Σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση πολιτών που γέμισαν μέσα και έξω το Πολιτιστικό Κέντρο των Μελισσίων, η Υποψήφια Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά παρουσίασε στην τοπική κοινωνία το Πρόγραμμα της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ για την επόμενη τετραετία, χαρακτηρίζοντάς το ως τη μόνη διέξοδο από το τέλμα και την αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει η πόλη τα τελευταία εννέα χρόνια. «Το πρόγραμμά μας», είπε η Δήμητρα Κεχαγιά, «αποτυπώνει το όραμα, τις φιλοδοξίες και τους υψηλούς στόχους της στελεχών της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ που σήμερα είναι ότι καλύτερο διαθέτει η πόλη σε επίπεδο γνώσης, εμπειρίας και ανανέωσης».
Το πρόγραμμα της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ προέκυψε μετά από ένα ευρύτατο διάλογο με τους πολίτες μέσα από ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, με συναντήσεις με φορείς και συλλόγους της πόλης, αλλά και με φορείς της κεντρικής εξουσίας προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης και για χρηματοδότηση των αναγκαίων για την πόλη υποδομών.
Στην παρουσίαση της η Υποψήφια Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά ανέλυσε διεξοδικά τους τρεις ΑΞΟΝΕΣ του προγράμματος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Συγκεκριμένα:
Α. Βελτίωση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ στην πόλη
Προτεραιότητα η επίλυση των 4 βασικών προβλημάτων του Δήμου.
Καθαριότητα, με μία πόλη καθαρή και τακτοποιημένη, νέα λογική στη διαχείριση των απορριμμάτων και ενιαία υπηρεσία καθαριότητας για όλο το Δήμο.
Ασφάλεια, σε συνεργασία με ΑΤ και ΤΑ με στόχο την ενίσχυση των τμημάτων με προσωπικό, βοήθεια του Δήμου σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, συνεργασία με εταιρία security, 24ωρη φύλαξη κτιρίων δήμου, ενίσχυση φωτισμού και συστήματα ειδοποίησης για ευπαθείς ομάδες.
Κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων: Εκτεταμένες ασφαλτοστώσεις, αστικές αναπλάσεις σε 4 περιοχές, δημιουργία μεγάλων πεζοδρόμων κοντά σε σχολεία και χώρους συνάθροισης κοινού, κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, κατασκευή σημαντικών πεζοδρομίων όπως π.χ. στην Καλλιθέα Πεντέλης. κ.α
Κυκλοφορία – Στάθμευση: Αποτροπή της άναρχης στάθμευσης, ενίσχυση της κίνησης με ποδήλατο, πιλοτική ενοικίαση ποδηλάτων, μέριμνα για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, κυκλοφοριακή μελέτη στο σύνολο πόλης, με έμφαση στη Νέα Πεντέλη και μίσθωση οχήματος για μετακινήσεις φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη.
Βελτίωση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ σε πέντε ακόμη τομείς:
1. Κοινωνική προστασία και συνοχή, με έμφαση στην πρόληψη και τη πρωτοβάθμια φροντίδα, την ψυχική υγεία, τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας και την κοινωνική στήριξη σε άπορους και αδύναμους. Στήριξη δράσεων για την 3η ηλικία, προγράμματα κατάρτισης μακροχρόνια ανέργων, απογευματινή λειτουργία παιδικού σταθμού για στήριξη των εργαζόμενων γυναικών, παροχή υπηρεσίας θερινής κατασκήνωσης.
2. Αθλητισμός για όλους: Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των αθλητικών συλλόγων και στη χρήση χώρων από αυτούς. Αθλητισμός για άτομα με αναπηρία. Αθλητικό καλοκαίρι υπό την αιγίδα του Δήμου, ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού, μαζικές αθλητικές δράσεις, βελτίωση των αθλητικών υποδομών και βελτίωση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου.
3. Πεντέλη Μελίσσια κοιτίδες πολιτισμού, με στόχο το brand name Πεντέλη, να αποκτήσει συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα και να συνδεθεί με τα παγκόσμια μνημεία της Ακρόπολης και με σημαντικής εμβέλειας πολιτιστικά γεγονότα. Δημιουργία μεγάλου θεατρικού χώρου και δράσεις σε συνεργασία με Υπουργείο Πολιτισμού και με Πανεπιστήμια. Καλοκαιρινές εκδηλώσεις με δρώμενα σε κάθε γειτονιά, αναβίωση στα Κρυστάλεια κ.α.
4. Σχολεία, δράσεις για τους νέους, με στόχο να μη λείπει τίποτε από τα σχολεία και να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές. Σταδιακή εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλες τις αίθουσες των σχολείων την επόμενη τετραετία. Σταδιακή αναβάθμιση των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων των σχολείων και των αύλειων χώρων και μετατροπή τους σε χώρους φιλικούς στα παιδιά για αθλητικό παιχνίδι.
5. Δήμος στο πλευρό του Δημότη: Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του Δημότη, κέντρο επιχειρήσεων στο Δήμο για την καθημερινότητα και τις έκτακτες ανάγκες και επαναλειτουργία του Γραφείου Δημότη.
Β. Διαμορφώνουμε το ΜΕΛΛΟΝ
Παρεμβάσεις σε:
1. Πολεοδομικό σχεδιασμό, με στόχο να υπάρξουν περισσότεροι ελεύθεροι, κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι και χώροι στάθμευσης, ηπιότερες χρήσεις γης, να μην αυξηθεί πουθενά ο συντελεστής δόμησης, τήρηση και έλεγχος των πολεοδομικών όρων δόμησης. Αυτό θα επιτευχθεί με Ενιαίο ΓΠΣ για την πόλη, αναθεωρήσεις σχεδίου σε Μελίσσια και Νέα Πεντέλη, εντάξεις περιοχών στο σχέδιο σε Μελίσσια και Νέα Πεντέλη.
2. Υποδομές
1. με στόχο ολοκλήρωση την πρώτη τετραετία: Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης, ανακατασκευή αιθουσών και δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων
2. που πρέπει να γίνουν όταν ο Δήμος αποκτήσει ιδιοκτησία των οικοπέδων με ένταξη στο σχέδιο: Κατασκευή νέου Λυκείου στα Άνω Μελίσσια, νέου γυμνασίου στα Άνω Μελίσσια, νέου νηπιαγωγείου και ενός Δημοτικού σχολείου στα Άνω Μελίσσια, ενός παιδικού σταθμού στα Μελίσσια και ενός στη Νέα Πεντέλη, αθλητικών χώρων στην 3η και 4η γειτονιά στα Μελίσσια και μεγάλος πολιτιστικός χώρος στην 3η και 4η γειτονιά στα Μελίσσια.
3. Πεντελικό
1. Παρεμβάσεις με στόχο ολοκλήρωση την πρώτη τετραετία: Εκτεταμένες αναδασώσεις, ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλους, δημιουργία και δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών, δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών, ανάδειξη της ιστορικής και γεωλογικής σημασίας του πεντελικού μαρμάρου, εκτέλεση μικρών έργων διαχείρισης υδάτων του ορεινού όγκου, ανακατασκευή και χρήση του καταφυγίου στην περιοχή των Αγίων Ασωμάτων
2. Μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις: Ανάπλαση του Αρχαίου Λατομείου και την ανάδειξη της οδού Λιθαγωγίας, δημιουργία Μουσείου Πεντελικού και ανοικτού θεάτρου στο Λατομείο Μουζάκη, δημιουργία ανοικτού θεατρικού χώρου, δημιουργία ανοικτών γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϋ κλπ στο λατομείο Μαλτέζου, δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής και άθλησης, δημιουργία πάρκου νεολαίας με αθλητικές εγκαταστάσεις ειδικά για νέους (skateboard park, bmx park, τείχος αναρρίχησης) και δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στο λατομείο Ράϊκου, διαμόρφωση κορυφής του βουνού σε χώρο θέας και αναψυχής (συνεργασία με ΥΕΘΑ), προστασία των βυζαντινών μνημείων του Πεντελικού σε συνεργασία με την εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων, προστασία και περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων της εποχής της Δούκισσας της Πλακεντίας.
4. Προστασία περιβάλλοντος, μείωση ενέργειας με:
1. Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων ενίσχυσης αστικού και περιαστικού πρασίνου.
2. Ανάδειξη και προστασία παραρεμάτιας περιοχής
3. Μείωση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό
4. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Δήμου
5. Ηλεκτροκίνηση στα νέα οχήματα του Δήμου
5. Ο Δήμος στη Ψηφιακή Εποχή: Έχουμε Δήμο ψηφιακά αναλφάβητο και είναι εντελώς απαράδεκτο να προβάλλονται οι δράσεις του Δήμου μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα του Δημάρχου!
1. Νέα σύγχρονη ιστοσελίδα, εφαρμογές για smart phone
2. Ηλεκτρονικό γραφείο Δημότη, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και από τα ΚΕΠ, Ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών
3. Τεχνολογία στην υπηρεσία καθαριότητας, τεχνολογία για μεγαλύτερη ασφάλεια, για βοήθεια στη στάθμευση, για τη διαφάνεια (συνεδριάσεις ΔΣ, διαβούλευση κ.α.)
4. Προβολή της τοπικής αγοράς με εφαρμογές τύπου “city life”
5. Τεχνολογία για καλύτερη λειτουργία του Δήμου.
6. Τεχνολογική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων με ελεύθερο WiFi και συστήματα φόρτισης κινητών,
7. Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS),
8. Αστικό Παρατηρητήριο,
9. Τεχνολογία που θα βοηθά στον έλεγχο του δημοτικού φωτισμού, στην κατανάλωση ενέργειας, στην προστασία δασών και περιβάλλοντος
Κλείνοντας την παρουσίαση της, η Υποψήφια Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά ανέλυσε το πως θα χρηματοδοτηθεί το Πρόγραμμα της Συμπολιτείας αναφέροντας ότι:
(Α) Μειώνοντας τις σπατάλες της διοίκησης, παρουσιάζοντας κοστολογημένα μείωση δαπανών περίπου 500.000 ευρώ.
(Β) Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τη μέγιστη προσπάθεια που θα κάνει η νέα Δήμαρχος με τους συνεργάτες της, για άντληση πόρων από τις ακόλουθες κύριες πηγές:
1. Τομεακά προγράμματα ΕΣΠΑ, με έμφαση:
1. Στο ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»
2. Στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»
3. Στο ΠΕΠ Αττικής
2. Περιφέρεια Αττικής
3. Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπ.ΕΣ.
4. Αυτοχρηματοδότηση, ΣΔΙΤ
5. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
6. Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη
7. Απευθείας από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.