Ομιλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη για τον ισολογισμό του 2010
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η συζήτηση για τον ισολογισμό του 2010, διεξάγεται στη σκιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η οποία δεν αφήνει κανέναν τομέα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας ανεπηρέαστο. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορούσε φυσικά να μείνει κι αυτή ανεπηρέαστη, όπως κι ο Δήμος μας.
H κρίση ξεκίνησε να επηρεάζει τη χώρα μας από το 2009, στη μέση δηλαδή της πρώτης μας θητείας ως Διοίκηση. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μνημονίου από το 2010 και τις συνέπειες που επέφερε αυτό στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου σε μεγάλο βαθμό ετεροκαθορίστηκε.
Κι αυτό αποτυπώνεται στον ισολογισμό του 2010 τον οποίο συζητούμε.
Ο ισολογισμός του 2010 αποτυπώνει με νούμερα την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει το 2007, με σκοπό να οδηγήσουμε σε τροχιά ανάπτυξης και οικονομικής εξυγίανσης το Δήμο.
Κατά την άποψη της Διοίκησης μας, ο ισολογισμός δεν είναι μια απλή παράθεση αριθμών και μεγεθών.
Αντίθετα, αποτελεί ένα εργαλείο αποτύπωσης πολιτικών επιλογών και αποφάσεων που λήφθηκαν το 2010, με ένα και μοναδικό στόχο, να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας υψηλής ποιότητας έργα και υπηρεσίες, νοικοκυρεύοντας παράλληλα τα οικονομικά μας.
Τα νούμερα του ισολογισμού αποτυπώνουν με καθαρό κι αδιαμφισβήτητο τρόπο
Πρώτον, την προσπάθεια που ως Διοίκηση κάναμε και το 2010, να νοικοκυρέψουμε το Δήμο, περιορίζοντας κατακόρυφα τις δαπάνες μας
Δεύτερον, τον τρόπο με τον οποίο αποφασίσαμε να διαχειρισθούμε τα δάνεια και τις υποχρεώσεις των διοικήσεων του χθες.
Τρίτον, την κατακόρυφη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα προς το Δήμο μας.
Τέταρτον, το σημαντικό έργο υποδομής που έγινε στην πόλη μας τη χρονιά που μας πέρασε. Έργο, που απαντούσε στις αυξημένες ανάγκες των γειτονιών του προαστίου μας και αποτελεί προίκα για το Μαρούσι, παρακαταθήκη για το μέλλον όλων μας.
Πέμπτον, την απόφαση μας να απορροφήσουμε στο Δήμο μας το σύνολο του προσωπικού των Επιχειρήσεων και Νομικών μας Προσώπων, οι οποίες έκλεισαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες του ισολογισμού, αυτό θα το κάνουν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και οι υπηρεσίες μας.
Εγώ θα σας αναφέρω επιγραμματικά ποια είναι τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάναμε και ποιοι είναι οι άξονες της πολιτικής που ακολουθήσαμε.
Στον ισολογισμό του 2010 αποτυπώνεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο,
η μεγάλη προσπάθεια που έγινε να νοικοκυρέψουμε περαιτέρω τα οικονομικά του Δήμου μας, μειώνοντας κατά 10% τις δαπάνες μας, σε σχέση με το 2009.
10%!
Οι δαπάνες το 2009 ήταν 80.791.000 ευρώ
και το 2010 μειώθηκαν στα 72.038.000 ευρώ.
Δηλαδή μειώσαμε σε ένα χρόνο τις δαπάνες κατά 8.755.000 ευρώ περίπου.
Ποτέ στο παρελθόν στο Δήμο μας δεν είχαν μειωθεί τόσο πολύ οι δαπάνες.
Και μάλιστα θέλω να τονίσω πως μειώθηκαν οι δαπάνες σε μια χρονιά που αυξήθηκαν οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 48% περίπου, από 9 εκατομμύρια το 2009 σε 13,5 εκατομμύρια το 2010, εξαιτίας του γεγονότος της μεταφοράς προσωπικού από τις Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα που έκλεισαν, στο Δήμο.
Κάποιοι μας κατηγόρησαν για την επιλογή αυτή. Κάποιοι, που μάλιστα βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, εξέφρασαν την άποψη ότι δεν έπρεπε να προχωρήσουμε στην απορρόφηση των εργαζομένων αλλά ήθελαν να τους αφήσουμε στην τύχη τους.
Εμείς είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα της επιλογής μας να μην πετάξουμε στο δρόμο και να αφήσουμε χωρίς δουλειά και εισόδημα, δεκάδες εργαζόμενους μας, μαζί με τις οικογένειες τους, σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.
Ήταν μια επιλογή σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες μας,
Ήταν μια καθαρή πολιτική απόφαση που δείχνει το σεβασμό και την αναγνώριση στη δουλειά και την προσφορά των εργαζομένων μας στην πόλη και τους πολίτες.
Ήταν μια επιλογή που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου μας.
Ένα άλλο στοιχείο που αποτυπώνεται καθαρά στον ισολογισμό είναι η κατακόρυφη μείωση των εσόδων και επιχορηγήσεων του Δήμου μας από το Κράτος.
Ο Δήμος Αμαρουσίου είδε το 2010 να περικόπτονται άγρια οι ΚΑΠ και οι επιχορηγήσεις για διάφορες υπηρεσίες που παρέχουμε στην τοπική κοινωνία.
Η Κυβέρνηση, υπακούοντας στις διαταγές της Τρόικας και των πιστωτών μας, επέλεξε να αποστερήσει από τους Δήμους πολύτιμους πόρους.
5.500.000 λιγότερα ήταν το 2010 τα έσοδα μας από επιχορηγήσεις.
Από 17,7 εκατομμύρια ευρώ το 2009, σε 12,240 εκατομμύρια το 2010.
Οι ΚΑΠ ήταν το 2009 14,3 εκατομμύρια ευρώ και το 2010 έπεσαν στα 10,5.
Μείωση 27%!
Οι επιχορηγήσεις για μια σειρά λειτουργικές δαπάνες όπως το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, η συντήρηση σχολείων, οι σχολικοί τροχονόμοι, κλπ μειώθηκαν 50%.
50%!
Από 3,4 εκατομμύρια το 2009, σε 1,7 εκατομμύρια το 2010.
Επίσης, το 2010 είδαμε να αποτυπώνονται στα έσοδα μας τα αποτελέσματα από την κρίση στην αγορά ακινήτων και το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων στα όρια του Δήμου μας.
Το παρακάτω στοιχείο είναι αποκαλυπτικό.
Είδαμε τα έσοδα μας από φόρους και εισφορές, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι φόροι ηλεκτροδοτούμενων χώρων, να μειώνονται κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009.
Η κρίση στην επαγγελματική αγορά άφησε έντονα τα σημάδια της στα ταμεία του Δήμου και είναι βέβαιο ότι και την χρονιά που διανύουμε, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Ενώ εμφανής γίνεται στα ταμεία μας η αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στη νέα οικονομική πραγματικότητα.
Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών, οδήγησε πολλά νοικοκυριά της πόλης μας σε θέση αδυναμίας να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ εμπρόθεσμα, να προβαίνουν σε ρυθμίσεις, κι έτσι με τον τρόπο αυτό να βλέπουμε και τα δικά μας έσοδα να μειώνονται.
Βλέποντας να διαμορφώνεται αυτή η κατάσταση, ως Δήμος καταβάλλαμε, παρά το δυσμενές περιβάλλον, κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αναπληρώσουμε από άλλες πηγές τα έσοδα μας. Χωρίς να επιβαρύνουμε τα νοικοκυριά της πόλης μας.
Στο πλαίσιο αυτό πετύχαμε να βάλουμε στα ταμεία του Δήμου σχεδόν 800 χιλιάδες ευρώ περισσότερα, μέσα από την αύξηση των εσόδων μας από τέλη και δικαιώματα.
Επίσης από έσοδα προηγούμενων χρήσεων, προκύπτει μια αύξηση κατά 3,7 εκατομμύρια. Κι αυτό γίνεται γιατί προχωρήσαμε στη βεβαίωση των κλήσεων από το 2006, ώστε στη συνέχεια να εισπράξουμε τα χρήματα αυτά με τη διαδικασία που προβλέπεται.
Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι σε μια περίοδο έντονης κρίσης, όπως αυτή που διανύαμε κατά το 2010 και κυρίως το 2011, είναι πολύ δύσκολο να αυξήσεις τα έσοδα σου, γιατί είναι σημαντικά μικρότερη η φοροδοτική ικανότητα και των πολιτών. Και των επιχειρήσεων.
Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, ζει εκτός πραγματικότητας.
Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην πω πως στο Δήμο Αμαρουσίου το 2010 καταφέραμε αυτό που δεν κατάφερε το Κράτος.
Εμείς ως Δήμος πετύχαμε να μειώσουμε τις δαπάνες μας , σε αντίθεση με το Δημόσιο, που είδε τις δαπάνες και τα ελλείμματα του να εκτοξεύονται.
Εμείς είδαμε να μειώνονται τα έσοδα μας, σε πολύ μικρότερο ποσοστό όμως σε σχέση με την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων, σε μια χρονιά που δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη, σε μια χρονιά που μειώθηκε κατακόρυφα η κρατική χρηματοδότηση, σε μια χρονιά που το κράτος προχώρησε σε μια δραματική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων.
Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, αφού ισχυρίζεστε ότι ο Δήμος έχει μπει σε τροχιά νοικοκυρέματος, πως δικαιολογείτε κύριε Δήμαρχε το γεγονός ότι η χρονιά κλείνει με αύξηση του ελλείμματος;
Η απάντηση δεν είναι δύσκολη.
· Αυξήθηκε το έλλειμμα γιατί μειώθηκαν τα έσοδα από το Κράτος, περίπου 5,5 εκατομμύρια
· Αυξήθηκε το έλλειμμα, γιατί πληρώσαμε το 2010 περισσότερους τόκους, σχεδόν 1 εκατομμύριο, για τα δάνεια του παρελθόντος, σε σχέση με τους τόκους που πληρώσαμε το 2009.
· Αυξήθηκε το έλλειμμα γιατί οι πολίτες πλήρωσαν λιγότερα μέσω των ανταποδοτικών, εξαιτίας της αδυναμίας τους να τα βγάλουν πέρα.
· Αυξήθηκε το έλλειμμα, γιατί επιλέξαμε να περάσουμε στο Δήμο τους υπαλλήλους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Αν δεν γινόταν αυτό, θα είχαμε άλλα 4,5 εκατομμύρια ευρώ μικρότερο έλλειμμα.
· Αυξήθηκε επίσης το έλλειμμα μας, γιατί εγγράψαμε στον ισολογισμό μεγαλύτερες αποσβέσεις σε σχέση με πέρυσι. Και οι αποσβέσεις αυτές αφορούν υποδομές και έργα που είναι προίκα στην πόλη.
· Το 2010 ήταν για το Μαρούσι χρονιά έργου σε κάθε γειτονιά. Αυξήσαμε κατά 8 εκατομμύρια ευρώ τα πάγια μας, σε σχέση με το 2009. Τα πάγια αυτά είναι νέες παιδικές χαρές, νέοι αθλητικοί χώροι, υποδομές ομβρίων, το κλειστό γυμναστήριο στο 2ο Λύκειο, πεζοδρόμια και διανοίξεις δρόμων, ασφαλτοστρώσεις, υλοποίηση πράξεων εφαρμογής.
Και θέλω να τονίσω πως όλα αυτά τα έργα έγιναν χωρίς να λάβουμε νέο δάνειο. Σε αντίθεση με ότι γινόταν στο παρελθόν, που δανειζόμασταν 23 εκατομμύρια π.χ. για να αγοράζουμε εκτάσεις όπως το κτήμα Καρέλλα, το οποίο στη συνέχεια δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε.
Μας έμεινε όλα αυτά τα χρόνια μια αναξιοποίητη έκταση, μαζί με ληξιπρόθεσμα δάνεια το ύψος των οποίων υπερβαίνει σήμερα, μαζί με τους τόκους , τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά τα 30 εκατομμύρια αποτελούν άνω του 50% του ελλείμματος που υπάρχει στο κεφάλαιο κίνησης. Με αυτόν τον τρόπο πληρώνουμε σήμερα αποτυχημένες επιλογές του παρελθόντος. Και δεν είναι μόνο του Καρέλλα.
12 εκατομμύρια δεν μας είχαν κοστίσει οι αποτυχημένες αναπλάσεις του Κέντρου, τα οποία πήραμε με δάνειο;
Αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αποτυχημένες αναπλάσεις, αυτά τα 12 εκατομμύρια θα τα είχαμε βάρος;
Θέλω να δώσω μια ακόμη διάσταση της πολιτικής μας, η οποία δεν αποτυπώνεται στα νούμερα του ισολογισμού.
Είναι η ανθρώπινη διάσταση.
Είναι η ανεκτίμητη αξία που έχει η χαρά στα πρόσωπα των 1000 παιδιών που φιλοξενήσαμε το 2010 στους σταθμούς μας.
Είναι η αξία που έχει το χαμόγελο κάθε μητέρας που παίζει με τα παιδιά της στις νέες παιδικές χαρές και πάρκα που κατασκευάσαμε.
Είναι ο σεβασμός που δείχνουμε σε αυτούς που μας μεγάλωσαν, στους μεγαλύτερους από μας σε ηλικία συμπολίτες μας, όταν τους συναντούσαμε σε κάποιο από τα ΚΑΠΗ του Δήμου μας.
Για μας ακόμη μεγαλύτερη αξία από τα νούμερα έχουν οι άνθρωποι.
Στους συμπολίτες μας άλλωστε στοχεύει η πολιτική μας.
Το δικό τους συμφέρον υπηρετεί το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου μας.
Μόνον ένας πραγματικά οικονομικά ισχυρός Δήμος μπορεί να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του. Ιδίως αυτή τη δύσκολη εποχή.
Και αυτόν το Δήμο δημιουργούμε με σταθερά βήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Η δική μας Διοίκηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της αναζήτησε τρόπους εξόδου από την κρίση χρέους που αντιμετώπιζε.
Το 2007 και 2008, πριν το ξέσπασμα της κρίσης, προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε στην αναχρηματοδότηση των δανειακών μας υποχρεώσεων.
Οι απαράδεκτες και ανεύθυνες ενστάσεις κάποιων συμπολιτών μας, εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου, μας εμπόδισαν να την ολοκληρώσουμε.
Χάσαμε τη μάχη με το χρόνο, μας πρόλαβε η κρίση και η προσπάθεια έμεινε στη μέση.
Επανήλθαμε όμως το 2011 με το πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης, το οποίο ψηφίστηκε από το Δημοτικό μας Συμβούλιο
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, που θα δώσουν οριστική και μόνιμη λύση:
· αφενός στο πρόβλημα χρέους που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο και τα Νομικά του πρόσωπα, κυρίως την περίοδο 1999-2006, από τη λήψη δανείων που ξεπερνούσαν το ύψος των 150.000.000 ευρώ.
· αφετέρου, στη διασφάλιση της καταβολής της μισθοδοσίας και της ομαλής λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του, το κόστος του οποίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά την μεταφορά και ένταξη δεκάδων εργαζομένων από τα Νομικά Πρόσωπα και τις Επιχειρήσεις που καταργήθηκαν, στο Δήμο.
· επιπλέον, προσαρμόζεται για το διάστημα ισχύος του Προγράμματος Οικονομικής Αποκατάστασης σε νέες, ρεαλιστικές βάσεις , που ανταποκρίνονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου , το πρόγραμμα εκτέλεσης τεχνικών έργων, όπου πλέον θα αφορά χρηματοδοτούμενα έργα και όχι έργα με ίδιους πόρους.
Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη σε ετήσια βάση ταμειακών πλεονασμάτων , έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι που θα διατεθούν για τη μείωση των υποχρεώσεων και την κάλυψη των ελλειμμάτων στο κεφάλαιο κίνησης.
Το πρόγραμμα αυτό εφόσον εφαρμοστεί, και δική μας βούληση είναι να εφαρμοστεί, θα αρχίσει να δημιουργεί πλεονάσματα από το 2012.
Η δημιουργία πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια θα μας επιτρέψει από το 2018 να πετύχουμε πλήρη αντιστροφή της σημερινής ελλειμματικής εικόνας, αφού από τη χρονιά εκείνη υπολογίζουμε ότι οι συνολικές μας υποχρεώσεις θα ανέρχονται στο 80% των εσόδων μας.
Στηριζόμενοι στις ισχυρές βάσεις της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήσαμε την περίοδο 2007-2010,
εφαρμόζοντας το πρόγραμμα Οικονομικής Αποκατάστασης το οποίο ήδη ψηφίσαμε,
με περαιτέρω κινήσεις που ήδη γίνονται με σκοπό το διακανονισμό κάποιων άλλων δανείων και οφειλών, ,
θα πετύχουμε στο καθορισμένο χρονικό διάστημα που ανέφερα παραπάνω να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση, με βάση φυσικά τα ισχύοντα δεδομένα.
Με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους,
με σχέδιο και πρόγραμμα που είναι και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο,
με την αυτοπεποίθηση που μου δίνει ο δυναμισμός της πόλης και των ανθρώπων της
με τη στήριξη όλων των συμπολιτών μας,
είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του Δήμου μας.
Σας ευχαριστώ.