Η Κυριακή των Μυροφόρων έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης και παράδοσης για την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, όπως στο πλαίσιο ειδικών πανηγυρικών προγραμμάτων πάντα αποτυπωνόταν στις δεκάδες χρόνια ζωής του Συλλόγου.
Εφέτος ο Εορτασμός είχε την πρωτοτυπία ότι εξ ολοκλήρου έλαβε χώρα στον ναό των Αγίων Αναργύρων καθώς η Ετήσια Εορτή ήταν αφιερωμένη στους ξεριζωμένους Σπαρταλήδες, κληρικούς και λαϊκούς που θεμελίωσαν τον σημερινό μητροπολιτικό ναό, πριν από 90 χρόνια.
Η εορτή ξεκίνησε με τον πανηγυρικό Εσπερινό του Σαββάτου 11 Μαΐου 2019, «επί τη συνάξει πάντων των Αγίων της Μ. Ασίας» αλλά και με την τέλεση της καθιερωμένης Αρτοκλασίας για τα μέλη της διοίκησης, τους ευεργέτες του συλλόγου, αλλά και για όλα τα μέλη της Σπαρταλήδικης Κοινότητας.
Ο ναός κατεκλύσθη από πιστούς, οι οποίοι προσκύνησαν τα λείψανα αγίων όλων των ναών της Ν. Ιωνίας και της θαυματουργής εικόνος της «Παναγίας της διασώζουσας» εκ Πισιδίας.
Προέστη ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Γαβριήλ επικεφαλής όλου του κλήρου των εκκλησιών. Ο σεβασμιότατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής και τους ξεριζωμένους μικρασιάτες και την καθόλου προσφορά τους στην πολιτεία που είχαν ιδρύσει, τη Νέα Ιωνία. Εστίασε βέβαια ειδικότερα στην κοινότητα των Σπαρταλήδων και τους μεγάλους κληρικούς τους: τον επίσκοπο Πατάρων Μελέτιο και τον Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου.
Την επομένη, Κυριακή 12 Μαΐου , το πρωί τελέσθηκε η θεία λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο στη μνήμη των αποδημησάντων εις Κύριον προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, Ευεργετών αλλά και απλών μελών της Ένωσης, και όλων όσοι: κληρικοί, στρατιωτικοί και λαϊκοί απωλέσθησαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μετά τη λήξη του μνημοσύνου ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα, που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού ναού, όπου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο!
Το πρόγραμμα άρχισε με σύντομη αναφορά από την αντιπρόεδρο β΄ του συλλόγου κ. Βασιλεία Ζαχαράκη για το λόγο της τέλεσης της εκδήλωσης στον Ιερό ναό.
Η κ. Ζαχαράκη έδωσε σε γενικές γραμμές και το πλαίσιο του λιτού προγράμματος που θα ακολουθούσε.
Ο αντιπρόεδρος α΄ κ. Κοσμάς Χατόγλου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και έκανε ειδική αναφορά στην καθιέρωση της Ετήσιας Εορτής και το περιεχόμενο που αυτή είχε διαχρονικά, ως οιονεί διάδοχη επέτειος της εορτής των σχολείων στην αξέχαστη πατρίδα Σπάρτη που γινόταν την Κυριακή του Θωμά και ήταν ίσως η πιο επίσημη γιορτή της Κοινότητας.
Βασικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά για πρώτη φορά στο χρονικό της θεμελίωσης του Ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων στις 10 Ιουνίου 1928.
Παρουσίασε όλην την εξαιρετικά θερμή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί τότε, με την παρουσία τόσων επισήμων και ιδιαιτέρως του Ελευθερίου Βενιζέλου στον χώρο μεταξύ του Δημοτικού σχολείου και του σημερινού ναού, στο τελετουργικό μέρος, που περιλάβαινε τον οικονομικό απολογισμό της εξ ολοκλήρου Σπαρταλήδικης, Εκκλησιαστικής Επιτροπής υπό τον Φίλιππο Καχραμάνο, τον χαιρετισμό του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου και την τελετή θεμελίωσης με προεξάρχοντες τον αείμνηστο αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον δήμαρχο Αθηναίων Σπυρίδων Πάτση, αλλά και την σημαντική συμβολή των σχολείων, των δασκάλων και των μαθητών της εποχής εκείνης.
Αναφέρθηκε στον αγώνα του Ιωακείμ Παπαϊωακείμ με τη θερμή συμπαράσταση του τότε επισκόπου Πατάρων Μελετίου, αλλά και όλης της Σπαρταλήδικης κοινότητας και ιδιαιτέρως των Ταπητουργών της εποχής για την σύντομη ανοικοδόμηση του ναού, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Νοεμβρίου 1933, ώστε ο ναός να είναι επιβλητικός, περικαλλής και ιδιαιτέρως διακοσμημένος από λαμπρές τοιχογραφίες και εικόνες.
Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Σαπουντζάκης παραλλήρισε τη θεμελίωση των Αγ. Αναργύρων, πριν από 90 χρόνια, με την πρόσφατη θεμελίωση του «Ιωνικού Κέντρου» της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Γαβριήλ και ευχήθηκε, όπως ο Παπαϊωακείμ χρειάσθηκε μόνον 5 χρόνια να μπορέσει κι αυτός πριν κλείσει την πρώτη του 10ετηρίδα του στη Μητρόπολη να εγκαινιάσει αυτό το τεράστιο έργο.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, τον δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κ Μανούρη και κ. Θωμαΐδου και τέλος τον μεγάλο ευεργέτη της Ενώσεως κ. Παύλο Θωμόγλου. Χαιρετισμό απεύθυνε δι’ εκπροσώπου και ο μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος. Ακολούθησε μικρό κέρασμα, που ήταν προσφορά φίλου της Ένωσης και ένα μουσικό τρίο υπό τον κ. Γιώργο Παππά, που εξετέλεσε ένα ειδικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.