Ποιο το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στις συμβάσεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου και έργου στους Δήμους – Ποια η εικόνα σε Νέα Ιωνία και Ηράκλειο
Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στον προγραμματισμό των δήμων για την υλοποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων και υπηρεσιών βάζει το Υπουργείο Εσωτερικών με ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφο που έστειλε σε όλους τους ΟΤΑ πριν λίγες ημέρες σχετικά με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου. Πριν αναφερθούμε στο έγγραφο αυτό πρέπει να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας πως οι δήμοι κάθε χρόνο προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου αλλά και με συμβάσεις έργου.
Αυτές οι συμβάσεις γίνονται για να εκτελέσουν οι εργαζόμενοι δραστηριότητες και να προσφέρουν υπηρεσίες στους δημότες τους όπως είναι τα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα. Κάθε χρόνο λοιπόν οι δήμοι κάνουν τον προγραμματισμό τους και καταθέτουν τα αιτήματά τους για θέσεις εργασίας προς τα αρμόδια κρατικά όργανα. Και ειδικά φέτος έπεσε μεγάλο ψαλίδι που έφτασε το 50% από την κυβέρνηση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ ακόμα και μέχρι την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές σε πολλούς δήμους δεν είχαν έρθει οι εγκρίσεις για τις συμβάσεις έργου.
Αντί λοιπόν να έρθουν οι εγκρίσεις για τις συμβάσεις έργου και να λειτουργήσουν κανονικά τα τμήματα και οι υπηρεσίες των δήμων ήρθε το έγγραφο του Υπουργείου που αναφέραμε πιο πάνω. Σε αυτό αναφέρονται τα εξής: “Σε συνέχεια των αιτημάτων για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων έργου που αποστείλατε στην υπηρεσία μας στο πλαίσιο προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2011 και ειδικότερα όσον αφορά τα αιτήματα για τη στελέχωση των υπηρεσιών σας αλλά και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες όπως ωδεία / μουσικές σχολές, πνευματικά/πολιτιστικά κέντρα κ.ο.κ., σε δημότες κατοίκους κλπ για τις οποίες οι ωφελούμενοι καταβάλλουν αντίτιμο υπό την μορφή διδάκτρων και λοιπών αντικαταβολών, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν το αντίτιμο αυτό επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου της δαπάνης μισθοδοσίας των συγκεκριμένων συμβασιούχων ή αν μέρος (ή και το σύνολο) των πιστώσεων για την κάλυψη των αποδοχών βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΤΑ (δήμου ή ΝΠΔΔ”.
Δηλαδή το Υπουργείο ουσιαστικά λέει στους δήμους πως θα τους εγκρίνει τις θέσεις αν το κόστος (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του) καλύπτεται από τα δίδακτρα των δημοτών. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν γινόταν στους περισσότερους δήμους καθώς οι δημότες συνήθως συμμετέχουν με κάποιο συμβολικό αντίτιμο ή ακόμα και δωρεάν, ενώ υπήρχαν απαλλαγές για κάποιες κοινωνικές ομάδες με τους δήμους ουσιαστικά να καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι των εξόδων μέσα από το δημοτικό προϋπολογισμό.
Οπότε τώρα οι δημοτικές αρχές θα βρεθούν σε δίλημμα σχετικά με τη λειτουργία ιδιαίτερα των πολιτιστικών και αθλητικών τμημάτων προκειμένου να μην καταργηθούν: Είτε θα αναγκαστούν να επιβαρύνουν τους δημότες είτε θα λειτουργήσουν τα τμήματα μέσω συλλόγων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Σημειώνεται εδώ πως τόσο η καθαριότητα όσο και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί θεωρούνται ανταποδοτικές υπηρεσίες καθώς οι ωφελούμενοι δημότες πληρώνουν μέσω τελών και τροφείων.
Τι θα γίνει σε Νέα Ιωνία και Ηράκλειο
Στο Δήμο Νέας Ιωνίας απάντηση στο έγγραφο του Υπουργείου δόθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του τα πολιτιστικά τμήματα του Δήμου. Ο ΟΠΑΝ λοιπόν απαντάει στο Υπουργείο πως χρειάζεται έξι δασκάλους για τη λειτουργία των τμημάτων. Το κόστος έχει προϋπολογιστεί στα 83.000 ευρώ και τα προσδοκώμενα έσοδα στα 69.750 ευρώ.
Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ, κ. Ξένος Κυριακόπουλος, ρωτήθηκε αν θα αλλάξει κάτι στη συνδρομή που πληρώνουν οι δημότες που παρακολουθούν τα τμήματα. Η απάντησή του ήταν πως για την πλειοψηφία δεν θα αλλάξει κάτι. Ωστόσο, θα απαιτηθεί να καταργηθούν κάποιες απαλλαγές κοινωνικών ομάδων και ίσως να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών που δεν είναι δημότες της Νέας Ιωνίας. “Συνέχεια κάνουν περικοπές και πραγματικά δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει. Βούληση μας είναι να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών μας” δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Κυριακόπουλος.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως ο ΟΠΑΝ υλοποιεί και αθλητικά προγράμματα όπου απασχολούνται γυμναστές οι οποίοι παραμένουν στις εργασίες τους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και δικαστικού οργάνου.
Φαίνεται όμως πως πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με την έγκριση των θέσεων αλλά και με την πληρωμή πολιτιστικών δραστηριοτήτων που γίνονται στους δήμους. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής αποκαλύφθηκε, έπειτα από απάντηση του Αντιδημάρχου, κ. Κεσκινίδη, σε ερώτημα της κας Κατσινοπούλου για τη Θεατρική Σκηνή του Δήμου, πως η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε πίσω χρηματικά εντάλματα του Δήμου για την πληρωμή πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα στις οποίες ήταν και η Θεατρική Σκηνή. “Υπάρχει μια σύγχιση με την Επίτροπο και τι ισχύει με τις πολιτιστικές δραστηριότητες” παραδέχτηκε ο κ. Κεσκινίδης που είπε πως για τη Θεατρική Σκηνή το σκεπτικό της Επιτρόπου είναι πως θα έπρεπε να υπάρχει εισιτήριο για τις παραστάσεις άρα και έσοδα και επομένως να μην βάλει χρήματα ο Δήμος. Δηλαδή υπεισέρχεται και εδώ η έννοια της ανταποδοτικότητας με την Επίτροπο να προχωράει ξεκάθαρα σε έλεγχο σκοπιμότητας και όχι απλά της νομιμότητας.