Βραδιά με βαθύ ανθρωπισμό στον Δήμο Πεντέλης για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
- Με τον σπουδαιότερο Έλληνα ποιητή Τίτο Πατρίκιο και τη διακεκριμένη ποιήτρια της νέας γενιάς Δανάη Σιώζιου
Μία συγκινητική και γεμάτη βαθύ ανθρωπισμό βραδιά απόλαυσαν όσοι παρευρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων «Μίκης Θεοδωράκης» την Παρασκευή 28 Μαρτίου.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άρτεμις Αργύρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου υποδέχθηκε με την ακαδημαϊκή υπεύθυνη του θεσμού Μαρίνα Γρηγοροπούλου, για πρώτη φορά στο βήμα της Πεντέλης, τον σπουδαιότερο Έλληνα ποιητή Τίτο Πατρίκιο και την πιο διακεκριμένη ποιητική φωνή της νέας γενιάς Δανάη Σιώζιου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ο Τίτος Πατρίκιος με την άσβεστη δύναμη της προφορικότητας, της εσωτερικής φωνής που λαχταρά να ακουστεί και έτσι αρθρώνει αφηγήσεις που γίνονται συλλογικές, απήγγειλε από στήθους ποιήματά του που κουβαλά πάντα μέσα του και μοιράστηκε με το κοινό ιστορίες οι οποίες διαμόρφωσαν την προσωπική του διαδρομή αλλά και ακολούθησαν τα πατήματα των αγώνων του και τα ποιητικά του διαβήματα μέσα από τους δρόμους της Ιστορίας. Αφηγήθηκε εμπειρίες από την εξορία του στον Άη Στράτη, την κοινή δράση και συνομιλία με μυθικές μορφές της ελληνικής διανόησης, τη συνάντηση με Ευρωπαίους δημιουργούς που θαύμασε κάποτε μέσα από τα έργα τους, για να καταλήξει μοναδικά διδακτικά και αποκαλύπτοντας το ανθρώπινο διαμέτρημά του, πως δείκτης αλάνθαστος δεν είναι παρά η αναμέτρηση με την ηθική αξία, απομυθοποιώντας τον νομπελίστα Knut Hamsun με τις ολοκληρωτικές τάσεις ή τον Artur Rimbaud, τον ποιητή που κατέληξε έμπορος όπλων. Σε μια εξαιρετική συνομιλία με τη Δανάη Σιώζιου, η οποία μέσα από τη βιωματική ματιά στις αφορμήσεις της δημιουργίας της από την παιδική και νεανική της ηλικία, αφηγήθηκε εμπειρίες που την οδήγησαν στη γραφή που έγινε ένα καταφύγιο αναπόδραστο, τόπος και τρόπος ζωής και σκέψης.
Η Δήμαρχος Πεντέλης Αναστασία Κοσμοπούλου χαιρετίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους έθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή απόψε να έχουμε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα νοήματά σας, και ευχαριστώ ειλικρινά την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Άρτεμη Αργύρη για την ποιότητα με την οποία περιβάλλει την πολιτισμική αποστολή του Δήμου μας και την κα Μαρίνα Γρηγοροπούλου για την αμέριστη συμβολή. Η σπουδαιότητα του πνεύματος και της γραφής εξόχως του Τίτου Πατρίκιου έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στα ελληνικά γράμματα και μαζί με τη νέα καλλιτεχνική δημιουργία που εκπροσωπείται σε διεθνές επίπεδο από τη Δανάη Σιώζιου είναι ένας πλούτος διαλόγου, σκέψης και εμπειρίας στη δημόσια σφαίρα της πόλης μας.»
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άρτεμις Αργύρη, εκδιπλώνοντας τη συλλογιστική της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης της οποίας διεθνής σκυτάλη στάθηκε δηλωτικά το κίνημα και η πρωτοβουλία της ελληνικής διανόησης χαράσσοντας για άλλη μια φορά τη συλλογική ανθρωπιστική σκέψη και συνείδηση, σημείωσε: «Το βήμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου απόψε θα προσπαθήσει να χωρέσει την ποιητική δύναμη δύο θιασωτών της των οποίων οι διαδρομές περίτρανα αποδεικνύουν πως η ποίηση είναι η τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Είναι μια βαθύτατη, όπως θα πει ο Ρίτσος, αναγκαιότητα, όχι προσωπική, αλλά καθολική – όλων των ανθρώπων. Οι ποιητές είναι οι οργανωτές του κοινωνικού συναισθήματος, οι αρχιτέκτονες της ανθρώπινης ψυχής. Στο συγκινητικό παλμό του ατόμου που νιώθει, σκέπτεται και αποτυπώνει στο χαρτί, η ποίηση γίνεται γραφή και την ίδια στιγμή πράξη πολιτική γιατί είναι ο παλμός του κόσμου. Είναι η ανάγκη της επαφής, την επικοινωνίας, της μετάδοσης μιας βαθύτατης εμπειρίας και της δημιουργίας ενός πλατύτατου κλίματος αδερφοσύνης πέρα από τις διαφορές, γιατί είναι η ποίηση εκείνη που παραμερίζει τα στοιχεία που χωρίζουν τους ανθρώπους και ανακαλύπτει και αναδεικνύει αυτά τα στοιχεία που τους ενώνουν.»
Ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου και της Δανάης Σιώζιου απήγγειλαν σκηνικά οι Αλέξανδρος Μούστας, Γρηγόρης Κανδαράκης και Στέλλα Μπαταβάνη, ενώ μεταξύ του κοινού που αφουγκραζόταν κάθε λέξη με συγκινητική σιωπή για να κατακλύσει τους ποιητές με ερωτήματα και το θερμότερο χειροκρότημα στο τέλος, παρέστησαν η Αλεξία Καλογεροπούλου συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης του Δήμου Πεντέλης, ο επικεφαλής παράταξης Κώστας Αποστολίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Κώστας Τσιλιφώνης, ακαδημαϊκοί, πρόεδροι και μέλη συλλογικοτήτων και φορέων της πόλης.