Από σήμερα, Δευτέρα, τίθεται σε επίσημη λειτουργία το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αναμένεται ότι θα διευκολύνει τους προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων, καθώς και τους πολίτες, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, επιταχύνοντας τους ελέγχους των συμβολαίων και μειώνοντας τις εκκρεμότητες.
Με τη χρήση του νέου εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας των συμβολαίων μειώνεται σε λιγότερο από το μισό ή ακόμα και στο 1/3, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές. Έτσι, από την τρέχουσα διάρκεια μισής ώρας (ή και μιας ώρας), η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά ή και λιγότερο. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να μειωθεί έως και στα 30 λεπτά.
Επιπλέον, η πλατφόρμα προσφέρει στατιστικά στοιχεία, όπως ο χρόνος που απαιτείται για τη λήψη μιας απόφασης ή για τις καταχωρίσεις, γεγονός που επιτρέπει τη στενή παρακολούθηση των εργασιών και την παροχή bonus παραγωγικότητας έως και 15% του μισθού.
Ο στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι η νέα πλατφόρμα θα συμβάλει στη μείωση των εκκρεμοτήτων, ειδικά σε μια περίοδο όπου επιταχύνεται η ολοκλήρωση των υποθηκοφυλακείων (μέχρι το τέλος του έτους), γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένο όγκο πράξεων.
Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθώς και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Στους στόχους του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και νέων εφαρμογών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου. Σκοπός είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών. Επίσης, επιδιώκεται η επίλυση ζητημάτων που αφορούν τους τίτλους εμπραγμάτων δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των δικαιούχων, καθώς και η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Κτηματολογίου για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταχώριση πράξεων. H ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων, καθώς και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες υλικοτεχνικής υποστήριξης και καθημερινής λειτουργίας που προκύπτουν από την ένταξη της χώρας στο λειτουργούν Κτηματολόγιο. Επιπλέον, επιδιώκεται η διασφάλιση ασφαλούς και απρόσκοπτης επικοινωνίας με τους πολίτες, καθώς και η ανάπτυξη μιας βελτιωμένης εθνικής υποδομής αυθεντικοποίησης, συμβατής με τον Κανονισμό eIDAS.
Η νέα πλατφόρμα AI, η οποία χρησιμοποιείται ήδη πιλοτικά από πάνω από 900 χρήστες στα Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο, το οποίο δεν είναι άλλο από το νομικό έλεγχο των συμβολαίων. Αν και το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, να ενταχθεί η AI και σε άλλους τομείς όπως είναι η Υγεία και η Δικαιοσύνη όπου καταγράφεται μεγάλος όγκος συναλλαγών ενώ το 2025 αναμένεται να τρέξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΔ για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.