Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού «Δέντρου της Ειρήνης» στο πάρκο Ριζάρη από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, παραβρέθηκε η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη.
Το Δέντρο Ελιάς για την Ειρήνη φιλοτέχνησε η διεθνώς διακεκριμένη γλύπτρια και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Hedva Ser, που προσέφερε συμβολικά στην πόλη της Αθήνας η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, σε μήνυμά της, αναφέρθηκε στον συμβολισμό της έννοιας της ειρήνης στην αρχαία και στη σύγχρονη Αθήνα αλλά και στον συμβολισμό του σημείου όπου τοποθετήθηκε το Δέντρο της Ειρήνης της Αθήνας.
«Από τον τραγικό συγγραφέα Ευριπίδη μέχρι τον πατέρα της αρχαίας κωμωδίας Αριστοφάνη και από τον Μένανδρο μέχρι τον στοχαστή Ηράκλειτο, η Ειρήνη είτε ως μυθικό πρόσωπο είτε ως ιδέα, ήταν ιερή στην αρχαία Αθήνα. “Δεν αγαπά σφαγές η Ειρήνη, κι ούτε να χύνεται αίμα στο βωμό της” γράφει ο πατέρας της αρχαίας κωμωδίας στο ομώνυμο έργο του. Και τότε και σήμερα, η Ειρήνη ανέκαθεν συμβόλιζε και συμβολίζει το φως, την ευφορία, τον πλούτο, και στέκει στο αντίπαλο δέος στις σκοτεινές χίλιες και μία όψεις του πολέμου. Η μεγάλη κληρονομιά μας είναι ως Έλληνες να υπηρετούμε στο ακέραιο τα μεγάλα ιδανικά του Ανθρώπου σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Και αυτά τα ιδανικά πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας. Από σήμερα η “Ελιά της Ειρήνης», το σύμβολο της Θεάς Αθηνάς, στέκει αγέρωχο απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο. Στη σύγχρονη Αθήνα μας, στην πρωτεύουσα – λίκνο του δυτικού πολιτισμού- το ίδιο διαχρονικά υπερασπίζουμε τη νίκη, την ελπίδα, τη ζωή έναντι της δυστυχίας του πολέμου. Στηρίζουμε τη δύναμη των καρπών της δημιουργίας, της συναδέλφωσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι της καταστροφής, της καμένης γης και του θανάτου που σπέρνει ο πόλεμος».