Τις τελευταίες ημέρες, με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να πλήξουν το κύρος του Δήμου, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκανε δεκτές αιτήσεις Δήμων που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ.
Με μια πολύ “ρηχή” προσέγγιση του θέματος, προϊόν άγνοιας, για να μη πω υστεροβουλίας, επιχειρείται καταφανώς να συγκριθούν ανόμοιες καταστάσεις, ώστε να εξαχθούν πολιτικά οφέλη για την αντιπολίτευση.
Στην περίπτωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η αντίστοιχη ένταξη ακινήτων στην ΕΤΑΔ περιελάμβανε τον Ασύρματο και 13 ακόμη ακίνητα.
Για το χώρο του Ασυρμάτου, διεκδικήσαμε την πολιτική λύση της εξαίρεσης, η οποία επήλθε σε λιγότερο από ένα χρόνο με την έκδοση του ΦΕΚ Β΄ 1626/10-5-2019, που επιβεβαίωνε ότι σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ν.4389/2016, από τη μεταβίβαση ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΑΔ ΑΕ εξαιρούνται όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 4 του παραπάνω άρθρου (λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής, όπως πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες κ.λπ. καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δηλαδή όλα όσα είναι προορισμένα για εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών και θρησκευτικών σκοπών.)
Η σωτηρία του Ασυρμάτου ανάγεται στη χρήση του Ασυρμάτου, που από το 2006, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου (ΦΕΚ 513Δ/2006) είναι “Αστικό πράσινο – Ελεύθεροι χώροι και αθλητισμός”.
Με ομόφωνο ψήφισμά της (5-10-2018) η ΚΕΔΕ καλούσε, αφ’ ενός την κυβέρνηση να ακυρώσει το ΦΕΚ Β΄ 2320/19-6-2018 και αφ’ ετέρου, επί λέξει, “τις δημοτικές αρχές όλης της χώρας να λάβουν απόφαση για αίτηση ακυρότητας στο ΣτΕ για τους ΚΑΕΚ που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ και αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία τους ή υπάρχουν δρομολογημένες διαδικασίες για να περάσουν στην ιδιοκτησία τους”.
Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι δεν τεκμηριώνεται προσφυγή στο ΣτΕ για ακίνητα που δεν ανήκουν στο Δήμο, όπως προκύπτει από το Κτηματολόγιο.
Τίθεται, όμως και το ερώτημα: “Γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι, που επαναφέρουν το θέμα εν έτει 2020, δεν κατέθεσαν ποτέ αίτημα στην Οικονομική Επιτροπή για προσφυγή στο ΣτΕ, αφού από 8/10/2018 είχαν λάβει το υπηρεσιακό σημείωμα της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με τα χαρακτηριστικά των παραπάνω ακινήτων;”
Η απάντηση είναι απλή, παραπέμπει στη “φτώχεια” της αντιπολίτευσης να αναδείξει και να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά θέματα της πόλης και στην παρωχημένη τακτική της δημιουργίας εντυπώσεων, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αβασάνιστα, ο καθ’ ένας μπορεί να γράφει ό, τι θέλει, επιζητώντας λίγα “like”.
Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου