Για το θέμα των υγρών αποβλήτων
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός σχετικά με το θέμα των υγρών αποβλήτων του Δήμου Σαρωνικού και σε απάντηση του από 21-10-2011 επιστολή του Δημάρχου κ. Πέτρου Φιλίππου, επισημαίνει τα παρακάτω:
Η καταγραφή των γεγονότων με χρονολογική σειρά εξέλιξης αποκρύπτει κατ’ αρχάς το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής ή εγώ προσωπικά, πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αναλάβαμε με πρωτοβουλία, αν και τύποις αναρμόδιοι, τη διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους στην Ανατολική Αττική για τα θέματα στερεών και υγρών αποβλήτων.
Η διαβούλευση αυτή ανέδειξε σε όλο τους το μεγαλείο τις διαφωνίες κάποιων τοπικών παραγόντων, πολλές φορές σε μια στείρα, αναχρονιστική και αντιεπιστημονική λογική.
Με υπομονή και ξεπερνώντας πολλά προβλήματα, πετύχαμε μια πρόοδο σημαντική, γεγονός που θα διαφανεί στη συνέχεια με εξέλιξη των έργων των υγρών αποβλήτων στην Ανατολική Αττική.
Ειδικά στο Δήμο Σαρωνικού με χαρά πληροφορηθήκαμε την από 03-08-2011 απόφαση του Δήμου για την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του ΚΕΛ στη θέση Γερακίνα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν μεγάλη η έκπληξή μας, όταν εντός ολίγου, με νεότερη επιστολή (12-09-2011), αναιρέθηκε η αρχική θέση.
Όμως, η δεύτερη λύση που προτάθηκε από την πλευρά του Δήμου δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω τεχνικής αδυναμίας, σύμφωνα με την ΕΫΔΑΠ και σχετικό της έγγραφο.
Άλλωστε με δόση αυτοκριτικής στη σύσκεψη στα Γραφεία της ΕΫΔΑΠ στις 05/09/2011 ο Δήμαρχος Σαρωνικού αναγνώρισε τη διαχρονική ευθύνη των Δημάρχων για την αδυναμία επίλυσης του θέματος των υγρών αποβλήτων τόσα χρόνια.
Είναι σαφές ότι ως Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζουμε οποιαδήποτε τεχνικά ορθή λύση που επιλύει ένα πρόβλημα που όχι μόνο διαιωνίζεται αλλά δημιουργεί μια δυσάρεστη εικόνα για την Περιφέρεια και για τη χώρα μας γενικότερα.
Όπως έχει επισημανθεί, αυτή η προγραμματική περίοδος χρηματοδότησης, ίσως να είναι και η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος και ήδη, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, κ. Ανδρεαδάκη, βρισκόμαστε σχεδόν εκτός χρονοδιαγράμματος.
Την προσπάθεια από μέρους σας, αφενός να εμπλέξετε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, σε αυτά τα θέματα, αφετέρου με προσωπική αναφορά σε λεγόμενά μου να δημιουργήσετε εσφαλμένες εντυπώσεις, την χαρακτηρίζω το λιγότερο ατυχή.
Αποκρύπτοντας το σκαιότατο και υβριστικό τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αντιπροέδρου, ο κ. Μ. Τσαλικίδης, Αντιδήμαρχός σας, εσείς κάνατε λόγο μόνο για την απάντησή μου.
Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεστε, ήταν αδύνατον να ανεχθώ να υβρίζεται παρουσία μου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αλλά και οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο ή ακόμη κι ένας απλός πολίτης.
Η φυσιολογική συνεπώς αντίδρασή μου απομονώθηκε μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Τέτοιου είδους μικροπολιτικές και τεχνάσματα οδήγησαν όλες τις μέχρι σήμερα συζητήσεις σε αδιέξοδο. Στείρες λογικές και αντιλήψεις παρελθόντος δημιούργησαν τη σημερινή εικόνα. Χιλιάδες βόθροι, πλέον των 150.000 στην Ανατολική Αττική, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, επιβαρύνουν τόσο την υγεία όσο και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών – ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία – με κόστος που ξεπερνά πολλές φορές τα 150 ευρώ το μήνα για την εκκένωση των βόθρων.
Επί της ουσίας, όμως, η ΕΫΔΑΠ με πρόσφατη επιστολή της (20-10-2011) διατυπώνει την αδυναμία υλοποίησης του έργου σύνδεσης του αγωγού με την Ψυτάλλεια. Και αυτή είναι η αλήθεια: Αυτό που θέλετε δεν καλύπτεται τόσο χρονικά όσο και επιστημονικά.
Μετά από αυτό θεωρούμε ότι όποιες πιέσεις θα ασκούνται από τώρα και μετά, πρέπει να στοχεύουν στην αναδοχή τεχνικά ορθών λύσεων που επιλύουν το πρόβλημα.
Νομίζω ότι είναι καιρός να μείνουν στην άκρη οι μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης.
Αρεστοί στην κοινωνία μπορούμε όλοι να γινόμαστε με ανέφικτες προτάσεις μόνο και μόνο για να γίνονται συζητήσεις.
Η χώρα μας, όμως, χρειάζεται πράξεις και έργα κι εμείς είμαστε εδώ μόνο γι’ αυτά.
Τέλος, κύριε Δήμαρχε ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.”