ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΕΚΛΟΓΗΣ
Η εσωκομματική εκλογή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απετέλεσε μείζονος σημασίας πολιτικό γεγονός. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και απασχόλησε ευρύτερα στρώματα πολιτών, πολύ πέραν των οπαδών και φίλων του κόμματος.
Συνακόλουθα, ο σχετικός απολογισμός των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεών της στην πολιτική ζωή της χώρας, εκτείνεται σε πολλά πεδία.
* * *
Πρώτο πεδίο: Γενικότερες επιπτώσεις στις πολιτικές διαδικασίες. Εδώ η συνεισφορά της εκλογικής διαδικασίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν, κατά γενική παραδοχή, πολύ θετική.
– Αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την πολιτική, αντιστρέφοντας τη διάχυτη τάση απαξίωσής της. Απόδειξη: 303.203 πολίτες έφτασαν στις κάλπες, κατέβαλαν 3€ και ψήφισαν. Λαμβανομένου υπ΄ όψη ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑ.ΣΟ.Κ έλαβε 508.431 ψηφοδέλτια, η συμμετοχή ήταν μεγάλη.
– Η υποδειγματική κοσμιότητα και η ευπρέπεια, με την οποία διεξήχθη η αντιπαράθεση μεταξύ των έξι υποψηφίων, θ’ αποτελέσει εφεξής κεκτημένο για κάθε σοβαρό κόμμα.
– Η διαδικασία και ο τρόπος διεξαγωγής της μεταξύ τους τηλεμαχίας, έδωσε σημαντική ώθηση σ’ αυτό το σύγχρονο είδος δημόσιου διαλόγου.
Δεύτερο πεδίο: Οι εκατέρωθεν επιπτώσεις. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών είναι δομικές, πολυσχιδείς και διαρκείς. Ό,τι συμβαίνει σε ένα κόμμα επηρεάζει, θετικά η αρνητικά, τα υπόλοιπα. Ιδίως αυτά που γειτονεύουν πολιτικά και ιδεολογικά.
Στην προκειμένη περίπτωση, κύριοι ενδιαφερόμενοι για τις εξελίξεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν τα Συριζαïκά υπολείμματα και η Νέα Δημοκρατία. Οι εναπομείνατες Συριζαίοι προσδοκούσαν εκλογή του Χ. Δούκα, με την ελπίδα διάσωσης, μέσω της τάχα «Μεγάλης Κεντροαριστεράς».
Την στενά κομματική Νέα Δημοκρατία, θα ανησυχούσε η εκλογή Διαμαντοπούλου ή Γερουλάνου, γιατί θα αμφισβητούσαν την κυριαρχία της στο Κέντρο. (Μόνο φωτισμένοι Δεξιοί θα εκτιμούσαν, ίσως, θετικά για την πολιτική ζωή της χώρας, την ανάδειξη σοβαρής αντιπολίτευσης. Αλλά αυτοί είναι λίγοι).
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, εξανέμισαν τις Συριζαίικες ελπίδες και διασκέδασαν τις ανησυχίες στη Νέα Δημοκρατία.
* * *
Τρίτο Πεδίο: Το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε τελικά, μάλλον τυχαία: Η τριχοτόμηση των αναζωογονητικών δυνάμεων καθόρισε το αποτέλεσμα. Και μόνο η -(συμπαθητική αλλά μοιραία)- υποψηφιότητα της Νάντιας Γιαννακοπούλου αν είχε αποσυρθεί, είναι μάλλον βέβαιο ότι άλλοι θα ήταν οι αντίπαλοι την Κυριακή. (Τραγική ειρωνεία: Η πρώτη και σφοδρότερη αμφισβήτηση της ηγεσίας Ανδρουλάκη, έγινε ακούσια, το υπομόχλιο για τη θριαμβευτική επανεκλογή του).
Αξιοποιήθηκε η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Βγήκε κερδισμένο αλλά όχι όσο μπορούσε και χρειαζόταν. Παρέμεινε στα ίδια και η απογείωσή του, παραμένει εκκρεμής.
Και τώρα τι κάνουμε; Στον Ανδρουλάκη αποδίδεται στασιμότητα. Ο Δούκας είναι βαθειά οπισθοδρόμηση. Η απάντηση στο δίλημμα της Κυριακής είναι εύκολη: Ανδρουλάκης. Διότι ακόμα και η στασιμότητα είναι προτιμότερη από την οπισθοδρόμηση.
Αλλά και διότι ο Ανδρουλάκης έδωσε ελπιδοφόρα δείγματα, για κάτι καλύτερο από την ηγετική εικόνα, που είχε εμφανίσει μέχρι την αμφισβήτησή του. Ψηφίζουμε και ελπίζουμε..
Μιλτιάδης Καρπέτας
Π. Δήμαρχος Μεταμόρφωσης