Πιο κοντά από ποτέ η στιγμή που η εποχή της πανδημίας τελειώνει. Μια υπαρκτή αντίφαση και μια υπαρκτή πραγματικότητα. Τα περσινά νούμερα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα φετινά, τα οποία είναι πολύ πιο αυξημένα. Παρ’ όλα αυτά η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη, συνειδητοποιώντας ότι η μάχη με τον κορονοεχθρό κερδίζεται. Όπλο σε αυτή την αισιοδοξία αποτελούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι όσο αυξάνονται τόσο ισχυρότερο θα γίνεται το τείχος ανοσίας που χτίζεται γύρω μας.
Πάσχα στην πόλη, όχι στο χωριό και εφέτος, όμως με τις εκκλησίες ανοιχτές και με την αθάνατη ελληνική οικογένεια μαζεμένη γύρω από το Πασχαλινό τραπέζι. Περιορισμοί αρκετοί, σε άτομα που μπορούν να βρεθούν (εννιά σε εσωτερικό χώρο, δώδεκα σε εξωτερικό), αλλάζουν οι ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, νούμερα για μηνύματα, αριθμοί ατελείωτοι.
Σύγχυση σε πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι αν και όχι αρνητές αλλά πειθαρχημένοι πολίτες, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες ανεύρεσης του σωστού αριθμού για κάθε διαφορετική περίπτωση. Στα παραπάνω προστίθενται και τρεις κομβικές ημερομηνίες που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, έστω με περιορισμούς, δεν είναι όνειρο απατηλό. Επισήμως πλέον, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της εστίασης για τη Δευτέρα 3 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους με την κυκλοφορία να διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους και φυσικά τις γνωστές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα σχετικά μέτρα υγιεινής. Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία με όλους του κανόνες προστασίας. Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Αυτά βέβαια θα υλοποιηθούν με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα έξαρση, γεγονός στο οποίο θα έχουμε όλοι μέρος της ευθύνης.
Η πανδημία αφήνει πίσω της πολλές πληγές. Πόνο στις οικογένειες των θυμάτων, δυσκολίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια αντιμετώπισής τους με νέες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Έτσι προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021. Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή και μια σειρά παρεμβάσεων σε αυτή την κατεύθυνση. Ευλόγως κάποιοι θα αναρωτηθούν αν αυτά είναι αρκετά. Μετά από μία καταστροφή τίποτα δεν είναι αρκετό. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οι κυβερνώντες να έχουν ανοιχτά τα μάτια για να στηρίξουν τους πληττόμενους και σκυμμένο το κεφάλι στη δουλειά, με ένα στόχο: να βρουν λύσεις, γιατί με ευχολόγια λύσεις δεν βρίσκονται.
Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Υπ. Βουλευτής ΝΔ,
Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών.