ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ “ΠΟΛΗ – ΦΩΣ” ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011
Η Δημοτική Παράταξη της Κηφισιάς “Πόλη – Φως” με επικεφαλής την κα Αγγελική Συνοδινού, έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο με το οποίο καταθέτει τις θέσεις – προτάσεις της ενόψει της ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος για φέτος.
Αναλυτικά, οι θέσεις της Παράταξης είναι οι εξής: “Ίσως οι πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων είναι αυτές που αφορούν το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του Δήμου μας και τούτο γιατί καλούμαστε να αποφασίσουμε για τον σχεδιασμό της πόλης μας, την υλοποίηση του οράματος γι΄ αυτή και τη θωράκισή της.
Ας περιοριστούμε σήμερα στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για το οποίο συγκαλούνται τα τοπικά συμβούλια της Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης. Για την παράταξή μας το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι ένας κατάλογος κάποιων έργων που συντάσσεται για να καλύψει τυπικά τις απαιτήσεις του Νόμου, αλλά τα συμπεράσματα που εξάγονται από σωστή μελέτη της κατάστασης της πόλης μας και προς τα πού θέλουμε να την οδηγήσουμε. Με λίγα λόγια πριν καταλήξουμε σ΄ ένα πίνακα έργων θα πρέπει να είμαστε γνώστες των παρακάτω :
Α. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Καταγραφή των πάντων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια όλων των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων που αφορούν:
Α1.Τα κτίρια του Δήμου και σε τι κατάσταση βρίσκονται, στην κτιριακή υποδομή συμπεριλαμβάνοντας κτίρια διοίκησης, κτίρια κοινωνικών παροχών , ΚΑΠΗ, σχολεία πνευματικά κέντρα, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ
Α2. Αθλητικοί χώροι ανοιχτοί και κλειστοί
Α3. Κατάσταση οδικού δικτύου και πεζοδρομίων, καταγραφή φθορών, διαβάθμιση φόρτου, είδος οδοστρώματος, είδος πεζοδρομίων κλπ
Α4. Καταγραφή δικτύου αποχέτευσης και ομβρίων, ελλείψεις, επεκτάσεις
Α5. Καταγραφή δικτύου ύδρευσης (για την Νέα Ερυθραία), κατάσταση δικτύου, επεμβάσεις, επεκτάσεις.
Α6. Δημοτικός φωτισμός, εορταστικός φωτισμός
Α7. Δίκτυα πυρόσβεσης
Α8. Καταγραφή χώρων πρασίνου – αναψυχής – παιδικών χαρών – πάρκων.
Β. ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Ήδη οι τρεις Δήμοι βρίσκονται στο δρόμο της ενοποίησης και πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό. Για την ολοκλήρωση της ενοποίησης τι απαιτείται; Απαιτούνται νέα κτίρια; Απαιτείται νέα υποδομή πληροφορικής; ή τι άλλο απαραίτητο και άμεσο; Η μέχρι σήμερα εμπειρία είναι ικανή να μας οδηγήσει σε σωστά συμπεράσματα.
Γ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Καταγραφή των προβλημάτων, που όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι πάρα πολλά, και έχουν σχέση με την κυκλοφορία, το παρκάρισμα των αυτοκινήτων, την ελεύθερη κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια, την κίνηση χωρίς εμπόδια των ΑΜΕΑ, και την κυκλοφορία στα δίκτυα την ποδηλατόδρομων.
Δ. ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ-ΕΡΓΑ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Η ενοποίηση την τριών Δήμων έχει αφαιρέσει τον χαρακτήρα των διαδημοτικών σε μια σειρά έργων, όπως δίκτυα ομβρίων στις ευρύτερες περιοχές Εκάλης, Νέας Ερυθραίας, οδικά δίκτυα, διαμπερής κυκλοφορία, δίκτυα ποδηλατοδρόμων, παραμένουν όμως και άλλα όπως μεγαλύτερα οδικά δίκτυα, ρέματα, έργα προστασίας περιβάλλοντος, έργα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης που αφορούν ευρύτερες περιοχές πέραν των ορίων του Δήμου μας.
