Ανακοίνωση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Εξαιτίας της λήξης της θητείας μου ως προέδρου του τοπικού συμβουλίου στο τέλος του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πορεία και τις ενέργειες του συμβουλίου αυτά τα 2 χρόνια.
Το τοπικό συμβούλιο Λυκόβρυσης διατύπωσε και προώθησε προτάσεις και γνώμες προς τη Δημοτική Αρχή ως όφειλε σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του αποδόθηκαν από το πρόγραμμα Καλλικράτης.
Συγκεκριμένα, εξέφρασε γνώμες και διατύπωσε προτάσεις για την κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος του ενιαίου Δήμου καθώς και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και την ανάπτυξη της περιοχής.
Οργανώθηκαν συναντήσεις με φορείς και συλλόγους της περιοχής όπου έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις τους και προωθήθηκαν στη Δημοτική Αρχή.
Διοργανώθηκε ημερίδα όπου καλέστηκαν οι Διευθυντές των σχολείων,πρόεδροι των σχολικών επιτροπών και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι με σκοπό την ενημέρωση και συζήτηση για τα σχολεία της περιοχής.
Εγκρίθηκαν άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του νόμου του Καλλικράτη.
Έγιναν αξιόλογες προτάσεις όπως η δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου που υλοποιήθηκε από το ΚΟΙΠΑΠ και πλαισιώθηκε από ένα δίκτυο εθελοντών και των 2 Δημοτικών Κοινοτήτων. Η ενίσχυση του εθελοντισμού ήταν βέβαια άμεση προτεραιότητα μας καθώς απλώθηκε ένα δίκτυο το οποίο βοήθησε και βοηθά σε όλες τις δραστηριότητες του ΠΕΑΠ και του ΚΟΙΠΑΠ.
Όμως πέρα από ενέργειες που έγιναν θα ήθελα να αναφερθώ και σε μερικές που καθυστερούν ακόμη όπως ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μελέτης και αποπεράτωσης του κλειστού γηπέδου μπάσκετ της Λυκόβρυσης. Είναι ένα χρόνιο αίτημα της νεολαίας της περιοχής καθώς οι ανάγκες των αθλούμενων κατοίκων δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από τα γήπεδα της Πεύκης. Καθυστερεί η δημοπράτηση του μεγάλου υπερτοπικού έργου της ανάπλασης του ΟΤ 9. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ τέλος στις δυσκολίες λειτουργίας των σχολικών επιτροπών όπου λόγω υποχρηματοδότησης η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αποπνικτική. Όσον αφορά την επάρκεια των υποδομών Παιδείας δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για Δημόσια σχολεία.
Θέλω από αυτή τη θέση να ευχαριστήσω τον τέως Αντιδήμαρχο Λυκόβρυσης τον Νίκο Γιαννόπουλο για την αγαστή συνεργασία που είχαμε για τα προβλήματα της Κοινότητας καθώς και για την συνεχή του παρουσία στις συνεδριάσεις του συμβουλίου. Η συνεργασία συνεχίζεται στο ίδιο επίπεδο με τον νυν Αντιδήμαρχο Αντώνη Τσελέντα.
Ευχαριστώ επίσης όσους από τους Δημοτικούς Συμβούλους τίμησαν με την παρουσία τους το θεσμό του Τοπικού Συμβουλίου.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να απαντήσω στον Δημοτικό σύμβουλο Κανέλλο Πάνο ο οποίος στο προηγούμενο συμβούλιο είχε αναφερθεί στην απουσία των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων από το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα θέμα που συζητιόταν και έπρεπε να ήμασταν παρόντες. Πρέπει λοιπόν να ξέρει ότι η δημοκρατική ευθιξία και η ανάγκη στήριξης του θεσμού του Τοπικού Συμβουλίου δεν μου επέτρεψαν να είμαι παρών και να πω την άποψή μου για ένα θέμα που θα συζητιόταν μετά από 2 ημέρες στην ημερήσια διάταξη του Τοπικού Συμβουλίου. Πρέπει να είναι προσεκτικός, ενημερωμένος και φειδωλός σε χαρακτηρισμούς και λεονταρισμούς.
Εδώ θα ήθελα να εκφράσω και την προσωπική άποψη για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου όπου πολύωρες συζητήσεις και ανέξοδοι δικανικοί δεν άφησαν περιθώρια εποικοδομητικής συνεισφοράς. Δυστυχώς δεν είδα μια προσπάθεια συνεννόησης ,όχι συνδιοίκησης αλλά συνδιαμόρφωσης προτάσεων και δράσεων. Επίσης θα ήθελα να κάνω και μερικές επισημάνσεις. Η εκλογή Πευκιώτη ή Λυκοβρυσιώτη Δημάρχου δεν πρέπει να δίνει σε κάποιους την εντύπωση ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτική αντιπαράθεση και να υποδαυλίζουν συνεχώς το τοπικιστικό αίσθημα μερίδας πολιτών.
Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τον Δήμο δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικού διαλόγου για έργα στον Δήμο ,οπότε αναλωνόμαστε σε ελάσσονα ζητήματα που αφορούν την πόλη και εκεί τα δίνουμε όλα.
Οι Δήμοι σίγουρα δεν είναι αμέτοχοι των πολιτικών που αφορούν την κεντρική διοίκηση της χώρας. Υπάρχει όμως μια ενδογενής διαφορά, ενώ υπάρχουν οι μηχανισμοί που μεταβιβάζουν την πολιτική εξουσία ακολουθώντας τη διαδρομή κυβέρνηση-Δήμοι-πολίτες, η αντίστροφη διαδικασία πολίτες –Δήμοι- κυβέρνηση δεν λειτουργεί. Λειτουργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια όταν οι Δήμοι ήταν πολιτικά φέουδα και μοχλοί πελατειακής ψηφοθηρίας των μεγάλων κομμάτων.. Πολιτικές διαφορές υπάρχουν αλλά όσο δεν τις συζητάμε ουσιαστικά δεν θα βγούμε από την κρίση γιατί η κρίση ήμαστε εμείς οι ίδιοι . Το Τοπικό Συμβούλιο δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, αν είχε θα προσπαθούσα να γίνει ένας πόλος διαλόγου ,ανταλλαγής απόψεων και συνδιαμόρφωσης αποφάσεων μαζί με τους πολίτες .Το συμβούλιο ήταν και είναι πάντα ανοικτό ,ο καθένας μπορεί να μιλήσει και να εκφραστεί και κατά την γνώμη μου ήταν ένα στοίχημα αυτοργάνωσης και λαικού συμβουλίου που έμεινε ανολοκλήρωτο.
Ύστερα από 2 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος Καλλικράτη στους Δήμους παρατηρούμε ότι δεν αποτέλεσε μόνο ένα πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά και ένα μακρύ χέρι αφαίμαξης οικονομικά των Δήμων που φαίνεται δυστυχώς πρώτα από όλα στις κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες. Οι οικογένειες ασφυκτιούν οικονομικά η κεντρική εξουσία αδιαφορεί και οι Δήμοι στέκονται ανήμποροι να βοηθήσουν ουσιαστικά στις περικοπές υγείας ,παιδείας στην ανεργία και στη διαδικασία φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας ελπίζω να απλωθεί πιο ισχυρό. Δεν φτάνουν όμως μόνο οι ενέργειες της Δημοτικής αρχής που πρέπει να πιέσει και να αντισταθεί στην πολιτεία αλλά χρειάζεται να αγκαλιάσουμε τις δράσεις από συλλόγους και φορείς της περιοχής και να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης. Χαιρετίζω τη δημιουργία δυο συλλογικοτήτων της περιοχής την ΔΕΣΕΠ και το σύλλογο Αναγέννηση Πεύκης Λυκόβρυσης που πιστεύω ότι μαζί με τους ήδη υπάρχοντες έχουν πολλά να προσφέρουν στην πόλη.
Ευχαριστώ πολύ όλους τους τοπικούς συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας για το πνεύμα συναίνεσης και εποικοδομητικής συνεργασίας και εύχομαι καλή επιτυχία στον επόμενο Πρόεδρο του Συμβουλίου.
Γιάννης Ξένος
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης