Καταθέτει ο δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης
Την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εκτέλεσης του έργου της απορροής των ομβρίων υδάτων του Δήμου Κηφισιάς, στο Ρέμα της Πύρνας, πρότεινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης, η επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών», κα Μαίρη Γώγου.
Μάλιστα, η πρόταση της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο.
Η παράταξη εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία σημειώνει τα εξής: «Η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση του φυσικού κάλλους, καθώς και η διασφάλιση του πρασίνου που έχει απομείνει στην ευρύτερη περιοχή της Λυκόβρυσης – Πεύκης, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την παράταξή μας.
Εμείς, όντας παρόντες, στις 28 Νοεμβρίου σε συνάντηση του πολιτιστικού συλλόγου Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το θέμα του έργου της απορροής των ομβρίων υδάτων του Δήμου Κηφισιάς, στο Ρέμα της Πύρνας με πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αρχίσαμε να κινητοποιούμαστε.
Ύδατα από πολλές περιοχές του ορεινού όγκου της Κηφισιάς, θα καταλήγουν στο ρέμα μας με αγωγούς διατομής 3,5μ Χ 2,5μ. Δηλαδή τεράστιοι όγκοι υδάτων και άλλων φερτών υλών θα καταλήγουν στο πιο πράσινο σημείο της περιοχής με κίνδυνο την διεύρυνση της κοίτης και άρα την αποψίλωση υπεραιωνόβιας ξυλώδους βλάστησης.
Αυτό γιατί βάσει του εγγράφου αριθμός 113819/11 από 19-12-2011 της περιφέρειας, προκύπτει ότι το έργο έχει απαλλαγεί από περιβαλλοντική αδειοδότηση επειδή δεν κάνει επεμβάσεις σε ρέματα των αντίστοιχων περιοχών.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Δήμος Κηφισιάς με το υπ. Αρ. 2247/28-01-2013 έγγραφό του, αναγνωρίζει το χαρακτήρα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο ρέμα της Πύρνας και ότι στη μελέτη δεν προβλέπεται ακριβώς το τεχνικό έργο εισόδου και ο τρόπος εκβολής στο ανωτέρω ρέμα.
Ποιος είναι εκείνος που θα μας διαβεβαιώσει ότι η μεγάλη απορροή ομβρίων υδάτων από την περιοχή της Κηφισιάς στο ρέμα της Πύρνας δεν θα καταστρέψει το εναπομείναν πράσινο τμήμα της;
Ήταν λοιπόν αναμενόμενο μόλις πήραμε την πληροφορία, να δράσουμε, γιατί ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν πρόκειται για μια καθυστερημένη αντίδραση, όπως ίσως κάποιοι είπαν, αλλά για μια άμεση ενεργοποίησή μας άμα τη πληροφορία.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2014 ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ενημερωτικά στο θέμα της Πύρνας, χωρίς όμως να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση ή σχέδιο αντιμετώπισης για την πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή που μπορεί να προκύψει στο ρέμα από το εν λόγω έργο.
Επιπροσθέτως θα θέλαμε να πληροφορηθούμε από το Δήμαρχο εάν γνώριζε τι έπραττε ο όμορος Δήμος της Κηφισιάς.
Αλήθεια αυτοί που σήμερα διοικούν το Δήμο και ήταν δημοτική αρχή και στην προηγούμενη θητεία δεν ήξεραν τίποτα;
Αντίθετα, στην ανωτέρω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών» Μαρία Γώγου, πρότεινε για την αντιμετώπιση του θέματος του ρέματος της Πύρνας, την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εκτέλεσης του έργου. Πρόταση που αποδέχτηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης.
Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να το επισημάνουμε, αλλά οφείλουμε να τονίσουμε ότι η Δημοτική αρχή ήρθε χωρίς πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποδέχτηκε την δική μας. Όμως, αναγνωρίζουμε την μετέπειτα στάση του, με σύγκλιση σύσκεψης των επικεφαλής των παρατάξεων, της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης, του ιδίου, και της τεχνικής και νομικής υπηρεσίας του Δήμου για την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος.
Εν κατακλείδι αν έχει εκπονηθεί και υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις της απορροής των ομβρίων υδάτων στο ρέμα της Πύρνας, ας την προσκομίσει η Περιφέρεια ή ο Δήμος Κηφισιάς, γιατί αυτό ουσιαστικά είναι το ζήτημα.
Ως εκ τούτου και όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε το έργο στο ΟΤ9 ουδεμία σχέση έχει με αυτό το μείζων πρόβλημα που ανέκυψε και οποιαδήποτε συσχέτισή του σκοπό έχει την παραπληροφόρηση και την εκτροπή της κοινής γνώμης.»