Η μελέτη των παραπάνω θα μας οδηγήσει σε μια σειρά έργων που μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έργα ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ και σε ΝΕΑ ΕΡΓΑ. Οι δύο αυτές ομαδοποιήσεις μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω όπως σε έργα συντήρησης
Α) Κτιρίων
Β) Δρόμων
Γ) Δικτύων
Δ) Μηχανολογικών εγκαταστάσεων
Ε) Αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ
και σε νέα έργα
α) Κτιριακά
β) Οδοποιία
γ) αποχέτευση
δ) Αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ
Για το επόμενο στάδιο που είναι η επιλογή των έργων, η διαβάθμιση τους οι προτεραιότητες τους απαιτείται να γνωρίζουμε
Α) Ποια έργα είναι υπό εκτέλεση, τα συνεχιζόμενα όπως λέμε
Β) Ποια έχουν συμπεριληφθεί σε περιφερειακά έργα
Μετά την καταγραφή και επιλογή των έργων προχωρούμε πλέον στον τρόπο κατασκευής τους όπως
Α) Μελέτες του Δήμου και κατασκευή από κατασκευαστικές εταιρίες
Β) Μελέτη και κατασκευή από κατασκευαστικές εταιρίες
Γ) Κατασκευή με την μέθοδο των ΣΔΙΤ
Δ) Με την μέθοδο της παραχώρησης.
Μετά πλέον και την επιλογή του τρόπου κατασκευής απομένει ο τρόπος σύνταξης των μελετών. Φυσικά καταγράφονται οι υπάρχουσες μελέτες στο αρχείο του Δήμου, επικαιροποιούνται και για τα υπόλοιπα έργα αποφασίζεται ποιες θα συνταχθούν από τον Δήμο και ποιες θα προωθηθούν σε ιδιωτικά γραφεία για σύνταξη μετά από Δημοπράτηση.
Το τελικό στάδιο αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τις εντάξεις σε προγράμματα όπως Θησέας, ΕΣΠΑ και άλλα.
Μέχρι σήμερα που συζητείται εδώ το τεχνικό πρόγραμμα τίποτε δεν έχει γίνει από αυτά που αναφερόμαστε πιο πάνω. Έχουμε ζητήσει από την Διοίκηση του Δήμου τον κατάλογο των συνεχιζόμενων έργων, τα χρέη των Δήμων και τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών. Μέχρι σήμερα καμιά ενημέρωση, καμία απάντηση. Πέραν όλων των παραπάνω η Διοίκηση του Δήμου άφησε προκλητικά στο περιθώριο την κοινωνία των πολιτών και δεν προσέφυγε στην παραμικρή διαβούλευση ως όφειλε και ηθικά και ουσιαστικά. Η παράταξή μας ΠΟΛΗ ΦΩΣ καταγγέλλει την μεθόδευση της Διοίκησης του Δήμου που προσπαθεί να μετατρέψει τις κορυφαίες συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα σε συζητήσεις διαδικαστικού και μόνο περιεχομένου χωρίς ουσία, στέλνοντας τα προβλήματα της πόλης μας στη σφαίρα των πελατειακών σχέσεων βυθίζοντας τον νέο ενιαίο Δήμο στη δίνη των αδιεξόδων.
Η παράταξή μας με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων θα καταβάλει κάθε προσπάθεια οι διαδικασίες για την ψήφιση του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ να μπουν μέσα στα πλαίσια ουσιαστικής συζήτησης και δεσμεύεται να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση με την ελπίδα ότι πολύ γρήγορα και η Διοίκηση του Δήμου θα μας δώσει τα στοιχεία που έχουμε ζητήσει. Από τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων ζητούμε πλήρη αιτιολόγηση των καταλόγων των έργων που έχουν καταθέσει (όπως η Νέα Ερυθραία) ή πρόκειται να καταθέσουν. Ανυπόγραφοι κατάλογοι έργων που αποκρύπτουν τον συντάξαντα προσβάλουν την νοημοσύνη όχι μόνο των μελών των Τοπικών Συμβουλίων αλλά και όλων των Δημοτών κατοίκων του Δήμου Κηφισιάς.”