγαλύτερη. Αγκαλιάστηκε επίσης από πολλούς ανθρώπους που έχουν συστρατευθεί μαζί μας στην προσπάθεια που κάνουμε να αναδείξουμε το βουνό μας. Τους ευχαριστώ όλους θερμά.
Το φεστιβάλ ενσωματώνεται στο όραμα μας να κάνουμε καλύτερο το βουνό μας. Στόχος της δημοτικής μας αρχής για το Πεντελικό είναι:
• Να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον να κάνουμε φιλικό το βουνό στους πολίτες μέσα από διαδρομές ποδηλάτου και δημιουργία χώρων ήπιας αναψυχής
• Να αναδείξουμε τα πολιτιστικά μνημεία του Πεντελικού με αιχμή φυσικά το αρχαίο λατομείο
Για το σκοπό αυτό, το Φεστιβάλ θα γίνεται κάθε χρόνο στους χώρους του Πεντελικού που θα διαμορφωθούν σε χώρους ήπιας αναψυχής. Χώρους που θα αναδείξουν ότι πολιτισμός και φυσικό περιβάλλον μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Αυτός είναι ο κοινός στόχος με το Δήμο της Αθήνας. Το κοινό νήμα που συνδέει το χώρο του αρχαίου λατομείου που βρισκόμαστε με τον Παρθενώνα, μέσω της οδού Λιθαγωγίας, είναι η βάση της συνεργασίας μας με το Δήμο Αθηναίων. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και σε άλλους χώρους στην Πεντέλη και στην Αθήνα, χώρους που θα συνδυάζουν την φυσική ομορφιά με τα πολιτιστικά μνημεία. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Πεντελικό βουνό.”